در این مطلب از سایت گویندگی ترجمیک با مراحل ساخت یک پورتفلیوی حرفهای آشنا میشویم. این راهنما برای همهی فریلنسرها از جمله نویسندگان، مترجمان و ویراستاران مفید است.
فریلنسر هستید و مدتی است که به دنبال یک موقعیت شغلی ایدهآل میگردید؟ بنابراین حداقل یک بار از خودتان پرسیدهاید که: «من که به این همه شرکت رزومه میفرستم، پس چرا بیشرشون باهام تماس نمیگیرن؟»
پیش از هر چیز، باید بدانید که تنها نیستید و تقریبا همهی افراد فرایند کاریابی مشابهی را تجربه میکنند. این در حالی است که راهکارهای سادهای برای مقابله با این قبیل چالشها وجود دارد. ساخت پورتفولیوی قدرتمند و حرفهای، یکی از این راهکارهاست. در واقع ساخت و ارسال پورتفولیو، ارزش و اعتبار رزومهی شما را چندین برابر میکند. همچنین کاری میکند که کارفرما برای آشنایی بیشتر با شما ترغیب شود و جلسهای را برای مصاحبه تنظیم کند.
با مفهوم پورتفولیو چندان آشنا نیستید؟ و از آن بدتر، هنوز پورتفولیو ندارید؟ پس این مطلب را از دست ندهید!
مطالب مرتبط:
خستگی تصمیمگیری چیست؟ +راهکارهای مقابله با آن برای فریلنسرها
در این مطلب خواهید خواند:
پورتفولیو چیست؟
تصور کنید که ناشر کتاب هستید و برای نشر کتابهای پرفروش، دنبال مترجمان حرفهای میگردید. پس در سایتهایی مثل جابینجا و جابویژن، آگهی استخدام منتشر میکنید. بعد از یک هفته، میبینید که افراد زیادی برای شما رزومه ارسال کردهاند. ابتدا خوشحال میشوید و فکر میکنید که به هدف نزدیک شدهاید ولی بعد از بررسی رزومهها، نظر دیگری پیدا میکنید!
چراکه تقریبا همه کارجویان، خودشان را مترجمی قابل و توانا توصیف کردهاند. ولی هیچ سند و مدرکی برای اثبات این موضوع نفرستادهاند. در این صورت آیا میتوانید اعتماد کنید و فرایند حساس و زمانبر ترجمه کتاب را به این مترجمان بسپارید؟ قطعا خیر.
حال اگر با اضافه شدن بخشی تحت عنوان «نمونه کارها» به رزومهی مترجمان، فرصتی برای بررسی عینی و ملموس قلم و مهارت آنها داشته باشید چهطور؟ روشن است که در این صورت، میتوانید با چشم بازتری تصمیمگیری کنید و مترجم موردنظرتان را پیدا کنید.
حالا احتمالا میتوانید حدس بزنید که به مجموعهای از نمونه کارهای افراد پورتفولیو گفته میشود. در واقع ایجاد و ارائه پورتفولیو، راهی سریع و ساده برای معرفی مهارتها و قابلیتهای کارجو به کارفرماست. به همین دلیل، فرایند استخدام را برای هر دو طرف، راحتتر میکند.
فرقی ندارد که مترجم، نویسنده، ویراستار، طراح وب، گرافیست یا حتی مدرس دورکار باشید. در هر صورت شغل شما از جنسی است که برای اثبات مهارت در آن، باید نمونه کار ارسال کنید.
مثلا یک کارشناس آزمایشگاه شیمی را در نظر بگیرید که به کار با دستگاههای تخصصی مختلفی مسلط است و سابقه کاری هم دارد. حال اگر این کارشناس دنبال کار باشد و به جلسه مصاحبه دعوت شود، کافیست سوابق کاری قبلی و مدرک دورههایی که گذرانده را ارائه کند. اما یک نویسنده محتوا، جز ارائه محتواهایی که قبلا نوشته، چه راه دیگری برای اثبات مهارت نویسندگی خود دارد؟
آموزش گام به گام ساخت پورتفولیو آنلاین
صرف نظر از حوزهای که در آن فعالیت میکنید، میتوانید گام به گام با این راهنما پیش بروید و یک پورتفولیوی حرفهای و تاثیرگذار بسازید.
ما هم در ترجمیک بخشی از فرایند استخدام مترجم دورکار را به بررسی نمونه کارهای شما اختصاص دادهایم. حال هر چهقدر نمونه کارهای شما قویتر باشد، امکان فعالیت در سطح حرفهایتری را خواهید داشت.
قالب پورتفولیو را مشخص کنید
گفتیم که پورتفولیو مجموعهای از بهترین نمونه کارهای شماست. اما این به این معنی نیست که یک فایل ورد باز کنید و تمام نمونه کارها را در آن کپی پیست کنید! چراکه در این صورت شبیه مغازهداری میشوید که بهترین و زیباترین اجناس را دارد ولی برای عرضهی آنها به مشتریان، به بدترین شکل ممکن عمل کرده و هیچکس برای خرید از او رغبت نمیکند.
در عوض نگاهی به نمونههای موجود در اینترنت بیندازید و ببینید که بقیه افراد، پورتفولیو خود را چگونه طراحی کردهاند. سپس از آنها الهام بگیرید و جزئیاتی مثل رنگ، فونت، تایپوگرافی و به طور کلی قالب پورتفولیو را انتخاب کنید.
مطمئن باشید که با ایجاد طرحی زیبا، رنگارنگ و مناسب، تاثیر بیشتری روی کارفرما میگذارید. همچنین از همین اول نشان میدهید که چهقدر به کارتان اهمیت میدهید و برای آن ارزش قائل هستید.
زمان و دانش کافی برای طراحی قالب پورتفولیو را ندارید؟ از قالبهای رایگان موجود در اینترنت استفاده کنید. یا از دستیار جدید این روزهای ما، یعنی هوش مصنوعی، هم کمک بگیرید.
بهترین پروژهها و نمونه کارهای خود را انتخاب کنید
از بین پروژههای مختلفی که انجام دادهاید، بهترینها را انتخاب کنید. حال برای انتخاب بهترینها، میتوانید به نظر مشتریان یا قلب خودتان رجوع کنید! با این حال بهتر است پروژههایی را انتخاب کنید که هم مشتری و هم خودتان را راضی کردهاند.
علاوه بر این، بهتر است توضیح کوتاهی درباره هر نمونه کار نیز اضافه کنید. مثلا ممکن است یکی از مشتریان شما روی شکستهنویسی تاکید کرده باشد. در این صورت بهتر است توضیح دهید که «شکستهنویسی به علت درخواست کارفرما بوده است». به این ترتیب قدرت انعطافپذیری و تعامل با کارفرما را به مشتری نشان میدهید. اضافه کردن جزئیاتی مثل تاریخ انجام پروژه و مدت زمان تحویل آن هم میتواند مفید باشد.
نکته مهم: حتما هر چند وقت یک بار، پورتفولیوی خود را بهروزرسانی کنید و نمونه کارهای جدیدتان را به آن اضافه کنید. در غیر این صورت، ممکن است مشتری این طور برداشت کند که شما اخیرا فعالیت خاصی نداشتهاید و از فضای تولید محتوا دور ماندهاید.
از دیگران کمک بگیرید
احساس سردرگمی میکنید و نمیتوانید از بین نمونه کارهای مختلف چند مورد را انتخاب کنید؟ پس بهتر است از یکی از همکاران یا دوستان قابل اعتمادتان کمک بگیرید و بر اساس پاسخ آنها نمونه کارهای منتخب را انتخاب کنید.
تصاویر را فراموش نکنید
شاید پیش خودتان بگویید که: «من که پورتفولیوی عکاسی نمیخوام. پس چرا باید از تصویر هم استفاده کنم؟» این در حالی است که همهی محتواهای متنی برای جذابیت، به عناصر بصری نیاز دارد و پورتفولیو نیز یک محتوای متنی است! بنابراین حتی اگر پورتفولیوی ترجمه، تولید محتوا یا ویراستاری میسازید، نباید تصاویر را از قلم بیندازید.
به عنوان مثال تصور کنید که مترجم هستید و ترجمه همه متون را انجام میدهید ولی به صورت تخصصی در حوزه پزشکی و روانشناسی فعالیت میکنید. در این حالت، میتوانید یک نمودار میلهای از تعداد سفارشها و زمینه تخصصی آنها درست کنید و با این راه به مشتری نشان دهید که متخصص ترجمه انگلیسی روانشناسی هستید.
نویسنده فریلنسر هستید؟ در این صورت میتوانید سراغ تصاویری بروید که با خلاقیت و هنر خودتان طراحی کردید و به کمک آنها به محتواهای متنی رنگ و لعاب دادهاید.
برای اضافه کردن تصاویر تزئینی، که صرفا برای زیبایی پورتفولیو استفاده میشوند، هم سری به سایتهای دانلود رایگان عکس مثل freepic بزنید.
نمونه کارهای مختلف را دستهبندی کنید
شاید اگر کسی درباره شغلتان بپرسد، بگویید: مترجم یا نویسنده دورکار هستم. ولی پورتفولیوی شما نباید حامل چنین پیام کلی و کوتاهی باشد. به عبارت بهتر، باید در پورتفولیو مشخص کنید که توانایی ترجمه متون زبانها و رشتههای مختلفی را دارید. یا به تولید انواع محتوا تسلط دارید و در همهی زمینههای تخصصی کار کردهاید.
بنابراین قبل از اضافه کردن نمونه کارها به پورتفولیو، آنها را به صورت دقیق و مشخص دستهبندی کنید. مثلا اگر مترجم هستید، مقالاتی که ترجمه کردهاید را در دستههایی تحت عنوان ترجمه مقالات حسابداری و ترجمه مقالات مهندسی برق قرار دهید. یا اگر نویسنده محتوا هستید، باید دستهبندیهایی مثل پستهای وبلاگ، صفحات فرود، شبکههای اجتماعی، ابرمحتوا و… داشته باشید.
به این ترتیب مشتری به تنوع مهارتهای شما پی میبرد و خیلی راحت و سریع متوجه تفاوت شما با بقیه فریلنسرها میشود.
مخاطب خود را در نظر بگیرید
شما یک مترجم، نویسنده، گرافیست یا طراح سایت فریلنسر هستید و مهمترین چیزی که طی سالها فعالیت یاد گرفتهاید، این است که مخاطب را در نظر بگیرید و به او خدمت کنید. حال که در حال طراحی پورتفولیو هستید هم این نکته را فراموش نکنید و در خدمت مخاطب، یعنی مشتریانی که پورتفولیوی شما را بررسی میکنند، باشید!
برای تحقق این هدف، نیاز نیست کار سختی انجام دهید. تنها کافیست به برخی نکات توجه کنید:
- برای پورتفولیو فهرست درست کنید.
- برای صفحات مختلف پورتفولیو، پاورقی و سربرگ مناسب بگذارید.
- برای خوانایی بیشتر، روان بنویسید، جملات را طولانی نکنید و به انسجام مطالب دقت کنید.
- با بولتگذاری یا نامبرینگ روند مطالعه پورتفولیو را سریعتر کنید.
- از رنگ و فونت مناسب استفاده کنید.
روی سئوی سایتتان کار کنید (گام اختیاری)
بسیاری از فریلنسرها، به خصوص فریلنسرهایی که در زمینه بازاریابی دیجیتال فعالیت میکنند، یک سایت شخصی طراحی میکنند و نمونه کارهایشان را در این سایت بارگذاری میکنند. اگر شما هم سئوکار یا نویسنده محتوا هستید، میتوانید از این ایده استفاده کنید. البته بهتر است پیش از بارگذاری نمونه کارها، از مشتری اجازه بگیرید یا از ابتدا نمونه کارهای غیرواقعی (که صرفا به عنوان نمونه کار طراحی کردهاید و برای مشتری خاصی نبوده) را در این سایت بگذارید.
سپس روی جایگاه کلمات کلیدی و سئوی سایت کار کنید و از این طریق به مشتری نشان دهید که تکنیکهای کاربردی خوبی میدانید و استفاده از خدمات شما حتما مثمر ثمر خواهد بود.
سخن پایانی
در این مطلب یاد گرفتیم که با ۷ مرحله ساده، یک پورتفولیوی حرفهای و تاثیرگذار بسازیم و دیدیم که پورتفولیو مجموعهای بهترین نمونه کارهای فریلنسرهاست. حال اگر یک فریلنسر تازهکار هستید و تا به حال پروژه واقعی نداشتهاید، میتوانید چند پروژه فرضی تعریف کنید و برای خودتان نمونه کار بسازید.
به عنوان نکته پایانی این را هم فراموش نکنید که لینک پورتفولیو را به همه شبکههای اجتماعی از جمله لینکدین اضافه کنید.
برای مشاهده هزینه ترجمه در سایت ترجمه ما کلیک کنید تا به صفحه ماشین حساب منتقل شوید.