معرفی بهترین ابزارهای هوش مصنوعی برای تحقیق و پژوهش

۴+ ابزار هوش مصنوعی برای تحقیق دانشجویی

به نظر شما مهم‌ترین دستاوردهای علمی سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ در سطح بین‌المللی چه بوده است؟ فکر می‌کنم که همه درباره موضوع هوش مصنوعی به توافق برسیم. در این دو سال، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، پیشرفت‌های چشمگیری را تجربه کردند و هر روز اخبار جدیدی از این حوزه منتشر شد. از ChatGPT و Gemini گرفته تا ابزارهای تخصصی برای کاربردهای خاص، هر روز ابزارهای پیشرفته‌تر معرفی شدند.

احتمالا شما هم حداقل یک‌بار از یکی از این ابزارهای هوش مصنوعی استفاده کرده‌اید. هوش مصنوعی در افزایش دقت و تسهیل فرایندهای مختلف به ما کمک می‌کند. یکی از این کمک‌ها، در زمینه پژوهش و تحقیق دانشجویی است. اما دقیقا چه ابزارهایی در این زمینه وجود دارد؟ آیا از زبان فارسی هم پشتیبانی می‌کنند؟ اگر این‌ها سوال شما هم هستند، پس این مقاله برای شماست!

برای آشنایی با ۴+ ابزار هوش مصنوعی برای تحقیق دانشجویی و پژوهش در ادامه این مقاله سایت ترجمه مقاله ترجمیک همراه ما باشید!

مطالب مرتبط:

۵+ هوش مصنوعی رایگان برای خلاصه کردن متون

هوش مصنوعی Consensus، موتور جست و جوی علمی

همه ما بارها و بارها از گوگل استفاده کرده‌ایم، در واقع تصور زندگی امروزی بدون گوگل عملا غیرممکن است. اما گوگل موتور جست و جویی عمومی است و تمامی نتایج وب را به ما نشان می‌دهد.

اگر موتور جست‌وجویی وجود داشت که صرفا در متن مقالات علمی و کتاب‌ها به دنبال پاسخ می‌گشت، فرایند پژوهش و تحقیق آسان‌تر نمی‌شد؟ یا این‌که هنگامی که سوالی را از آن می‌پرسیدیم، خودش متن‌ها را با هم مقایسه می‌کرد و طبق آن، استدلال‌هایی را به ما نشان می‌داد؟ خوش‌بختانه چنین موتور جست‌وجویی توسعه یافته است و نام آن Consensus AI است.

Consensus AI  ابزار قدرتمندی است که از هوش مصنوعی، برای پاسخ به سوالات شما مخصوصا سوالات علمی و پژوهشی استفاده می‌کند.
Consensus AI  ابزار قدرتمندی است که از هوش مصنوعی، برای پاسخ به سوالات شما مخصوصا سوالات علمی و پژوهشی استفاده می‌کند.

Consensus AI  ابزار قدرتمندی است که از هوش مصنوعی، برای پاسخ به سوالات شما مخصوصا سوالات علمی و پژوهشی استفاده می‌کند. کافی است که به سایت آن مراجعه کنید و سوال خود را تایپ کنید، آنگاه تفاوت را احساس خواهید کرد. در ادامه به صورت تصویری با این ابزار کار کرده و نتایج آن را نشان می‌دهیم.

مطالب مرتبط:

۷+ هوش مصنوعی رایگان برای دانشجویان

مقایسه Consensus AI با گوگل + یک مثال عملی

برای این‌که بهتر با تفاوت این ابزار با گوگل را درک کنید، یک سوال مشابه را در هر دو این ابزارها پرسیدیم. سوال مورد نظر ما این است: « Are GMO foods harmful (آیا محصولات تراریخته مضر هستند؟)»

هنگامی که این سوال را در گوگل (موتور جست و جوی گوگل نه ابزارهای هوش مصنوعی آن) طرح کردیم، این نتیجه را به ما نشان داد:

نتیجه پرسش و پاسخ در گوگل
نتیجه پرسش و پاسخ در گوگل

همان‌گونه که در تصویر هم مشاهده می‌کنید، ابتدا پاسخی کوتاه به ما نشان داده شد. پس از آن هم سایت‌هایی که به این موضوع پرداخته بودند، به ترتیب نشان داده می‌شوند. کافی است که روی هر کدام از سایت‌ها کلیک کنید تا مطالب آن‌ها را مطالعه کنید. البته اگر از عملگرهای گوگل استفاده کنید، می‌توانید نتایج پیشرفته‌تری دریافت کنید.

حال این سوال را در Consensus AI طرح کردیم. امکان استفاده رایگان از این ابزار هوش مصنوعی وجود دارد. توجه داشته باشید که برای این‌که از تمامی ابزارهای این سایت استفاده کنید، باید در این سایت لاگین باشید. امکان لاگین در این سایت با استفاده از حساب گوگل و حساب فیسبوک وجود دارد. پس از طرح این سوال، Consensus AI این نتیجه را نشان داد:

نتیجه طرح سوال در Consensus AI
نتیجه طرح سوال در Consensus AI

ابتدا به صورت یک نمودار پاسخ‌های کوتاه مربوط به این سوال را با بله، خیر و احتمالا نشان داد. البته این پاسخ‌ها را فقط از روی محتوای منتشر شده در ۷ مقاله گرفته بود، پس نتایج، قابلیت تعمیم کلی ندارند. همان‌گونه که خود ابزار Consensus AI هم در این بخش نوشته، این پاسخ‌ها نمی‌توانند بازتاب کامل مقالات این حوزه باشند. با این حال، برای پیدا کردن پاسخ سریع سوالات، ایده‌پردازی و طوفان فکری مناسب هستند.

در ادامه Consensus AI در چند پاراگراف، استدلال‌های خود را درباره این موضوع ذکر کرده است
در ادامه Consensus AI در چند پاراگراف، استدلال‌های خود را درباره این موضوع ذکر کرده است

در ادامه در چند پاراگراف، استدلال‌های خود را درباره این موضوع ذکر کرده است (استدلال‌هایی که از ۱۰ مقاله مختلف جمع‌آوری شده است). هم‌چنین پس از آن‌ هم لینک ده مقاله مرتبط با این موضوع را آورده است که می‌توان آن‌ها را مطالعه کرد. دیدگاه هر مقاله هم با برچسب خیر، احتمالا یا بله مشخص شده است.

آیا Consensus AI از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند؟

نکته‌ای که در هنگام استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی باید در نظر بگیرید، این است که تمامی این ابزارها در زبان انگلیسی معمولا بهتر از فارسی عمل می‌کنند. این قاعده حتی برای ابزارهایی که از زبان فارسی پشتیبانی می‌کنند، صدق می‌کند.

با این حال، این نکته قابل ذکر است که Consensus AI از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند. هنگامی که سوال بالا را به زبان فارسی از این ابزار پرسیدیم، از ما پرسید که آیا قصد تغییر نتایج جست و جو به فارسی را داریم یا خیر!

این نکته قابل ذکر است که Consensus AI از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند.
این نکته قابل ذکر است که Consensus AI از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند.

پس از این‌که پاسخ بله را انتخاب کردیم، این نتایج را نشان داد:

نتایج پرسش و پاسخ از Consensus AI به زبان فارسی
نتایج پرسش و پاسخ از Consensus AI به زبان فارسی

همان‌گونه که مشاهده می‌کنید، فرمت و پاسخ‌ها با جست و جو به زبان انگلیسی تفاوتی نداشت. متن‌ها هم به هم ریخته نیستند و ادبیات پاسخ‌ها نیز قابل فهم است. پس شما می‌توانید پرسش و پاسخ‌های خود را به زبان فارسی هم با ابزار جست و جوی Consensus AI انجام دهید.

مطالب مرتبط:

بهترین ابزارهای ترجمه مقاله با هوش مصنوعی

هوش مصنوعی Scite، صحت‌سنجی اعتبار مقالات علمی

فرض کنید که در هنگام تحقیق و پژوهش، به مقاله‌ای برخورده کرده‌اید که از درستی ادعاهای آن مطمئن نیستید. در این مواقع چه می‌کنید؟ بهترین راه‌حل این است که دیدگاه‌های دیگران درباره این مقاله را بررسی کنید. مثلا مشاهده کنید که چه افرادی به این مقاله در پژوهش خود ارجاع داده‌اند و چه افرادی ادعاهای آن را در پژوهش خود زیر سوال برده‌اند. اما چگونه این کارها را انجام دهیم؟

یک روش، جست‌وجوی دستی در مقالات مشابه است ولی این کار تا حدودی زمان‌بر است. خوش‌بختانه یک ابزار هوش مصنوعی به نام Scite برای بررسی درستی فرضیه‌ها و ادعاهای علمی مطرح‌شده در مقالات دانشگاهی توسعه یافته است.

در واقع،Scite ابزار خلاقانه‌ای مبتنی بر هوش مصنوعی است که کیفیت و زمینه استنادهای علمی را ارزیابی می‌کند.
در واقع،Scite ابزار خلاقانه‌ای مبتنی بر هوش مصنوعی است که کیفیت و زمینه استنادهای علمی را ارزیابی می‌کند.

در واقع، Scite ابزار خلاقانه‌ای مبتنی بر هوش مصنوعی است که کیفیت و زمینه استنادهای علمی را ارزیابی می‌کند. هنگامی که شما مقاله‌ای را در آن جست و جو می‌کنید، از طریق قابلیت «ارجاعات هوشمند» به ارزیابی مقاله مورد نظر می‌پردازد. این ارزیابی بر اساس «تعداد مقالاتی که به مقاله مورد نظر ارجاع داده‌اند»، «تعداد ارجاعات پشتیبانی‌کننده»، «تعداد ارجاعات ذکر شده» و «تعداد ارجاعات متناقض» انجام می‌شود.

همچنین یکی دیگر از ویژگی‌های Scite این است که می‌تواند به صورت دستیار پژوهشی شما کمک کند. این امر بدین معناست که شما ادعا یا فرضیه‌ای را در آن تایپ می‌کنید. سپس این دستیار پژوهشی، آن را در مقالات مختلف جست و جو می‌کند و به شما نظرات پیرامون آن را نشان می‌دهد.

یکی دیگر از ویژگی‌های Scite این است که می‌تواند به صورت دستیار پژوهشی شما کمک کند.
یکی دیگر از ویژگی‌های Scite این است که می‌تواند به صورت دستیار پژوهشی شما کمک کند.

برای استفاده از Scite علاوه بر استفاده از نسخه سایت می‌توانید از افزونه کروم آن هم استفاده کنید. اگر افزونه کروم را نصب کنید، لازم نیست که هر بار به سایت آن مراجعه کنید و این فرایند سریع‌تر خواهد بود.

آیاScite از زبان فارسی هم پشتیبانی می‌کند؟

بله، این ابزار از زبان فارسی هم پشتیبانی می‌کند. در هنگام استفاده از دستیار پژوهشی آن، فرضیه و ادعای خود را به زبان فارسی به Scite دهید تا آن را بررسی کند. فقط این‌که متنی که به شما نشان می‌دهد، کمی به هم ریخته خواهد بود. توصیه ما این است که سوال یا فرضیه را به زبان انگلیسی از Scite بپرسید و سپس به ترجمه تخصصی پاسخ‌های آن بپردازید.

ChatGPT، دستیار پژوهشی همه‌کاره

در مدرسه و دانشگاه، بهترین تجربه تحقیق و پژوهش‌های شما چه بوده است؟ هر فردی خاطرات منحصر به فرد خود را دارد. با این‌حال، احتمالا همه سر این موضوع توافق داریم که در پژوهش‌های به یاد ماندنی، هم‌گروهی‌های خوبی داشته‌ایم که پا به پای ما روی تحقیق مورد نظر کار می‌کردند. ChatGPT هم می‌تواند چنین نقشی در پژوهش‌های شما داشته باشد.

اگر بخشی از یک مقاله را متوجه نمی‌شوید، می‌توانید آن را از ChatGPT بپرسید. اگر نیاز دارید که استدلال‌های خود را برای فردی شرح دهید تا نقاط ضعف احتمالی آن را پیدا کند، باز هم چت جی پی تی گزینه خوبی است. اگر یک فایل مقاله چند صفحه‌ای دارید که سریعا به خلاصه آن نیاز دارید، ChatGPT به کمک شما می‌آید. کافی است که فایل مقاله خود را آپلود کنید تا خلاصه آن را به شما بگوید.

در مسیر تحقیق و پژوهش، ChatGPT گزینه خوبی است که خدمات مختلفی را هم ارائه می‌دهد.
در مسیر تحقیق و پژوهش، ChatGPT گزینه خوبی است که خدمات مختلفی را هم ارائه می‌دهد.

به صورت کلی، در مسیر تحقیق و پژوهش، ChatGPT گزینه خوبی است که خدمات مختلفی را هم ارائه می‌دهد. فقط این‌که به خاطر داشته باشید که قرار نیست که ChatGPT تحقیق شما را به جای شما انجام دهد. در واقع، شما باید از ChatGPT به عنوان دستیاری پژوهشی استفاده کنید.

هم‌چنین هنگامی که از چت‌بات‌هایی چون ChatGPT و Gemini استفاده می‌کنید، بهتر است که با نظر آن مخالفت کنید و بخواهید که دلایل خودش را شرح دهید. این‌گونه اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار می‌دهد.

آیا ChatGPT از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند؟

بله، این ابزار هوش مصنوعی به خوبی از زبان فارسی پشتیبانی می‌کند. فقط در صورتی که اطلاعات شما بیش از حد پیچیده باشد، گاهی به صورت پیش‌فرض به انگلیسی پاسخ می‌دهد. در این مواقع کافی است که از آن بخواهید که حرف‌هایش را دوباره به فارسی تکرار کند. البته به صورت کلی حواستان به این موضوع باشد که هر چه سوالات و دستورهای شما دقیق‌تر باشد، پاسخ بهتری هم دریافت می‌کنید.

Gemini هم از لحاظ امکانات کاملا مشابه چت جی پی تی است، فقط این‌که قابلیت بارگذاری فایل ندارد. البته Gemini محدودیتی از لحاظ کلمه ندارد ولی اکانت رایگان ChatGPT دارای محدودیت ساعتی است.

مطالب مرتبط:

بایدها و نبایدهای استفاده از هوش مصنوعی در سطح آکادمیک

ابزار Connected Papers، جست و جوی مقالات مرتبط با رابط گرافیکی

Connected Papers ابزار منحصر به فردی است که به محققان کمک می‌کند تا رابطه بین مقالات دانشگاهی را تجسم کنند. این ابزار هوش مصنوعی، نموداری از مقالات مرتبط را ایجاد می‌کند و کشف آثار تأثیرگذار و مسیرهای تحقیقاتی جدید را آسان‌تر می‌کند.

Connected Papers ابزار منحصر به فردی است که به محققان کمک می‌کند تا رابطه بین مقالات دانشگاهی را تجسم کنند.

در واقع، Connected Papers با ساختن یک نمودار بصری بر اساس ارجاعات مشترک، به محققان اجازه می‌دهد تا به طور جامع، چشم‌انداز یک موضوع تحقیقاتی خاص را بررسی کنند. این تجسم به شناسایی آثار مهم، درک شیوه توسعه ایده‌ها در طول زمان و کشف مقالات کم‌استناد‌شده اما پیشگامانه کمک می‌کند.

ویژگی‌های کلیدی Connected Papers

اما Connected Papers دقیقا چه ویژگی‌هایی دارد که آن را از دیگر ابزارها متمایز می‌کند؟ در ادامه به تعدادی از ویژگی‌های کلیدی Connected Papers اشاره می‌‌کنیم.

نمونه‌ای از نمودارهای گرافیکی Connected Papers
نمونه‌ای از نمودارهای گرافیکی Connected Papers
  • نمودارهای تحقیقاتی: ارتباط بین مقالات را بر اساس استنادات مشترک و منابع مشترک تجسم می‌کند و آثار تأثیرگذار را برجسته می‌کند.
  • جست و جوی جامع و عمیق: به کاربران امکان می‌دهد تا مقالاتی را که کمتر مورد استناد قرار گرفته‌اند، اما به طور بالقوه راهگشا هستند، کشف کنند.
  • رابط تعاملی: یک رابط تعاملی و کاربر پسند برای پیمایش چشم‌انداز تحقیق ارائه می‌دهد.

مطالب مرتبط:

۷ تا از بهترین ابزارهای تشخیص هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۳

هوش مصنوعی Elicit، ابزاری برای ساده‌سازی تحقیقات

Elicit  یک ابزار هوش مصنوعی است که برای ساده‌سازی تحقیقات طراحی شده است. این ابزار، این امر را با خودکارسازی بررسی‌های سیستماتیک و استخراج داده‌ها انجام می‌دهد. Elicit در واقع به محققان کمک می‌کند تا داده‌های پژوهش خود را به طور موثر جمع‌آوری، سازمان‌دهی و تجزیه و تحلیل کنند. بنابراینElicit در تسهیل تصمیم‌گیری مبتنی بر شواهد به پژوهش‌گران کمک می‌کند.

این ابزار هوش مصنوعی از NLP (پردازش زبان طبیعی) برای استخراج اطلاعات مرتبط از مقالات آکادمیک استفاده می‌کند. سپس آن را در قالبی ساختاریافته ارائه می‌دهد و فرآیند بررسی را ساده‌تر می‌کند. Elicit می‌تواند مقالات مرتبط را بدون تطابق کامل کلمه کلیدی پیدا کند، نکات مهم مقاله مربوط به سؤال شما را خلاصه کند و اطلاعات کلیدی را از مقالات استخراج کند.

چگونه از Elicit استفاده کنیم؟

برای این‌که بهتر شیوه استفاده از Elicit را درک کنید، فرایند انجام یک پژوهش به وسیله آن را شبیه‌سازی کرده‌ایم. برای استفاده از این سایت، ابتدا باید در آن یک حساب کاربری بسازید. پس از ساخت حساب کاربری، نوبت به انتخاب پلن می‌رسد. اگر می‌خواهید که از این ابزار به صورت رایگان استفاده کنید، پلن Basic را انتخاب کنید. اکنون سوال خود را طرح کنید. در این‌جا هم همان سوال قبلی را می‌پرسیم: « Are GMO foods harmful (آیا محصولات تراریخته مضر هستند؟)»

نمونه پاسخ Elicit
نمونه پاسخ Elicit

ابتدا به ما خلاصه‌ای از پاسخ‌ها را بر اساس ۴ مقاله نشان داد. تعداد مقالات بیشتر ملزم این است که اکانت پریمیوم را خریداری کنید. همان‌گونه که مشاهده می‌کنید، امکانات جست و جو و شخصی‌سازی این ابزار هوش مصنوعی گسترده است. هم‌چنین شما می‌توانید که روی هر مقاله کلیک کنید تا خلاصه کوتاه و خلاصه تفصیلی آن را هم مشاهده کنید.

در Elicit، اگر روی هر مقاله کلیک کنید، خلاصه کوتاه و خلاصه تفصیلی آن را هم مشاهده خواهید کرد.
در Elicit، اگر روی هر مقاله کلیک کنید، خلاصه کوتاه و خلاصه تفصیلی آن را هم مشاهده خواهید کرد.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی ابزارهای هوش مصنوعی کاربردی برای پژوهش و تحقیق دانشجویی پرداختیم. توجه داشته باشید که تمامی این ابزارها نسخه رایگان هم دارند. البته نسخه‌های رایگان این ابزارها معمولا امکانات کمتری را نسبت به نسخه‌های پریمیوم در اختیار شما می‌گذارند.

توجه داشته باشید که ابزارهای تحقیق و پژوهش با هوش مصنوعی تنها به این موارد ختم نمی‌شود. شما از چه ابزارهای دیگری برای تحقیق استفاده کرده‌اید؟ آن‌ها را به ما بگویید تا به این مقاله اضافه کنیم.

از ترجمه مقاله مهندسی برق و کامپیوتر گرفته تا ترجمه متون حقوقی و سیاسی، همه را با خیالی مطمئن به ترجمیک بسپارید. البته خدمات ترجمیک تنها به ترجمه مقاله محدود نمی‌شود. بلکه همراه با ۲۵هزار مترجم، نویسنده و ویراستار انواع خدمات ترجمه متون، ترجمه کتاب، ترجمه رسمی، ترجمه همزمان، ویرایش، پارافریز و تولید محتوا را به شما ارائه می‌دهیم.

یک دیدگاه در «۴+ ابزار هوش مصنوعی برای تحقیق دانشجویی»;

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.