وقتی مردم در مورد اقدامات مرتبط با سئو با اولویت بالا صحبت میکنند، معمولاً به حوزههای مهمی مانند تحقیق کلمات کلیدی، برنامهریزی محتوا و ایجاد لینک اشاره میکنند. معماری وب سایت به ندرت در صدر این فهرست قرار میگیرد. حتی بسیاری با این موضوع آشنا نیستند.
اما واقعیت این است که بهینهسازی معماری سایت شما میتواند تاثیر بسیار مهمی بر عملکرد و رتبهبندی کلمات کلیدی شما داشته باشد. در مقابل، ساختار ضعیف سایت یک بلیت سریع برای دادن امتیاز پایین به سایت توسط گوگل است. شما بایدوب سایت خود را به گونهای سازماندهی کنید که به کاربران شما (و رباتهای موتور جست و جو) امکان دسترسی آسان به محتوای شما را بدهد.
در این پست، توضیح خواهیم داد که چرا معماری سایت برای سئو بسیار ضروری است، به روشهای مختلف سازماندهی سایت خود نگاه میکنیم و نکاتی را ارائه میدهیم تا ساختار سایت شما تا حد امکان سئو پسند باشد.
برای آشنایی با مفهوم و روشهای بهینهسازی معماری وبسایت برای سئو در ادامه این مقاله سایت سفارش تولید محتوا ترجمیک همراه ما باشید!
مطالب مرتبط:
آموزش صفر تا صد تولید محتوای متنی
در این مطلب خواهید خواند:
معماری وب سایت (Website Architecture) چیست؟
معماری وب سایت به نحوه چیدمان صفحات یک وب سایت و ارتباط آنها با یکدیگر اشاره دارد. این امر، تمام جنبههای ساختار سلسله مراتبی یک سایت، از جمله نحوه گروهبندی محتواهای مرتبط و نحوه پیوند صفحات مختلف با یکدیگر را در بر میگیرد. معماری وبسایت شما با استراتژی تولید محتوا متفاوت است ولی ایندو معمولا بر هم تاثیر میگذارند.
همانطور که خواهید دید، داشتن یک معماری سایت واضح، منسجم و شهودی بسیار مهم است. این موضوع به شما اطمینان میدهد که وب سایت شما هم برای انسان، قابل استفاده است و هم برای موتورهای جست و جو قابل خزیدن است.
اهمیت بهینهسازی معماری وب سایت برای سئو
اکنون یک سوال مهم پیش میآيد. معماری وب سایت دقیقاً چگونه بر رتبهبندی آن در موتورهای جست و جو تأثیر میگذارد؟
در ادامه به چهار دلیل اشاره میکنیم که چرا معماری سایت برای سئو بسیار مهم است.
خزیدن و نمایهسازی را بهبود میبخشد!
قبل از اینکه موتورهای جست و جو بتوانند محتوای شما را برای کلمات کلیدی مناسب رتبهبندی کنند، ابتدا باید بفهمند که صفحات مختلف سایت شما در مورد چیست. برای رسیدن به این هدف، روباتهای موتور جست و جو، محتوای سایت شما را میخزند و سپس اطلاعات را در فهرست موتور جستجو ذخیره میکنند.
زمانی که سایت شما دارای معماری اطلاعات منطقی و ساختار لینک داخلی مناسبی باشد، موتورهای جست و جو میتوانند به طور موثر تمام محتوای شما را پیدا کنند. بنابراین آنها به تصویر دقیقی از هدف سایت شما دست مییابند.
بر ارزش و قدرت پیوندها تاثیر میگذارد!
ارزش پیوند به قدرتی اشاره دارد که از یک صفحه پیوند به یک صفحه پیوند دادهشده منتقل میشود. این موضوع مهم است زیرا هر چه یک صفحه دارای اعتبار بیشتری باشد، احتمال رتبهبندی آن هم بیشتر است. یک سیستم منظم از پیوندهای داخلی، مسیرهایی را برای انتقال ارزش لینک از یک صفحه به صفحه دیگر ایجاد می کند.
محتواهای سایت خود را به عنوان یک مرجع طبقهبندی میکنید!
میتوانید با گروهبندی محتوای مشابه موضوعی، قدرت خود را برای موضوعات معین به میزان قابل توجهی افزایش دهید. انجام این کار به شما امکان میدهد که برای گوگل این سیگنال را ارسال کنید که سایت شما در ارتباط با آن موضوع، وسعت و عمق قابل توجهی دارد.
هنگامی که موتورهای جست و جو شما را به عنوان یک منبع معتبر اطلاعات در مورد یک موضوع خاص میبینند، رتبهبندی برای کلمات کلیدی مرتبط بسیار آسانتر است.
مطالب مرتبط:
اخطار Crawled – currently not indexed در سرچکنسول
تجربه کاربری بهتری ایجاد میکند!
البته، ساختار منسجم سایت فقط کار را برای روباتهای موتورهای جست و جو آسانتر نمیکند. این همچنین پایه و اساس یک تجربه مثبت کاربری وب است. یک وب سایت با ساختار مناسب، یافتن محصولات، دستهها و اطلاعات مورد نیاز کاربران را تنها با چند کلیک آسان میکند.
همه ما میدانیم که یک معماری سایت گیجکننده، بسیار خسته کننده خواهد بود. چرا کاربر باید زمان خود را در سایتی با معماری عجیب هدر دهید؟ فراموش نکنید که در دنیای امروز و در فضای وب شما با حجم زیادی از رقیب سر و کار دارید. پس اگر بر روی تولید محتوای متنی و سئو تمرکز کردهاید و از جنبههای مختلف تجربه کاربری غافل شدهاید، فراموش نکنید که شانس کمتری برای بهبود رتبهبندی سایت خود دارید.
علاوه بر این، به یاد داشته باشید که الگوریتم گوگل هنگام تصمیمگیری برای رتبه بندی یک وب سایت، عواملی مانند تجربه کاربری را نیز در نظر میگیرد.
مطالب مرتبط:
UX چیست و چرا برای سئو مهم است؟
مدلهای معماری وب سایت برای سئو
حال بیایید ببینیم از کدام مدل معماری سایت باید برای به بهبود رتبهبندی و سئو استفاده کنید.
مهمترین تمایز در اینجا بین ساختارهای عمیق و کم عمق انواع سایتها است. اگر یک سایت ساختار عمیقی دارد، به این معنی است که کاربران اغلب باید روی چندین لینک کلیک کنند تا به صفحه مورد نظر خود برسند.
از سوی دیگر، سایتی با ساختار کم عمق (که ساختار مسطح نیز نامیده میشود) به کاربران اجازه میدهد تا تنها با چند کلیک به صفحه مورد نیاز خود برسند. توجه داشته باشید که چگونه سلسله مراتب در چنین سایتهایی شبیه یک هرم است.
در این ساختار، صفحه اصلی در بالای صفحه قرار دارد و به صفحات دستهبندی سطح بالا پیوند میدهد، که به نوبه خود به صفحات زیر مجموعه پیوند میدهند که در نهایت به صفحات محصول و پست پیوند میدهند. در تئوری، بازدیدکنندهای که در این سایت قرار میگیرد، حداکثر با سه کلیک به هر صفحهای که میخواهد، برسد.
همانطور که قبلاً حدس زدهاید، ساختار کم عمق برای سئو بهتر است زیرا تعداد مراحل مورد نیاز موتورهای جست و جو و کاربران را برای مکانیابی محتوای خاص به حداقل میرساند.
بهترین روش برای سئو معماری وبسایت
پیادهسازی ساختار سایت کم عمق اولین گام برای بهینهسازی معماری سایت شما برای بهبود عملکرد سئو است. با این حال، چندین فاکتور دیگر وجود دارد که باید در نظر بگیرید تا از سئوپسند بودن ساختار سایت خود مطمئن شوید.
روشهای زیر را هنگام طراحی طرحبندی سایت خود در نظر داشته باشید.
چینش موثر وب سایت خود را ترسیم کنید!
هنگام برنامه ریزی سایت خود، باید به دقت به نحوه دستهبندی صفحات خود فکر کنید. ایجاد یک طبقهبندی منظم به ویژه برای سایتهایی که حاوی چندین صفحه محصول یا محتوایی مانند مقالات و مطالعات موردی هستند، مهم است.
ترفند کاربردی در اینجا این است که دستهبندی و صفحات زیر مجموعه خود را به گونهای تعریف کنید که هیچ صفحه محصول یا محتوایی خارج از آنها قرار نگیرد. در عین حال، شما نمیخواهید که دستهبندیهای بیش از حد لازم هم ایجاد کنید، پس تعادل را رعایت کنید.
به احتمال زیاد، شما در حال حاضر درک خوبی از نحوه گروهبندی محصولات و محتوای شما با هم دارید. با این حال، بهتر است که ببینید که سایتهای دیگر در جایگاه شما چگونه با همین مشکل برخورد میکنند.
یک منوی ناوبری بصری ایجاد کنید!
یکی از مهمترین ملاحظات طراحی برای هر وب سایت، منوی ناوبری سطح بالا است. این سبک از طراحی منو به موتورهای جست و جو و کاربران یک نمای فوری از سلسله مراتب اطلاعات سایت شما نشان میدهد. هدف ناوبری سایت باید کمک به کاربران باشد تا آنچه را که به دنبال آن هستند، در سریعترین زمان ممکن و بدون دردسر پیدا کنند.
مهم نیست که سایت شما چقدر بزرگ است، بازدیدکنندگان باید بتوانند با سه تا چهار کلیک به محتوای مورد نظر خود دست یابند. اگر حرکت در سایت شما سخت باشد، بازدیدکنندگان به سادگی آن را ترک خواهند کرد.
نوار ناوبری سطح بالای وب سایت شما باید حاوی پیوندهایی به تمام صفحات دستهبندی اصلی شما باشد. به همین دلیل است که باید تعداد دستهبندیهای اصلی خود را فقط به موارد ضروری محدود کنید. داشتن دستههای سطح بالای بسیار زیاد، یک منوی ناوبری درهم و برهم و سخت برای استفاده ایجاد میکند.
مطالب مرتبط:
بررسی تفاوتهای Noindex، Nofollow و Disallow
کدام سبک ناوبری مناسبتر است؟
برای سایتهایی با هزاران صفحه، مانند فروشگاههای تجارت الکترونیک با موجودیهای گسترده، اغلب ایده خوبی است که ناوبری وجهی (faceted navigation) را پیادهسازی کنید. همچنین فراهم کردن این امکان که کاربران بتوانند محتواهای سایت شما را فیلتر کنند، زمان لازم برای یافتن آنچه را که میخواهند، کاهش میدهد.
نکته: ناوبری وجهی میتواند برخی از مشکلات سئو مانند محتواهای تکراری را ایجاد کند.
از طرف دیگر، سایتهای بزرگتر میتوانند برای تسهیل ناوبری، یک به اصطلاح «منوی مگا» را انتخاب کنند. این منوهای کشویی، گسترش مییابند تا هنگام تعامل با آنها، گزینههای دستهبندیهای سطح عمیقتر را نشان دهند.
از یک ساختار URL ساده استفاده کنید!
URL ها باید مرتب، منظم و ساختار یافته باشند و سلسله مراتب دستهبندی وب سایت شما را منعکس کنند. در ادامه به شیوهای از بهینهسازی ساختار URL اشاره میکنیم.
https://website.com/category/sub-category/page-title
سازماندهیURL ها با زیردستهها راه دیگری برای ارسال سیگنال به موتورهای جست و جو است که صفحات آن بخش سایت به صورت موضعی به هم متصل هستند.
همچنین درک این موضوع که گوگل چه ساختارهایی را ترجیح میدهد، بسیار مهم است. در اینجا چند ساختار URL وجود دارد که گوگل استفاده از آنها را توصیه نمیکند:
- نشانیهای اینترنتی که حاوی شمارههای شناسایی طولانی و غیرقابل خواندن هستند.
- به هم پیوستن کلمات کلیدی در URL
به پیوندهای داخلی توجه کنید!
قبلاً اشاره کردهایم که چگونه پیوندهای داخلی شما به موتورهای جست و جو و کاربران اجازه میدهند که راه خود را در اطراف سایت شما پیدا کنند و روابط بین صفحات را درک کنند. اگر وب سایت خود را به عنوان یک ساختمان در نظر میگیرید، لینکهای داخلی مانند راهروها و راه پلههایی هستند که اتاقها و سطوح مختلف را به یکدیگر متصل میکنند.
شما میتوانید از دو نوع اصلی لینک داخلی استفاده کنید: ناوبری و متنی.
پیوندهای ناوبری در صفحه اصلی، منوی پیمایش و پاورقی سایت شما ظاهر میشوند.
پیوندهای متنی آنهایی هستند که شما در داخل یک محتوا قرار میدهید تا کاربران را به اطلاعات مرتبط هدایت کنید.
چگونه از پیوندهای داخلی استفاده کنیم؟
کلید استفاده استراتژیک از پیوندهای داخلی این است که اطمینان حاصل کنید که مکرراً به صفحات با اولویت بالا و معتبرترین صفحات خود (یعنی از صفحاتی که بیشترین تعداد بک لینک با کیفیت بالا را دریافت میکنند) پیوند میدهید.
برای اکثر وبسایتها، این صفحات صفحه اصلی و یک یا دو محتوای با کارایی بالا هستند. پیوند دادن از این صفحات به صفحات اولویتدار به شما امکان میدهد تا رتبهبندی آنها را بهبود بخشید!
مطالب مرتبط:
۱۰ نکته مهم برای سازگاری وبسایت با موبایل
به عنوان مثال، اگر وبلاگ شما اهمیت ویژهای برای کسب و کار شما دارد، منطقی است که از صفحه اصلی و منوی ناوبری سطح بالا به آن پیوند دهید. با انجام این کار معادله پیوند به بخش وبلاگ خود و به نوبه خود، پستهای مختلف وبلاگ در آن متمایل میشود.
علاوه بر این، باید برای پیوندهای داخلی از انکسرتکستها یا متنهای پیوند قوی و مرتبط استفاده کنید. این موضوع مستقیما به تحقیق کلمات کلیدی شما و نتایجی که از سرچ کنسول و آنالیتیک به دست میآورید، بستگی دارد.
استفاده از متنهای پیوند قوی، به موتورهای جست و جو کمک میکند تا بهتر بفهمند که صفحه پیوند دادهشده در مورد چیست. با این حال، اگر چندین بار به یک صفحه در صفحات مختلف پیوند میدهید، ایده خوبی است که متن پیوند خود را کمی تغییر دهید تا به عنوان هرزنامه شناخته نشوید.
فرض کنید که محتوایی با عنوان «چگونه یک کتاب الکترونیکی بنویسیم» دارید. در این صورت، ممکن است با استفاده از تغییرات anchor-text زیر به آن پیوند دهید:
- آموزش نوشتن کتاب الکترونیکی.
- چگونه یک کتاب الکترونیکی بنویسیم.
- راهنمای کتاب الکترونیکی
در نهایت، باید به طور دورهای از صفحات و محتواهای قدیمیتر سایت خود بازدید کنید تا ببینید آیا فرصتهایی برای افزودن پیوندهای متنی که به محتوای جدیدتر اشاره میکنند (و بالعکس) وجود دارد یا خیر.
از ساختار و اسکیمای Breadcrumbs استفاده کنید!
Breadcrumbs پیوندهای داخلی هستند که دقیقاً بالای عنوان صفحه ظاهر میشوند و به کاربران اجازه میدهند تا مسیری را که به آن صفحه طی کردهاند، ردیابی کنند. هر پیوند در طول مسیر قابل کلیک است و کاربران را قادر میسازد تا در صورت نیاز فوراً به صفحه قبلی بازگردند.
همان طور که به کاربران وب کمک میکنند که بدانند کجا هستند، Breadcrumbs راه دیگری برای درک بهتر سلسله مراتب سایت شما به موتورهای جست و جو است. همچنین اسکیمایی به نام Breadcrumbs وجود دارد که این ساختار را به موتورهای جست و جو نشان میدهد.
نمونهای از اسکیمای Breadcrumbs
<html>
<head>
<title>Award Winners</title>
<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “BreadcrumbList”,
“itemListElement”: [{
“@type”: “ListItem”,
“position”: 1,
“name”: “Books”,
“item”: “https://example.com/books”
},{
“@type”: “ListItem”,
“position”: 2,
“name”: “Science Fiction”,
“item”: “https://example.com/books/sciencefiction”
},{
“@type”: “ListItem“,
“position”: 3,
“name”: “Award Winners”
}]
}
</script>
</head>
<body>
</body>
</html>
یک نقشه سایت مناسب ایجاد کنید!
ایجاد نقشه سایت XML یکی از بهترین راهها برای کمک به موتورهای جست و جو برای خزیدن وب سایت شما است. در اصل، این فایلی است که تمامURL های سایت شما را فهرست میکند و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را مشخص میکند. نقشه سایت همچنین شامل ابرداده های اضافی در مورد هر URL است، مانند آخرین باری که آن را تغییر دادهاید.
اگرچه گوگل معمولاً میتواند تمام صفحات یک وبسایت را بدون ارجاع به نقشه سایت پیدا کند، ایجاد آن میتواند کار را آسانتر کند. بهخصوص اگر سایت شما بزرگ، پیچیده یا دارای ساختار پیوندی ضعیفی است.
شما همچنین می توانید یک نقشه سایت برای کاربران ایجاد کنید که به عنوان نقشه سایت HTML شناخته میشود. این نقشه سایت مانند یک فهرست مطالب برای وب سایت شما عمل میکند. این، به کاربران اجازه میدهد تا هر صفحهای را که نتوانستهاند از طریق پیوندهای داخلی یا منوی پیمایش شما پیدا کنند، پیدا کنند.
مطالب مرتبط:
معرفی ۴ دوره رایگان برای آموزش تولید محتوای انگلیسی
به دنبال حذف همنوعخواری (Cannibalization) کلمات کلیدی باشید!
یکی از مزایای غیرمستقیم معماری منظم و مرتب وب سایت برای سئو این است که میتواند به شما کمک کند تا موارد بالقوه همنوعخواری کلمات کلیدی را ریشهیابی کنید.
همنوعخواری زمانی اتفاق میافتد که دو یا چند صفحه در یک سایت یک کلمه کلیدی و هدف جست و جو را نشانه میگیرند. این میتواند به این معنی باشد که سایت در نهایت با خودش در نتایج گوگل رقابت میکند و در نتیجه، پتانسیل رتبهبندی را کاهش میدهد.
هنگامی که ساختار سایت خود را به وضوح درک کردید، شناسایی صفحاتی احتمالی دارای همنوعخواری، بسیار سادهتر میشود. سپس میتوانید با ادغام محتوا، پیادهسازی ریدایرکتهای ۳۰۱ یا افزودن یک برچسب متعارف به صفحهای که میخواهید گوگل رتبهبندی کند، مشکل را برطرف کنید.
سخن پایانی
پیادهسازی یک معماری وب سایت واضح و منسجم، کلید بهینهسازی وب سایت شما برای رتبهبندی بهتر است. ساختار سایت منظم، کاربردی و بهینه تضمین میکند که خزندههای موتور جست و جو و بازدیدکنندگان وب سایت می وانند به راحتی به تمام صفحات سایت شما دسترسی داشته باشند.
برخی از عناصر ضروری یک معماری یک وب سایت مستحکم شامل طبقه بندی محتوای منطقی، منوی ناوبری با استفاده آسان و تعداد زیادی لینک داخلی است. اکنون زمان آن رسیده است که آنچه را که در اینجا آموختهاید، عملی کنید و از مزایای یک معماری وب سایت سازمانیافته بهره ببرید.
اگر به خدمات تولید محتوا همانند تولید محتوای متنی، تولید محتوای شبکههای اجتماعی، تدوین استراتژی تولید محتوا و … نیاز دارید، با خیالی آسوده از خدمات ترجمیک استفاده کنید! برای مشاهده تعرفه خدمات به صفحه هزینه ترجمه و تولید محتوا مراجعه کنید.
یک دیدگاه در «۷ ترفند بهینهسازی معماری وبسایت برای سئو»;