هزینه چاپ مقاله در مجلات خارجی به چه صورت است؟

هزینه چاپ مقاله در مجلات خارجی

«خبر داری که برای چاپ مقاله باید چند هزار دلار هزینه کنی؟» شاید شما هم این جمله را شنیده باشید. اگر این‌چنین است، احتمالا این سوال برایتان پیش آمده است که هزینه چاپ مقاله را چگونه باید تامین کنید! همین‌‌جا صبر کنید، لزوما برای چاپ هر مقاله‌ای نیازی به پرداخت هزینه نیست. بسیاری از مقالاتی که آن‌ها را در سایت‌هایی چون گوگل اسکالر و اسکوپوس می‌بینیم، بدون پرداخت هیچ‌گونه هزینه‌ای منتشر شده‌اند.

اکنون این سوال مطرح می‌شود که چگونه؟ یعنی اگر بخواهیم به صورت رایگان مقاله پژوهشی خود را منتشر کنیم، باید قید مجلات معتبر و سطح بالا را بزنیم و سراغ مجلات سطح پایین برویم؟! خیر، باز هم چنین قاعده‌ای وجود ندارد. بلکه تا حدودی می‌توان گفت که بر عکس این قضیه صادق است. بسیاری از مجلات معتبر بین‌المللی، از شما برای چاپ و انتشار مقاله هزینه‌ای دریافت نمی‌کنند. البته در این حالت، خواننده برای مطالعه مقاله شما حتی به صورت آنلاین هم باید هزینه بپردازد و در واقع هر فردی امکان دسترسی به مقاله شما را ندارد.

البته مجلاتی هم هستند که حتما برای چاپ مقاله در آن‌ها باید هزینه انتشار را خودتان بپردازید. در این صورت، همه می‌توانند به راحتی مقاله شما را دانلود کنند و آن را مطالعه کنند. در این حالت گفته می‌شود که مقاله شما به صورت Open Access یا «دسترسی آزاد» منتشر شده است. این‌گونه شانس این‌که مقاله شما بیشتر دیده شود و استنادات بیشتری هم بگیرد، افزایش می‌یابد. دسته سومی از مجلات هم هستند که انتخاب را به خودتان واگذار کرده‌اند. شاید این مفاهیم، کمی برایتان گیج‌کننده باشد، پس در این صورت، این مقاله برای شماست.

برای آشنایی با جزئیات هزینه چاپ مقاله در مجلات خارجی در ادامه این مقاله سایت ترجمه مقاله ترجمیک همراه ما باشید!

مطالب مرتبط:

برای چاپ و انتشار مقاله باید هزینه پرداخت؟

هزینه چاپ مقاله در مجلات معتبر بین‌المللی

در زمینه هزینه چاپ مقاله این نکته را باید در نظر بگیرید که بسیاری از مجلات، برای انتشار صرف مقاله، از شما هزینه‌ای دریافت نمی‌کنند. در واقع اگر هم هزینه‌ای دریافت شود، صرفا برای خدمات ویژه یا حالت‌های خاص است.

به صورت کلی، بیشتر هزینه‌های مربوط به ارسال و انتشار مقاله را می‌توان در دو دسته کلی تقسیم‌بندی کرد: هزینه‌های پیش از انتشار (Pre-Publication) و هزینه‌های پس از پذیرش (Post-Acceptance). هزینه‌های پیش از انتشار، مانند هزینه ارسال مقاله یا هزینه عضویت، کمتر رایج هستند. به عنوان یک نویسنده، احتمالاً بیشتر با هزینه‌های پس از پذیرش مواجه خواهید شد، مانند هزینه پردازش مقاله (APC).

به صورت کلی، بیشتر هزینه‌های مربوط به ارسال و انتشار مقاله را می‌توان در دو دسته کلی تقسیم‌بندی کرد: هزینه‌های پیش از انتشار (Pre-Publication) و هزینه‌های پس از پذیرش (Post-Acceptance).
به صورت کلی، بیشتر هزینه‌های مربوط به ارسال و انتشار مقاله را می‌توان در دو دسته کلی تقسیم‌بندی کرد: هزینه‌های پیش از انتشار (Pre-Publication) و هزینه‌های پس از پذیرش (Post-Acceptance).

در ادامه، مروری کوتاه بر رایج‌ترین انواع هزینه‌های مربوط به ارسال و انتشار مقاله بر طبق این دو دسته ارائه می‌شود.

هزینه‌های پیش از انتشار

همان‌طور که قبلا گفتیم، این دسته از هزینه‌ها کمتر رواج دارند و بیشتر برای انتشارات کوچک هستند.

هزینه ارسال مقاله (Submission Fee)

هم مجلات مبتنی بر اشتراک (Subscription-based) و هم مجلات دسترسی آزاد (Open Access) ممکن است که در زمان ارسال مقاله، هزینه‌ای (معمولاً بین ۵۰ تا ۱۲۵ دلار) دریافت کنند. این هزینه، بخشی از هزینه‌های مربوط به مدیریت ویرایش و فرآیند داوری همتا (Peer Review) را پوشش می‌دهد. از دیدگاه نویسندگان، این هزینه‌ها ممکن است مانعی برای ارسال مقاله باشد، زیرا بسیاری از مجلات چنین هزینه‌ای دریافت نمی‌کنند.

البته این هزینه معمولاً کمتر از هزینه‌های پس از پذیرش است. برای مجلاتی که هزینه ارسال را دریافت می‌کنند، معمولا این عدد چندان بالا نیست (معمولاً بین ۵۰ تا ۱۲۵ دلار).

مطالب مرتبط:

۱۰+ نمونه پارافریز مقالات علمی و پایان‌نامه

هزینه عضویت (Membership Fee)

برخی انجمن‌های علمی یا ناشران از نویسندگان می‌خواهند برای ارسال مقاله، عضو انجمن شوند و حق عضویت بپردازند. این هزینه ممکن است که مزایایی مانند تخفیف در هزینه‌های انتشار را به نویسنده ارائه دهد.

برخی انجمن‌های علمی یا ناشران از نویسندگان می‌خواهند برای ارسال مقاله، عضو انجمن شوند و حق عضویت بپردازند. این هزینه ممکن است که مزایایی مانند تخفیف در هزینه‌های انتشار را به نویسنده ارائه دهد.
برخی انجمن‌های علمی یا ناشران از نویسندگان می‌خواهند برای ارسال مقاله، عضو انجمن شوند و حق عضویت بپردازند. این هزینه ممکن است که مزایایی مانند تخفیف در هزینه‌های انتشار را به نویسنده ارائه دهد.

مثلا مجله دسترسی آزاد PeerJ (مجله‌ای در زمینه علوم زیستی، پزشکی و علوم کامپیوتر) رویکردی منحصر به فرد دارد. این مجله به جای دریافت هزینه‌های جداگانه برای هر مقاله، یک هزینه عضویت یک‌باره (بین ۱۰۰ تا ۳۵۰ دلار) دریافت می‌کند. این هزینه فرآیندEditorial ، داوری همتا و همچنین امکان انتشار یک، دو یا تعداد نامحدودی مقاله در سال (بسته به سطح عضویت) را پوشش می‌دهد. هر نویسنده در مقاله (تا ۱۲ نویسنده) باید این هزینه را پرداخت کند و سالانه به جامعه PeerJ کمک کند، مثلاً با مشارکت در فرآیند داوری همتا. همچنین امکان پرداخت هزینه عضویت پس از پذیرش مقاله هم وجود دارد اما این کار هزینه‌ نهایی را افزایش می‌دهد.

هزینه‌های پس از انتشار

حتما شما هم بارها در گوگل اسکالر برای مطالعه و خواندن مقالات علمی جست و جو کرده‌اید. در این حالت، دیده‌اید که PDF بعضی مقالات در دسترس است ولی برای مطالعه و دانلود بیشتر مقالات باید هزینه بپردازید.

به صورت معمول، آن دسته از مقالاتی که می‌توانید PDF آن‌ها را دانلود کنید، نویسنده هزینه‌ای به ژورنال پرداخت کرده است تا امکان دانلود نسخه رسمی و قانونی آن برای سایر محققان فراهم شود. این هزینه معمولا با نام APC شناخته می‌شود. البته همان‌طور که می‌دانید امکان دانلود رایگان بیشتر مقالات از طریق سایت‌هایی چون Sci-Hub، Z-Library، Library Genesis و … وجود دارد.

مطالب مرتبط:

معرفی بهترین وب‌سایت‌های دانلود رایگان مقاله

APC مخفف عبارت Article Processing Charge به معنای هزینه پردازش مقاله است. این هزینه معمولاً توسط مجلات دسترسی آزاد (Open Access) از نویسندگان دریافت می‌شود تا هزینه‌های مربوط به فرآیند بررسی، ویرایش، تولید و انتشار مقاله را پوشش دهد. در مجلات دسترسی آزاد، مقالات بلافاصله پس از انتشار به صورت رایگان و بدون نیاز به پرداخت هزینه توسط خوانندگان، در دسترس عموم قرار می‌گیرند.

هزینه APC بسته به مجله و حوزه علمی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. به طور معمول، این هزینه از ۱۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار و حتی بیشتر متغیر خواهد بود. مجلات معتبر و با ضریب تأثیر بالا معمولاً هزینه‌های بیشتری هم دریافت می‌کنند. هم‌چنین، هزینه‌های APC در مجلات کاملاً دسترسی آزاد معمولاً کمتر از مجلات هیبرید است. زیرا مجلات هیبرید باید هزینه‌های مربوط به مدل اشتراکی خود را نیز پوشش دهند.

میزان هزینه APC برای مجلات معروف

این هزینه‌ها ممکن است که در گذر زمان تغییر کرده باشد، پس برای اطلاع از هزینه دقیق و به روز چاپ مقاله، به سایت انتشارات مراجعه کنید.

مجله

هزینه

توضیحات

Nature Communications

این مجله معمولاً هزینه‌ای حدود ۶,۰۰۰ دلار برای هر مقاله دریافت می‌کند.

این هزینه برای پوشش فرآیندهای داوری، ویرایش و انتشار مقاله است.

Science Advances

هزینه پایه APC در این مجله ۴,۵۰۰ دلار ذکر شده است.

این مجله نیز از مجلات دسترسی آزاد معتبر است.

PLOS ONE

این مجله محدوده‌ای از هزینه‌های APC را ارائه می‌دهد که از ۱,۰۰۶ دلار برای مقالات «Registered Report» تا ۲,۲۹۰ دلار برای سایر انواع مقالات، متغیر است.

PLOS Climate, PLOS Global Public Health, و PLOS Water

این مجلات برای مقالات تحقیقاتی هزینه APC معادل ۲,۴۰۰ دلار دریافت می‌کنند.

PLOS Genetics و PLOS Pathogens

این مجلات هزینه APC معادل ۲,۹۲۶ دلار برای مقالات تحقیقاتی تعیین کرده‌اند.

PLOS Biology

هزینه APC بیشتر انواع مقالات در این مجله معادل ۵,۵۰۰ دلار دارند.

PLOS Medicine

این مجله برای مقالات تحقیقاتی هزینه انتشاری معادل ۶,۳۰۰ دلار دریافت می‌کند.

میزان هزینه APC برای مجلات معروف

مطالب مرتبط:

راهنمای گام به گام دریافت شناسه ارکید (ORCID)

چه زمانی هزینه‌های APC باید پرداخت شود؟

زمانی که مجله‌ای مقاله ای را برای چاپ می‌پذیرد و بررسی‌های پیش از انتشار را با موفقیت انجام می‌دهد، پس از پذیرش، فاکتوری را برای نویسنده ارسال می‌کند. نویسنده معمولاً تا ۳۰ روز فرصت دارد تا هزینه APC را بپردازد.

نویسنده معمولاً تا 30 روز پس از دریافت پذیرش، فرصت دارد تا هزینه APC را بپردازد.
نویسنده معمولاً تا ۳۰ روز پس از دریافت پذیرش، فرصت دارد تا هزینه APC را بپردازد.

بررسی کامل هزینه‌های پس از انتشار مقاله

البته هزینه‌های پس از انتشار مقاله، تنها به APC محدود نمی‌شود. هم‌چنین هزینه APC برای مجلات هیبریدی با مجلاتی که کلا به صورت دسترسی آزاد منتشر می‌شوند، متفاوت است. اگر می‌خواهید که یک‌بار برای همیشه با انواع هزینه‌های چاپ مقاله آشنا شوید، محتوایی را که ادامه برای شما قرار داده‌ایم، مطالعه کنید.

هزینه‌های دسترسی آزاد (Open Access)

برخی از نشریات، دسترسی ترکیبی (هیبرید) دارند. این نشریات، به نویسنده این امکان را می‌دهند که خودشان انتخاب کنند که چگونه اثرشان منتشر شود: به صورت رایگان اما با دسترسی محدود، یا با پرداخت هزینه برای دسترسی آزاد.

همان‌طور که در سطور پیشین هم گفتیم، خوانندگان، به صورت معمول، تنها با پرداخت هزینه می‌توانند مقاله شما را مطالعه کنند. با این حال، اگر شما یا موسسه موردنظرتان هزینه دسترسی آزاد (Open Access) را پرداخت کنید، امکان مطالعه مقاله برای همه افراد فراهم می‌شود. این هزینه از ۷۰۰ دلار تا چند هزار دلار متغیر است.

علاوه بر این، ممکن است که مجبور نباشید به دلیل معافیت‌هایی که برای مشکلات مالی، وضعیت اقتصادی کشور مبدا یا به دلیل حامی‌های ژورنال، هزینه‌های کامل را بپردازید. در واقع، معمولا برای انتشار مقاله با دسترسی آزاد، تنها ۵٪ تا ۱۲٪ هزینه‌ها با استفاده از سرمایه شخصی پرداخت می‌شود.

البته برخی از مجلات هم سیستم هیبریدی ندارند و کلا برای چاپ مقاله در این مجلات، باید هزینه بپردازید. این نوع مجلات را در سرفصل بعدی بررسی کرده‌ایم.

هزینه انتشار (Publication fee)

برخی از مجلات توسط نهادهای خاصی تأمین مالی نمی‌شوند، بنابراین هزینه‌هایی را از نویسندگان دریافت می‌کنند. در ازای پرداخت این مبلغ، مقاله شما برای همه قابل مشاهده خواهد بود و این هزینه به عملکرد عادی دفتر تحریریه مجله کمک می‌کند. تعداد چنین مجلاتی کم است و طبیعی است که شرکت‌های تجاری برای خدمات خود هزینه دریافت کنند. در این موارد، قیمت‌ها نیز کاملاً متفاوت است. به طور متوسط، این هزینه بین ۱۵۰ تا ۴۰۰ دلار خواهد بود.

هیچ معیار روشن و مشخصی، برای تعیین هزینه چاپ مقاله وجود ندارد. هر ناشر بر اساس معیارها و قوانین مجله خود، این هزینه را تعیین می‌کند. هم‌چنین هر چه هزینه چاپ مقاله‌ در مجله‌ای بیشتر باشد، لزوما به این معنا نیست که معتبرتر هم است. برای ارزیابی اعتبار مجلات، صرفا از معیارهایی چون SJR، H-Index، Impact Factor و … استفاده کنید.

هشدار، مواظب مجلات غارتگر باشید!

مجلات غارتگر (Predatory Journals) ممکن است که از مدل مبتنی بر هزینه پردازش مقاله (APC) سوء استفاده کنند. شاید آن‌ها، در ازای دریافت هزینه، فرآیند داوری و بررسی مقاله را به حداقل برسانند یا حتی بدون بررسی مناسب، مقاله را منتشر کنند.

برخی از مجلات غارتگر بدون اینکه مقاله را تحت هیچ گونه بررسی یا داوری همتا قرار دهند، آن را منتشر خواهند کرد. در این حالت، مقاله شما در مجله‌ای چاپ‌شده که از ارزش بالایی برخوردار نیست، پس اعتباری هم برای شما به همراه نخواهد داشت.
برخی از مجلات غارتگر بدون اینکه مقاله را تحت هیچ گونه بررسی یا داوری همتا قرار دهند، آن را منتشر خواهند کرد. در این حالت، مقاله شما در مجله‌ای چاپ‌شده که از ارزش بالایی برخوردار نیست، پس اعتباری هم برای شما به همراه نخواهد داشت.

بنابراین، هنگام انتخاب مجله، باید مراقب نشانه‌های هشداردهنده باشید و بررسی کنید که آیا مجله مورد نظر شما در فهرست مجلات دسترسی آزاد (Directory of Open Access Journals – DOAJ) ذکر شده است یا خیر. هم چنین بررسی کنید که آیا مجله جزو لیست مجلات معتبر وزارت علوم هست یا خیر. در کل با روش‌های مختلف، اعتبار مجله را حتما بررسی کنید!

هزینه‌های ویرایش نهایی (Proofreading charges)

این مورد بسیار نادر است و معمولاً در مجلات ناشران کوچک دیده می‌شود. در این حالت، آن‌ها کار شما را دوباره بررسی می‌کنند و اگر بدانند که زبان مادری شما انگلیسی نیست، شاید مقاله را کمی اصلاح کنند تا معنای آن واضح‌تر شود.

علاوه بر این، اگر شما مقاله را به صورت استاندارد ارسال نکرده باشید، مجله از شما هزینه‌ای بابت تنظیم فرمت مقاله دریافت کند. باید در نظر داشت که افراد و منابعی برای این کار درگیر هستند و به همین دلیل هزینه‌ای حدود ۲۰۰ دلار تعیین می‌شود. اما شما، به عنوان نویسنده، می‌توانید برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها، خودتان کار ساختاردهی را انجام دهید و گواهی کیفیت زبان مقاله‌تان را ارائه دهید.

یکی از خدمات مهم ترجمیک، ویرایش نیتیو مقالات علمی است. با استفاده از این خدمات، مقاله شما به گونه‌ای بازبینی و اصلاح می‌شود که گویی نویسنده‌ای انگلیسی زبان آن را نوشته است. هم‌چنین برای این خدمات، گواهی بین‌المللی صادر می‌شود که مورد تایید بسیاری از مجلات علمی معتبر است.

پرداخت هزینه برای چاپ تصاویر و جداول رنگی (Payment for color figures and graphics)

این گزینه زمانی مطرح می‌شود که علاوه بر نسخه آنلاین، مجله نسخه چاپی هم داشته باشد. سیاست چنین مجلاتی معمولا به این صورت است که نویسنده، باید هزینه چاپ نسخه رنگی تصاویر، نمودارها و گرافیک‌ها را خودش تقبل کند. مجله معمولاً برای هر تصویر رنگی مبلغی حدود ۳۰ تا ۴۰ دلار دریافت می‌کند.

شما می‌توانید از نسخه چاپی مقاله صرف‌نظر کنید. گزینه بعدی هم این است که نسخه سیاه‌وسفید تصاویر را ارائه دهید، البته اگر این کار به یکپارچگی علمی مقاله لطمه نزند. این کار حداقل می‌تواند هزینه انتشار را کاهش دهد، به‌ویژه اگر مقاله شما شامل تعداد زیادی تصویر باشد (این موضوع بیشتر در مقالات حوزه‌های فنی دیده می‌شود، جایی که بدون نمودارها و تصاویر، درک مقاله تقریباً غیرممکن است).

هزینه‌های ترجمه (Charges for translation)

این مورد نیز نسبتاً نادر است و معمولاً در مجلات چندزبانه دیده می‌شود. برای مثال، برخی از مجلات اسپانیایی یا آلمانی شاید ملزم به انتشار مقالات به زبان انگلیسی به همراه زبان اصلی مجله باشند (زیرا مخاطبان هدف آن‌ها ممکن است که بومی باشند). در چنین شرایطی، معمولا تنها عنوان و چکیده مقاله ترجمه شود و به ندرت پیش می‌آید که کل مقاله ترجمه شود.

اما اگر شما به زبان مجله مسلط نباشید، سردبیران خدمات ترجمه تخصصی را به شما پیشنهاد می‌دهند. هزینه این خدمات بستگی به حجم متن دارد و معمولاً بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار است. باز هم، شما می‌توانید از این خدمات صرف‌نظر کنید و خودتان ترجمه را انجام دهید یا حتی از انتشار مقاله در آن مجله انصراف دهید.

به جای این‌که برای ترجمه مقاله خود، هزینه‌های دلاری بپردازید، با پرداخت هزینه‌ای مناسب، از خدمات ترجمه تخصصی ترجمیک بهره‌مند شوید. کیفیت این خدمات در حد و حتی فراتر از موسسات ترجمه خارجی است. در سریع‌ترین زمان ممکن هم بدون هیچ دردسری، ترجمه مقاله و ترجمه کتاب به شما تحویل داده می‌شود.

هزینه خدمات مشاوره (Consulting services)

تماس با یک شرکت مشاوره برای فرآیند انتشار، گزینه‌ای است که بعضی نویسندگان آن را انتخاب می‌کنند. هزینه خدمات این شرکت‌ها معمولاً شامل ترجمه، ویرایش نهایی و هزینه‌های انتشار می‌شود.

البته با توجه به هزینه‌های بالا، تعداد زیادی از نویسندگان چنین گزینه‌ای را انتخاب نمی‌کنند. در واقع با پیشرفت فناوری و در دسترس بودن اطلاعات، بسیاری از ترجیح می‌دهند که خودشان مراحلی چون انتخاب ژورنال، مکاتبه با داوران و … را انجام دهند.

سخن پایانی

به طور خلاصه، هنگام انتخاب مجله برای ارسال مقاله، مجموعه هزینه‌های پیش و پس از پذیرش نباید به‌سرعت، مانع تصمیم‌گیری شما شود، به‌ویژه اگر حوزه و محتوای مجله با کار شما سازگار باشد. بهتر است که بیشتر بر پاسخ این سوال تمرکز کنید: آیا این مجله واقعاً مناسب تحقیقات خاص من و اهداف انتشار من است؟

البته اگر دانشجو هستید و به حمایت‌های مالی دسترسی ندارید، ارسال مقاله برای مجلاتی که چاپ آن‌ها رایگان است، بهترین گزینه است. به خاطر داشته باشید که حتی هنگام استفاده از این گزینه، باید حواستان به اعتبار مجله باشد. تلاش‌های خود را با چاپ مقاله در مجله‌ای بی‌ارزش هدر ندهید. با صبر و جست و جوی بهینه، بهترین مجله را متناسب با اهداف خود پیدا کنید.

اگر به یکی از زبان‌های انگلیسی، آلمانی، روسی، عربی، فرانسوی و … مسلطید و توانایی ترجمه از این زبان‌ها به فارسی یا بالعکس را دارید، جای شما در ترجمیک خالی است. برای پیوستن به خانواده ۲۷هزار نفری مترجمان ترجمیک، به صفحه استخدام مترجم مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.