نرم‌افزارهای مراحل مختلف مقاله نویسی

امروزه، زمان یکی از گرانبهاترین دارایی‌های همه انسان‌ها به‌خصوص محققین دانشگاهی است. به همین دلیل، هر روز شاهد رشد و توسعه نرم‌افزارهای مدیریت زمان برای بهبود فعالیت‌های انسانی هستیم.

یکی از حوزه‌هایی که از توسعه این قبیل نرم‌افزارهای مقاله‌نویسی بهره زیادی برده ‌است، حوزه دانشجویی، تحقیق‌های علمی و دانشگاهی است؛ به‌طوری که انبوهی از نرم‌افزارهای مدیریت زمان پروژه‌های تحقیقاتی، امروزه در دسترس جامعه محققین دانشگاهی قرار دارد. در واقع اگر هدف شما، نگارش و ترجمه مقاله و سپس ارسال آن به مجلات معتبر بین‌المللی است، بهتر است که با این نرم‌افزارها آشنا شوید.

در ادامه به معرفی نرم‌افزارهای کاربردی برای مراحل مختلف مقاله‌نویسی می‌پردازیم. برای آشنایی با این نرم‌افزارها در ادامه این مقاله وبلاگ ترجمیک همراه ما باشید.

مطالب مرتبط:

۴+ ابزار برای ترجمه مقاله با هوش مصنوعی

آخرین به روزرسانی: ۱۴۰۳/۰۷/۱۵

کاربرد نرم‌افزارهای مقاله‌نویسی

  • نرم‌افزارهای نگارش علمی دانشگاهی، یار و همراه محقق هستند تا بتواند مقاله، یا گزارش تحقیقاتی و یا رساله دکتری و ارشد خود را بر روی رایانه خویش با ابزارهای موثری به صورت کارآمد مدیریت کند به نحوی که در نهایت، یک متن علمی توصیفی، تحلیلی و انتقادی کارآمد و متقاعدکننده را به جامعه علمی بین‌المللی ارائه دهد.
  • نرم‌افزارهای مقاله‌نویسی مورد نظر به محقق کمک می‌کنند تا از نظر کیفیت زبانی و گرامر، متن نهایی خود را کنترل کند. به نحوی که بسیاری از ایرادهای مرسوم در نگارش را به راحتی در چند دقیقه از متن چندین صفحه ای خود رفع کند و در زمان ارائه آن، دیگر با مشکل رد مقاله در مجلات علمی تنها به دلیل ضعف ساختار نگارش زبانی مواجه نشود.
  • این نرم‌افزارهای نوشتن مقاله به محقق کمک می‌کنند تا شواهد علمی، مراجع و ارجاعات علمی خود را به صورت مستدل و با اطمینان خاطر و به‌صورت قابل دفاع در متن نهایی خود وارد کند و ایرادهای رایج در خصوص ارجاع‌دهی و رفرنس‌گذاری را از متن پایان ‌نامه یا گزارش علمی یا مقاله خود به راحتی بزداید.
  • در نهایت، این برنامه‌های مقاله نویسی می‌توانند به محقق این اطمینان را بدهند که متن خود را از نظر اصالت آن به راحتی و در چند دقیقه کنترل کند و مشکلات رایج در خصوص محتوا که به سرقت علمی احتمالی و ناخواسته مربوط می‌شود را خیلی آسان و سریع تشخیص داده و بر طرف کنند.

این مسئله سبب خواهد شد تا احتمال پذیرش متن‌های ارسالی برای دفاع پایان ‌نامه یا چاپ مقاله در مجلات معتبر بین‌المللی تا حد بسیار زیادی افزایش یابد. به قول معروف: «نویسنده پیش از آنکه به حسابش برسند، حساب خود را تسویه می‌کند». و از آزمون کنترل کیفیت متن علمی و مقاله خود، سربلند بیرون می‌آید.

اکنون همراه با ما در این مقاله، برخی از مهم‌ترین نرم‌افزارهای مقاله‌نویسی را که به عنوان یک محقق علمی و دانشگاهی باید بر آن اشراف داشته باشید و از آنها بهره ببرید، برخواهیم شمرد و اشاره‌ای کوتاه به کاربرد آنها و نحوه دانلود یا استفاده از آن‌ها به صورت آنلاین خواهیم کرد.

نرم‌افزارهای نگارش متن

بدون شک، چه در حال نگارش پایان‌نامه خود باشید یا تهیه کردن گزارش علمی برای ارائه گزارش به استاد یا مدیران بالاتر و یا تهیه مقاله برای ارسال نتایج کار تحقیقاتی‌تان به مجلات معتبر بین‌المللی، مهم‌ترین کاری که شما به عنوان نویسنده متن علمی باید بلد باشید، نگارش متن علمی توسط یک نرم‌افزار مناسب و کارآ است.

امروزه خوشبختانه انبوهی از این قبیل نرم‌افزارها برای یاری شما وجود دارند. انتخاب نرم‌افزار مناسب کمی سلیقه‌ای است اگرچه مواردی چون هزینه و در دسترس بودن و سهولت کاربری نیز اهمیت دارند.

برای نگارش متن خود می‌توانید از نرم‌افزارهای پولی یا رایگان کمک بگیرید. البته شاید جامعه علمی بین‌المللی بیشتر تمایل داشته باشد به سمت نرم‌افزار متحدی که به صورت تخصصی برای کار علمی استفاده می‌شود حرکت کند. همین طور برخی از پلتفرم‌های آنلاین مورد علاقه روزنامه نگاران و وبلاگ‌نویسان هستند.

همچنین برخی از سیستم‌های آنلاین دیگر در جامعه دانشگاهی و علمی برای اشتراک‌گذاری اطلاعات و کار همزمان بر روی یک پروژه مشترک، جذابیت بیشتری پیدا کرده‌اند. برخی از معروف‌ترین این نرم‌افزارها در خصوص نگارش متن به شرح زیر هستند:

  • Microsoft Word
  • Latex
  • OpenOffice
  • LibreOffice
  • Scrivener
  • GoogleDocs
  • DropBoxPaper
  • TypeSet

مطالب مرتبط:

بررسی ۶+ معیار مهم رتبه‌بندی مجلات علمی

نرم‌افزار Microsoft Word

بدون شک، MS Word پرکاربردترین ابزار در حوزه نگارش متن است. این نرم‌افزار دارای ویژگی‌های فوق العاده‌ای است و دایما در دست تکامل است.

برخی از ویژگی‌های محبوب آن عبارتند از: کنترل گرامر و املای نگارش کلمات، اصطلاح نامه، توانایی قالب‌بندی و تراز کردن متن، شماره‌گذاری، ایجاد آسان سرصفحه‌ها و پاورقی، رفرنس‌گذاری، فهرست‌بندی و شماره‌گذاری صفحات، داشتن قالب‌های آماده و… شما می‌توانید افزونه‌ها و برنامه‌های شخصی زیادی را برای بهبود و ارتقای تجربه کاربری خود نصب کنید. انتخاب مناسب افزونه‌ها می‌تواند سبب صرفه‌جویی در زمان و هزینه شما شود.

اگر می‌خواهید بیشتر در خصوص کاربرد نرم‌افزار MS Word بدانید، پیشنهاد می‌کنیم به سلسله مقالاتی که با عنوان «آموزش وردWORD » در وبسایت ترجمیک برای شما قرار داده‌ایم، مراجعه کنید.

Latex

LaTeX یک سیستم حروف‌چینی و نگارش متن تخصصی برای ارتباطات بین محققین و انتشار اسناد علمی است. این نرم‌افزار رایگان است.

نویسنده، ابتدا متن را در یک قالب ساده می‌نویسد و سپس برچسب‌های نشانه‌گذاری را برای قالب‌بندی متن اضافه می‌کند. لاتکس به طور گسترده‌ای برای انتشار مقالات علمی، پایان ‌نامه و کتاب در بسیاری از زمینه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لاتکس ویژگی‌های متنوعی از جمله جداول ارجاع متقابل، مدیریت کتابخانه، چیدمان صفحات، عنوان‌بندی فصل و بخش‌ها و شماره‌گذاری را ارائه می‌دهد.

مبتدیان برای افزایش تخصص در کاربرد لاتکس مدتی زمان نیاز دارند ولی به مرور و سریع توانایی‌های خود را ارتقا می‌بخشند. افرادی که در برنامه‌نویسی تجربه بسیار کمی دارند، ممکن است مدتی طول بکشد تا به لاتکس عادت کنند، زیرا این کار شبیه به یادگیری یک زبان برنامه‌نویسی جدید است.

بیشتر ناشران به عنوان بخشی از دستورالعمل‌های ارسال مقاله، الگوی لاتکس را در کنار الگوی MS Word در دسترس قرار می‌دهند.

آموزش جامع نگارش مقالات در نرم افزار لتک

دانلود LaTex

Open Office

OpenOffice یک نرم‌افزار رایگان open source و مانند MS Office است. این نرم‌افزار مجموعه محصولاتی شامل Writer (Word) ، Calc (Excel) ، Impress (Powerpoint) و Base (Access)، به علاوه ویرایشگر گرافیک و Draw (Visio) را ارائه می‌دهد.

فرمت پیش فرض پرونده‌ها OpenDocument Format (ODF) است. با این وجود، می‌توانید اسناد را با پسوندهای DOC و DOCX باز و ذخیره کنید.

OpenOffice برای ویندوز، لینوکس و macOS در دسترس است و تحت لیسانس Apache توزیع می‌شود. بسیاری از ویژگی‌های نرم‌افزار MS Word مانند خروجی PDF در OpenOffice به صورت رایگان در دسترس است. پرداخت هیچ هزینه ای برای افزودنی‌ها و به روزرسانی‌ها لازم نیست. این ابزار بیش از ۴۰ زبان را پشتیبانی می‌کند و خدمات کنترل گرامر و بررسی املایی متن را شامل می‌شود.

دانلود openoffice

LibreOffice

LibreOffice یک مجموعه نگارشی رایگان و مشابه OpenOffice است. پروژه LibreOffice از پروژه OpenOffice در سال ۲۰۱۰ جدا شد و توسط The Document Foundation مدیریت می‌شود.

ممکن است برخی تفاوت‌های جزئی بین ویژگی‌های OpenOffice و LibreOffice مشاهده کنید. با این حال، آنها از لحاظ طرح و عملکرد کاملاً مشابه هم هستند. LibreOffice به دلیل تجمیع با پکیج لینوکس از شناخت بهتری در بین جامعه کاربران لینوکس برخوردار است، در حالی که شما باید OpenOffice را به‌صورت دستی دانلود و نصب کنید.

دانلود libreoffice

Scrivener

Scrivener ابزاری برای نگارش متن است که به شما امکان می‌دهد یک سند طولانی مانند پایان نامه دکتری را بنویسید و مدیریت کنید؛ پایان ‌نامه یا رمانی با فصل‌ها، بخش‌ها و زیر بخش‌های زیاد.

Scrivener برای Windows و Mac در دسترس است. یکی از ویژگی‌های عالی Scrivener این است که می‌توانید نوشته‌های خود را به صورت قطعات کوچک یا بخش‌بخش تقسیم کنید.

شما می‌توانید این تکه‌ها را به راحتی بررسی و محتوای خود را مجددا سازماندهی کنید. می‌توانید با استفاده از نماهای مختلف، سند خود را تجسم کنید. در یکی از نماها پیام کوتاه وجود دارد که خلاصه هر فصل را به عنوان یک یادداشت پیوسته در صفحه ارائه می‌دهد. می‌توانید انبوه پوشه‌ها و زیر پوشه‌ها را برای ذخیره اسناد، تصاویر، PDF ، فایل‌های صوتی و تصویری و صفحات وب مورد نیاز برای نوشتن خود ایجاد کنید.

شما به‌سادگی می‌توانید با یک کلیک، این مطالب را به متن خود اضافه کنید. پس از اتمام نگارش متن، کاربر می‌تواند از پروژه به صورت قالب‌های مختلفی خروجی بگیرد. البته فراموش نکنید که Scrivener یک نرم‌افزار رایگان نیست.

با توجه به این که آیا شما در حال نوشتن رمان، مقاله تحقیقاتی، اسکریپت یا انواع دیگری از متن هستید، Scrivener به شما کمک می‌کند تا اطلاعات مرتبط را جمع آوری و یادداشت‌برداری کنید و تحقیقات را در حین نوشتن متن خود مشاهده و ایده‌های پراکنده را سازمان‌دهی کنید. بدین ترتیب می‌توانید یک مقاله منسجم ایجاد کنید. اصولاً این نرم‌افزار تمام ابزارهایی را که شما نیاز دارید در یک جا در اختیار شما قرار می‌دهد.

Google Docs

Google Docs یک نرم‌افزار نوشتن مبتنی بر وب است که توسط Google ارائه شده‌است. این مجموعه شامل Google Docs، Google Sheets و Google Slides است که به ترتیب نسخه‌های ساده شده MS Word ، MS Excel و MS PowerPoint هستند.

می‌توانید فایل‌ها را بصورت آنلاین ایجاد و ویرایش کنید. یکی از ویژگی‌های قدرتمند اسناد گوگل، امکان اشترک‌گذاری آنها با سایر کاربران آنلاین است. تغییرات ایجاد شده توسط چندین کاربر در همان اسناد با یک رنگ خاص برای هر کاربر متمایز می‌شود.

اسناد Google به طور گسترده در صنعت انتشارات مورد استفاده قرار می‌گیرد که در آن مقالات به طور عمده حاوی متن و تصاویر با حداقل قالب بندی هستند. این پروژه Google به طور فعال به‌روزرسانی می‌شود. کاربرد این نرم‌افزار برای همکاری همزمان شما و همکاران تان یا استادتان در حوزه تحقیق پیشنهاد می‌شود. مثلا می‌توانید هم زمان با هم روی یک متن مقاله کار کنید.

DropBox Paper

Dropbox Paper یا برای سادگی Paper، یک سرویس ویرایش اسناد مبتنی بر وب است که توسط Dropbox ساخته شده‌است. Paper از نظر عملکرد تقریباً شبیه به Google Docs است.

Paper دارای یک رابط کاربری بسیار سبک است و قادر به پشتیبانی از طیف گسترده‌ای از محتواها است. این مسئله کاربرد Paper را برای طیف گسترده‌ای از پروژه‌ها آسان کرده‌است. اسناد را می‌توان به راحتی با دیگران به اشتراک گذاشت.

اسناد می‌توانند به صورت جداگانه به اشتراک گذاشته شوند یا در یک پوشه با دسترسی گروهی اضافه شوند. همچنین می‌توانید افراد مختلف را برای ویرایش (یا مشاهده) یک پرونده از طریق ایمیل یا با URL خاص دعوت کنید. ایجاد جدول و گالری تصاویر در سند Paper بسیار آسان است. Paper همچنین میانبرهای زیادی را ارائه می‌دهد که باعث صرفه جویی در وقت شما می‌شود.

علاوه بر این، سیستم کنترل نسخه بسیار کارآمدی وجود دارد. شما می‌توانید تمام تغییراتی که در اسناد ایجاد شده است را ببینید و اینکه چه کسی این تغییرات را انجام داده‌است. از آنجا که عنوان‌ها به صورت پیوند در پانل سمت چپ قرار دارند، می‌توان به بخش‌های مختلف حرکت کرد.

در هنگام استفاده از Paper فراموش نکنید كه در حال حاضر DOCX وMD  تنها فرمت‌های پرونده موجود برای خروجی گرفتن از اسناد هستند. همچنین، Paper در حال حاضر از قالب‌های spreadsheet و presentation پشتیبانی نمی‌کند. امیدواریم این مورد در به‌روزرسانی‌های آینده گنجانده ‌شود.

TypeSet

TypeSet به عنوان یک راه حل نرم‌افزاری فوق العاده، تحقیق و نوشتن دانشگاهی را ساده کرده‌است. این نرم‌افزار به شما امکان می‌دهد تا به طور مؤثری روی یافتن اطلاعات مناسب برای مقاله خود تمرکز کرده و ایده‌های خود را یادداشت کنید. با TypeSet، اکنون می‌توانید محتوای خود را به هزاران قالب موجود اضافه کنید.

به این ترتیب، دیگر وقت با ارزش خود را برای قالب بندی مقاله‌تان خود هدر نمی‌دهید. استناد به منابع با کمک TypeSet آسانتر است. تمام کاری که شما باید انجام دهید این است که بر روی گزینه Cite در نوار ابزار کلیک کنید، مرجع خود را انتخاب کنید و تمام! همین مورد برای تهیه کتابخانه نیز استفاده می‌شود. این نرم‌افزار همچنین قالب مقاله شما را بررسی می‌کند، و مطمئن می‌شود که هیچ بخش اجباری را از دست ندهید. ویژگی کنترل نسخه TypeSet  به شما امکان می‌دهد پیشرفت کار را در سند خود ردیابی، نسخه قدیمی را بازیابی کنید و حتی نسخه‌های مختلف مقاله خود را نیز مقایسه کنید. به این ترتیب، امکان بازگرداندن تغییرات ناخواسته را برای شما آسان‌تر می‌کند.

نرم‌افزارهای مدیریت مراجع و رفرنس‌ها

ابزارهای مرجع‌نویسی برای سازماندهی و قالب بندی منابع مفید هستند و به کمک آنها می‌توانیم به راحتی مراجع را در مقالات تحقیقاتی و پایان نامه‌های ارشد و دکتری خود قرار دهیم.

اصطلاحات بسیاری برای چنین ابزارهایی مانند نرم‌افزار ارجاع، نرم‌افزار مدیریت مراجع، برنامه استناد، نرم‌افزار مقاله نوسی، مدیر اسناد، ابزار مدیریت مقاله، نرم‌افزار کتابشناسی و نرم‌افزار مرور ادبیات وجود دارد.

تمامی این اصطلاحات به نرم‌افزارها یا ابزارهای آنلاینی اشاره دارد که به شما امکان می‌دهد منابع را ذخیره و قالب‌بندی کنید. شایان ذکر است که امکان اتصال به فضای آنلاین و به‌روز‌کردن و sync اطلاعات و گرفتن backup از قابلیت‌های این نرم‌افزارها است.

همچنین ویژگی مشترک این نرم‌افزارها، امکان قابلیت اتصال آنها به صدها کتابخانه آنلاین، دانلود مقالات و موتورهای جستجوی مختلف نظیر PubMed, Cambridge University Press, Google Scholar و غیره است که کار جستجوی مقاله را برای محققین تسهیل کرده‌است.

همچنین پس از انتخاب یک مرجع توسط کاربر، کلیه اطلاعات مربوط به ارجاع‌دهی آن به طور خودکار توسط سیستم ذخیره می‌شود که در موقع ارجاع مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

هر متنی، فارغ از اندازه، موضوع و نوع آن می‌تواند برآمده از نظرات شخصی خود نویسنده مقاله و یا برداشتی از منابع و ماخذ دیگر باشد. در هنگام نوشتن متون علمی و مقالات پژوهشی، یاری گرفتن از دیگر منابع به منظور ارتقای کیفیت و تائید صحت متن، یک الزام است.

رعایت اخلاق حرفه‌ای برای بیان نام منابعی که از آنها در نوشتن متن خود استفاده کرده‌ایم، در اینجا بسیار اهمیت دارد. روش‌های ارجاعی دهی یا رفرنس دهی متنوعی در فضای علمی وجود دارد که برخی از آنها در بین محققین حوزه‌های مختلف علمی به صورت استاندارد پذیرفته شده‌است.

فارغ از روش‌های رفرنس‌دهی، بسیار مهم است که یک ابزار مناسب برای تحقیق خود انتخاب کرده باشید تا شما را در این راه یاری دهد. در حال حاضر تعداد زیادی از این نرم‌افزارهای مدیریت مراجع وجود دارند که ما در این مقاله، برخی از ابزارهای رایج مورد استفاده در جامعه علمی را از منظر نوشتار دانشگاهی بررسی کرده‌ایم.

در نهایت شما می‌بایست با توجه به نیاز خود، بهترین را انتخاب و پس از اطلاع از چگونگی استفاده، مقالات خود را به خوبی مدیریت کنید.

مطالب مرتبط:

چگونه برای چاپ مقاله، ژورنال پیدا کنیم؟

Zotero

Zotero در سال‌های اخیر توجه‌ بسیاری از محققین دانشگاهی را به خود جلب کرده‌است. ویژگی‌های خاص این نرم‌افزار، کار با آن را آسان کرده‌است. امکان اتصال به مرورگرهای Chrome و Firefox از قابلیت‌های این نرم‌افزار است. بدین ترتیب امکان استخراج منابع در هر محیطی بر روی وب به سادگی وجود دارد. محیط کاربری Zotero آسان است و نسبت به سایرین محدودیت کمتری در ارائه امکانات دسترسی دارد.

دانلود zetro

Mendeley

Mendeley یکی از پر‌کاربردترین نرم‌افزارهای مدیریت رفرنس‌دهی در بین دانشجویان، اساتید و محققین است. این نرم‌افزار که توسط مجموعه Elsevier توسعه داده‌شده‌است، به صورت رایگان در اختیار محققین قرار دارد.

Mendeley را به راحتی می‌توان بر روی پلتفرم‌های مختلف Windows, OSX, Linux, iOS, Android اجرا کرد. در ضمن علاوه بر مدیریت و سازماندهی منابع تحقیقاتی، با به اشتراک گذاری مطالب با دیگر همکاران تحقیقاتی یا استاد خود، می‌توانید رفرنس‌ها را تکمیل و ساماندهی کنید. سازگاری کامل Mendeley با MS Word ، OpenOffice و BibTeX باعث سهولت بیشتر برای کاربران شده‌است. با استفاده از این نرم‌افزار بیش از صدها نوع مدل رفرنس‌دهی را برای مقاله خود می‌توانید انتخاب کنید.

همچنین، امکان استخراج اطلاعات از فرمت PDF نیز وجود دارد. درضمن می‌توانید در کتابخانه شخصی خود بر روی این نرم‌افزار، مقالات رفرنس را مطالعه و نشان‌گذاری کنید.

اگر می‌خواهید بیشتر در خصوص کاربرد نرم‌افزار Mendeley بدانید، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله‌ای که با عنوان «آموزش تصویری مرجع‌دهی (رفرنس‌دهی) با نرم‌افزار Mendeley» در وب‌سایت ترجمیک برای شما قرار داده‌ایم، مراجعه کنید.

دانلود Mendeley

EndNote

EndNote که متعلق به شرکت (Clarivate Analytics) است، یک برنامه‌ بسیار قوی جهت ذخیره سازی، مرتب سازی و استناددهی در روند پژوهش و تحقیقات علمی و دانشگاهی است. این برنامه امکان جستجوی مقالات در پایگاه‌ها و ذخیره کردن اطلاعات مورد نیاز آن‌ها را فراهم می‌کند.

کار با آن برای کاربر بسیار آسان است. با این برنامه می‌توان منابع مختلفی را که برای نوشتن پروپوزال تحقیقاتی، پایان‌ نامه، مقاله، کتاب و هر متن علمی دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد، به راحتی و در زمان بسیار اندکی مدیریت و آنها را در یک فرمت نوشتاری استاندارد ذخیره نمود.

مطالب مرتبط:

راهنمای گام به گام نصب اندنوت در ویندوز

EndNote دارای فرمت مجلات مختلف است، لذا با استفاده از آن می‌توان فهرست منابع مقاله را طبق فرمت مورد انتظار مجله به‌طور خودکار و سریع ایجاد و یا تغییر داد.

برای مثال، اگر مقاله شما در یک ژورنال رد شد، خیلی راحت در چند ثانیه می‌توانید فرمت رفرنس‌های خود را به فرمت مجله جدید ببرید. فراموش نکنید که EndNote رایگان نیست. اگرچه شاید بتوانید نسخه رایگانی از آن را بدست آورید که بسیاری از قابلیت‌های نرم‌افزار را در اختیار شما قرار دهد.

ولی برای sync کردن و اشتراک‌گذاری کتابخانه شخصی‌تان با دیگر محققین همکار یا استاد خود نیاز به خرید لایسنس نرم‌افزار دارید. اگرچه شاید تهیه این نرم‌افزار واقعا ارزشش را داشته باشد. بخصوص اگر مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها آن را تهیه و در اختیار محققین خود قرار دهند.

برخی از کاربردهای آخرین نسخه نرم‌افزار EndNote:

  • تسهیل بررسی جامع منابع (Literature Review) برای پروپوزال تحقیقاتی، پایان ‌نامه، مقاله و کتاب
  • انجام دسته‌بندی ایده‌آل به منظور دسترسی سریع به منابع
  • تسهیل جستجوی منابع پژوهشی
  • جستجوی متن کامل (Full Text) مقالات مرجع و ذخیره آنها در نرم‌افزار
  • نگارش و ویرایش سریع و دقیق منابع پروپوزال تحقیقاتی، پایان‌ نامه، مقاله و کتاب در صدها فرمت ممکن
  • امکان وارد‌کردن منبع به متن پروپوزال تحقیقاتی، پایان ‌نامه، مقاله و کتاب و همچنین اضافه شدن خودکار آن به فهرست منابع در انتهای فصل یا انتهای سند با یک کلیک از طریق لینک به نرم‌افزارهای نگارش
  • تغییر فرمت منابع مقاله بر اساس مجلات مختلف در چند ثانیه
  • طبقه‌بندی اشکال، جداول و…
  • جستجو آنلاین منابع
  • وارد‌کردن اطلاعات منابع تنها از طریق وارد‌کردن DOI مقالات

RefWorks

RefWorks یک بسته نرم‌افزاری تجاری مدیریت مرجع مبتنی بر وب است. این نرم‌افزار توسط شرکت Ex Libris از زیرمجموعه‌های شرکت ProQuest تولید شده‌است.

بسیاری از ارائه‌دهندگان پایگاه داده‌های کتاب‌شناختی توانایی استخراج منابع را به طور مستقیم به RefWorks پیاده‌سازی کرده‌اند. در برخی موارد به عنوان مثال در (PubMed) استنادهای مرجع باید به عنوان فایل‌های متنی در رایانه کاربر ذخیره شوند و سپس در RefWorks وارد شوند.

در سال ۲۰۰۵، پایگاه داده کتابشناختی Scopus با مشارکت RefWorks ایجاد شد تا امکان ادغام بهتر بین دو محصول فراهم شود. به عنوان یک محصول تجاری، بدون شک این نرم‌افزار قابلیت‌هایی را دارد که احتمالا بر روی نرم‌افزارهای رایگان یک‌جا در دسترس نیست.

دانلود RefWorks

Citavi

اگر در جمع‌بندی ایده‌های خود مشکل دارید، می‌توانید مطالب خود را برای شکل‌دهی به مقاله با استفاده از Citavi دسته‌بندی کنید. پس از تصمیم‌گیری در مورد ساختار مقاله، می‌توانید نقل قول‌های مراجع خود را وارد کنید. علاوه بر این، وقتی یک نقل قول را وارد می‌کنید، نرم‌افزار به طور خودکار آن را به کتابخانه شما اضافه می‌کند.

اگر محقق هستید، بدون شک کاربرد Citavi اشتیاق شما را بر‌خواهد انگیخت. شما می‌توانید از آن برای جستجوی منابع از سراسر جهان، ایجاد وظایف، تحلیل متون، ذخیره نقل قول‌ها و ایده‌ها، ایجاد پیش نویس و نوشتن گزارش‌ها، مقاله‌ها، کتاب‌ها و غیره استفاده کنید. این نرم‌افزار همچنین از کار گروهی پشتیبانی می‌کند و به شما امکان می‌دهد با همکاران و استاد خود به صورت همزمان و آنلاین همکاری کنید.

دانلود Citavi

اگرچه نرم‌افزارهای رفرنس نویسی زیاد هستند ولی ما به شرح این پنج مورد به عنوان پر‌کاربردترین آنها بسنده می‌کنیم و جستجوی بقیه را به خواننده‌های علاقه مند واگذار می‌کنیم.

ابزارها و نرم‌افزارهای کار تحقیقاتی و تحلیلی

اگر شما در حال انجام تحقیقات هستید، بسیار مهم است که روش‌ها و ابزارهای مناسبی برای انجام تحقیق در اختیار داشته باشید. اگر زبان مادری شما انگلیسی نیست، به یک ابزار تحقیقاتی نیاز دارید که به شما در نگارش انگلیسی مقاله یا پایان‌‌ نامه‌تان کمک کند.

اگر تحقیقات شما شامل تجزیه و تحلیل داده‌ها است، پس برای کار خود به یک ابزار تحقیق آماری مناسب نیاز دارید.

همچنین حائز اهمیت است که شما در مورد آنچه دیگران در عرصه تحقیقاتی تان انجام می‌دهند، به‌روز باشید. بنابراین برای همکاری با دیگر محققین به ابزارهای تحقیقاتی مانند Google Scholar، ResearchGate و… نیاز دارید.

مطالب مرتبط:

معرفی ۶۵+ سایت کاربردی برای دانشجویان

همچنین برای جلوگیری از سوءاستفاده تحقیقاتی و دانشگاهی، به یک نرم‌افزار قابل‌اطمینان برای کنترل سرقت علمی ناخواسته نیاز دارید. در نهایت، شما به یک نرم‌افزار مدیریت پروژه تحقیقاتی نیاز دارید که کار شما را در زمان مورد نظر مدیریت کنید. در ادامه این مقاله، ما برخی از ابزارهای مفید برای تحقیق را مرور می‌کنیم که محققان می‌توانند از آنها برای تولید بهتر تولیدات علمی‌شان استفاده کنند:

  • REF-N-WRITE
  • ابزارهای کنترل گرامر و املای لغات و ساختار نگارشی جملات
  • ابزارهای کنترل سرقت علمی ناخواسته و مشابهت یاب
  • ابزارهای تحلیل آماری و نمایش بصری نتایج
  • ابزارهای مدیریت پروژه‌های تحقیقاتی

Ref-N-Write

 Ref-N-Write یک نرم‌افزار پیشرفته برای نوشتن آکادمیک است که به شما کمک می‌کند تحقیقات خود را در زمان مورد نظر به پایان برسانید. شما می‌توانید از این نرم‌افزار برای جستجوی متن کامل مقالات استفاده کنید و در میان تمام اسناد خود به راحتی به جستجو بپردازید.

این نرم‌افزار به شما اطمینان می‌دهد که از یک ساختار مناسب برای اهداف خود استفاده می‌کنید و کمک می‌کند تا به جستجوی واژگان خاص و موارد دیگر بپردازید. Ref-N-Write نرم‌افزاری بسیار مناسب برای تسهیل کار نگارش توسط افرادی است که زبان انگلیسی زبان مادری شان نیست.

این ابزار یک مجموعه جامع آکادمیک از ۲۰،۰۰۰ عبارات متداول در نوشتن آکادمیک را به نویسنده ارائه می‌دهد.

این بانک اطلاعاتی ارزشمند کمک خواهد کرد که افراد غیر انگلیسی زبان متن خود را به راحتی، پارافریز و بازنویسی کرده و مهارت‌های نوشتاری دانشگاهی خود را بهبود ببخشند.

دانلود Ref-N-Write

ابزارهای کنترل گرامر و املای لغات و ساختار نگارشی جملات

هنگام نوشتن پایان ‌نامه یا مقاله خود، مهم است که اطمینان حاصل کنید آیا سند شما دارای ایرادهای نگارشی و خطاهای دستور زبان است یا خیر. اگر گرامر و نگارش انگلیسی مقاله شما ایراد داشته باشد، با وجود محتوی خوب از نظر کیفی، کار تحقیقی تان بد قضاوت می‌شود و ممکن است به راحتی توسط یک ژورنال علمی رد شود. همواره برای غیر انگلیسی زبانان، چالش تسلط به زبان انگلیسی، واژگان و دستور زبان وجود دارد. در ادامه به اختصار شما را با برخی نرم‌افزارهای کنترل گرامر، برنامه‌های اصلاح گرامری، سایت‌های چک کردن دستور زبان آنلاین، کنترل کننده‌های علائم نگارشی، ساختار و سازمان جمله آشنا می‌کنیم. برخی از مشهورترین و پر‌کاربردترین نرم‌افزارها و وبسایت‌ها در این خصوص به شرح زیر هستند:

  • کنترل گرامر و نگارش در نرم افزارهای MS Word and OpenOffice
  • Grammarly
  • ProWritingAid
  • CorrectEnglish
  • StyleWriter
  • WhiteSmoke
  • Ginger Software
  • Online Grammar checking sites

کنترل گرامر و نگارش در نرم افزارهای MS Word و OpenOffice

بدون شک شاید ساده‌ترین راه کشف ایرادهای نگارشی، استفاده از نرم‌افزارهای MS Word و OpenOffice است. خیلی راحت موقع تایپ کردن متن خود می‌توانید در نرم‌افزار، ایرادهای شناسایی‌شده را مشاهده و به صورت دستی نسبت به اصلاح آنها اقدام کنید.

Grammarly

نرم‌افزار Grammarly نیازی به معرفی ندارد. این ابزار رایگان، مشهورترین نمونه از نوع خود برای بررسی گرامر است که تا به امروز معرفی شده‌است. Grammarly نرم‌افزاری ایده‌آل برای کار حرفه‌ای، پروژه‌های شخصی و نگارش متون دانشگاهی شامل پایان نامه و مقاله به زبان انگلیسی است.

همچنین می‌توانید بدون دانلود نرم‌افزار، تنها با ساختن یک پروفایل کاربری بر روی وبسایت Grammarly، متن‌های خود را آپلود و از نظر نگارشی به صورت رایگان کنترل کنید.

اگر می‌خواهید بیشتر در خصوص کاربرد نرم‌افزار Grammarly بدانید، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله ای که با عنوان «راه‌های ویرایش متن با گرامرلیGrammarly » در وبسایت ترجمیک برای شما قرار داده‌ایم، مراجعه کنید.

انبوده دیگری از وبسایت‌ها و نرم‌افزارهای کنترل ایرادهای نگارشی متون انگلیسی وجود دارند که در اینجا فقط به اسامی برخی از آنها اشاره می‌کنیم. خوانندگان علاقه‌مند به مسئله را به جستجوی بیشتر در اینترنت در این خصوص ارجاع می‌دهیم.

ابزارهای کنترل سرقت علمی ناخواسته و مشابهت یاب

کنترل سرقت علمی ناخواسته و اخلاق حرفه ای در نگارش متون علمی، امروزه از مهمترین مسائل حوزه تحقیق علمی است. این مسئله به صورت دستی، کار بسیار سخت و زمان‌بری است. اما خوشبختانه انبوهی از نرم‌افزارهای کاربردی برای این منظور در دسترس محققین است که می‌توانند به راحتی و بدون نگرانی پیش از ارسال تحقیقات خود به مجلات معتبر، مقالات شان را با کمک این نرم‌افزارها کنترل و مشکلات ناشی از سرقت علمی احتمالی را در آنها رفع کنند.

همچنین مفتخریم اعلام کنیم که مجموعه ترجمیک با بهره‌گیری از متخصصین حرفه‌ای در حوزه نگارش انگلیسی و ترجمه مقالات، خدمات پارافریز متون تخصصی و مقالات را با بالاترین کیفیت و در اسرع وقت در اختیار محققین ایرانی قرار داده‌است.

بدین ترتیب اگر متوجه شدید که نرم‌افزارهای کنترل سرقت علمی، بخشی از متون نوشته شده توسط شما را از این نظر مردود اعلام می‌کنند، می‌توانید با خیال راحت از تخصص همکاران ما در ترجمیک برای پارافریز تخصصی مقالات خود بهره بگیرید. در ادامه برخی از معتبرترین نرم‌افزارها و وبسایت‌های کنترل سرقت علمی متون علمی را جهت توجه شما معرفی می‌کنیم.

سه نرم‌افزار برتر کنترل سرقت علمی

  • Plagiarism Checker X
  • Grammarly Premium
  • Copyleaks
  • سامانه همانندجو ایرانداک (برای پایان‌نامه‌ها و مقالات فارسی)

پنج نرم‌افزار رایگان کنترل سرقت علمی

  • Plagiarisima
  • Dupli Checker
  • Copyscape
  • SmallSEOTools Plagiarism Detector
  • PlagTracker

نرم‌افزار Plagiarism Checker X

نرم‌افزار Plagiarism Checker X محقق را در راستای کشف و رفع مشکلات مرتبط با نسخه‌برداری در مقالات خود کمک می‌کند. در حقیقت این برنامه به راحتی احتمال و میزان سرقت علمی ناخواسته را بررسی، کنترل و منابع اصلی و استنادات صحیح را پیدا می‌کند.

همچنین با در اختیار گذاشتن ابزاری نسبتا قدرتمند، محقق را در خصوص مقایسه بین متون مختلف و ارتقای کیفیت تحقیق یاری می‌دهد. اگر می‌خواهید بیشتر در خصوص کاربرد نرم‌افزار Plagiarism Checker X بدانید، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله‌ای که با عنوان «تشخیص سرقت علمی با نرم‌افزار Plagiarism Checker X » در وبسایت ترجمیک برای شما قرار داده‌ایم، مراجعه کنید.

در ادامه برخی از ویژگی‌های کلیدی Plagiarism Checker X را بر‌می‌شماریم:

  • بررسی سرقت علمی تنها با بارگذاری متن
  • مقایسه اسناد متنی با یکدیگر
  • مقایسه چندین فایل متنی به صورت همزمان
  • تهیه گزارش‌هایی از نتایج کنترل میزان سرقت علمی
  • نسخه رایگان کاملاً کاربردی با برخی ویژگی‌های محدود

Grammarly Premium

کمتر کسی می‌داند که Grammarly مجهز به نرم‌افزار قدرتمند سرقت علمی است که بیش از ۱۶ میلیارد صفحه وب را بررسی می‌کند. تنها مسئله این است که این توانایی فقط در اختیار کاربران Grammarly Premium قرار دارد که برای تهیه آن نیاز به پرداخت هزینه دارید.

Copyleaks

Copyleaks ادعا می‌کند که یک نرم‌افزار سرقت علمی است با تکیه بر هوش مصنوعی و فناوری یادگیری ماشین طراحی شده‌است. بر طبق ادعای سازندگان، این نرم‌افزار حتی می‌تواند متن paraphrase و مشابه را تشخیص دهد. Copyleaks یک ابزار مناسب برای محیط‌های دانشگاهی و آموزشی و همچنین صنعت تجارت به نظر می‌رسد.

ابزارهای تحلیل آماری و نمایش بصری نتایج

بدون‌شک، برای نمایش نتایج و دستاوردهای داده‌ای و اطلاعاتی تحقیق، نیاز است تا آنها را به صورت بصری برای ارسال به مجلات آماده‌سازی کنیم.

برای این منظور، انبوهی از نرم‌افزارهای تحلیل داده و گرافیکی کردن داده‌های خروجی وجود دارند. برای مثال در میان این نرم‌افزارها از نمونه‌های آشنایی همچون MS Excel که نوع بسیار ساده آنها است در دسترس هستند تا نمونه‌های حرفه‌ای همچون Tableau، Power BI و SPSS که قابلیت تحلیل داده‌ها و ترسیم انواع نمودارها را برای شما فراهم می‌آورند. البته در نوع خیلی پیشرفته، ابزارهای برنامه نویسی همچون Matlab و Python و… نیز می‌توانند بسیار کاربردی باشند.

ابزارهای مدیریت پروژه‌های تحقیقاتی

برخی از پر‌کاربردترین نرم‌افزارهایی که می‌توانید در پیگیری وضعیت تحقیق و نگارش پایان نامه یا مقاله خود از آنها بهره بگیرید، شامل MS Project، Trello، MS OneNote، Basecamp و Asana هستند. برای اطلاع بیشتر در خصوص این نرم‌افزارها پیشنهاد می‌شود به وبسایت‌های آنها مراجعه کنید.

مطالب مرتبط:

برای چاپ و انتشار مقاله باید هزینه پرداخت؟

چند نرم‌افزار کاربردی دیگر برای کمک به محققین

در نهایت، چند نرم‌افزار رایگان و کاربردی دیگر برای استفاده محققین دانشگاهی وجود دارند که در زیر اشاره ای به آنها می‌کنیم.

Hemingway App: این یک ابزار آنلاین است که به خوانده شدن متن و جذاب تر شدن آن کمک می‌کند. در این نرم‌افزار دو حالت وجود دارد: نوشتن و ویرایش. نرم‌افزار به شما کمک می‌کند تا متن خود را از نظر انگلیسی ارتقا بخشید و به زبان نیتیو نزدیک‌تر کنید.

این برنامه نه تنها برای نوشتن آکادمیک بلکه برای مکاتبات و یا حتی پست‌های رسانه‌های اجتماعی بسیار مفید است.

Readable: این ابزار منحصرا سطح خوانایی مقاله شما را ارزیابی می‌کند، اما این کار را با در نظر گرفتن معیارهای زیادی انجام می‌دهد. در مرحله اول، از پنج فرمول مختلف و تست خوانایی متفاوت استفاده می‌کند تا معدل متوسط شخصی را که قادر به پوشش متن شما خواهد بود، بشمارد.

سپس، برخی از فرمول‌ها و همچنین فرم‌های جدید را اعمال می‌کند تا امتیازات مقاله شما را مطابق با آنها برآورد کند. پس از آن، شما می‌توانید کیفیت متن را مشاهده کنید که شامل تعداد جمله، کلمات، ضرب المثل‌ها و غیره و درصد آنها در متن است. در نهایت این نرم‌افزار نیز سطح زبان انگلیسی مقاله شما را ارتقا می‌بخشد.

WriteMonkey: این یک برنامه دسکتاپ قابل بارگیری است. این نرم‌افزار دارای ویژگی‌های زیادی مانند امکانات Scrivener است، اما استفاده از آن هزینه ای ندارد.

مطالب مرتبط:

۵ معیار برای درج نام افراد به عنوان نویسنده همکار

Cliché Finder: اگر می‌خواهید در برابر استادتان به دردسر نیفتید و از او یک قدم جلوتر باشید، باید از این ابزار آنلاین رایگان برای بهتر کردن نوشتار خود استفاده کنید. Cliché Finder پس از قرار دادن مقاله شما در یک زمینه، کلیه اصطلاحات کلیشه ای را که باید با عبارات اصلی جایگزین کنید، برجسته می‌کند. و در نهایت شما مقاله‌ای حرفه‌ای‌تر در اختیار خواهید داشت که تحسین استاد‌تان را بر‌می‌انگیزد.

Idea Rover: این نرم‌افزار به حرفه‌ای‌تر شدن مقاله شما کمک می‌کند. ایده‌های تحقیق و منابع جدید شما را به یادداشت‌های ساختار یافته جذاب تبدیل می‌کند و مغز شما را از تعویض یکنواخت و جستجوی اطلاعات مربوطه رها می‌کند. این نرم‌افزار یک دستیار حرفه‌ای است.

7 دیدگاه در «نرم‌افزارهای مراحل مختلف مقاله نویسی»

  1. سلام ممنونم از اطلاعات عالی تون بعضی از مقالات شکل های بزرگ با جزئیات زیاد دارن که من سعی کردم که یکی از اون ها رو تو word, PowerPoint, visio بکشم ولی نشد به نطر تون اونا از چه زنم افزاری استفاده می کنن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.