پس از ارسال مقاله، چه اتفاقاتی رخ خواهد داد؟

۶+ وضعیت مختلف مقاله پس از سابمیت

صبر، صبر و صبر، این تنها راهی است که پس از این‌که مقاله خود را برای ژورنالی ارسال کردید، پیش روی شماست. فرایند داوری مقالات علمی معمولا از دو تا حتی بیش از ۶ ماه طول می‌کشد. تازه این جدای از زمانی است که برای پژوهش، نگارش و ترجمه مقاله خود صرف می‌کنید. با این حال اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که دائما سایت ژورنال را برای پیگیری وضعیت مقاله خود بررسی می‌کنند، پس این مقاله برای شماست!

خوش‌بختانه، امروزه بیشتر ژورنال‌ها از سیستم‌های آنلاین ارسال مقاله استفاده می‌کنند. قابلیتی که فرآیند ارسال مقاله را برای نویسندگان بسیار آسان‌تر و سریع‌تر کرده است. دلیل این موضوع، حذف کامل نگرانی‌های مربوط به تاخیرهای پستی است که در ارسال دستی مقاله وجود داشت. علاوه بر این، استفاده از سیستم آنلاین باعث کاهش تعداد ایمیل‌های رفت‌وبرگشتی و جلوگیری از سردرگمی در نسخه‌های مختلف مقاله می‌شود.

پس از ارسال مقاله، سیستم پیگیری مقاله این امکان را به نویسندگان می‌دهد تا مسیر مقاله خود را از ابتدا تا پایان پیگیری کنند. البته در حالی که اکثر ژورنال‌ها دستورالعمل‌های دقیقی برای قالب‌بندی مقاله ارائه می‌دهند، بندرت درباره معانی وضعیت‌های مختلفی که در سیستم پیگیری نمایش داده می‌شود، توضیح می‌دهند. این مسأله گاهی باعث سردرگمی نویسندگان و افزایش اضطراب آن‌ها می‌شود، به‌ویژه زمانی که وضعیت مقاله برای مدت طولانی تغییری نمی‌کند یا وضعیت‌ها به‌صورت نامنظم تغییر می‌کنند.

برای آشنایی با انواع اصطلاحات مربوط به وضعیت‌های مختلف مقاله پس از سابمیت در ادامه این مقاله سایت ترجمه تخصصی ترجمیک همراه ما باشید!

مطالب مرتبط:

چگونه بعد از سابمیت مقاله از وضعیت آن مطلع شویم؟

از ترجمه مقاله و فرمت‌بندی آن گرفته تا ویرایش تخصصی و پارافریز مقالات تخصصی همه را از سایت ترجمیک بخواهید. از ابتدا تا انتهای مسیر پژوهش و مقاله‌نویسی را همراه شماییم!

در این مطلب خواهید خواند:

مهم‌ترین حالات مقاله پس از ارسال

حتما شما هم به خوبی با فرایندهای مرتبط با مقاله‌نویسی آشنایی دارید (اگر هم آشنایی ندارید، پیشنهاد می‌کنیم که حتما مقالات دسته مقاله‌نویسی وبلاگ ترجمیک را مطالعه کنید). اکنون فرض می‌کنیم که پژوهش شما به صورت کامل انجام شده است. سپس شما دستاوردها و نتایج خود را به صورت مقاله‌ای پژوهشی یا مروری به رشته تحریر درآورده‌اید. پس از ترجمه مقاله و ویرایش نیتیو مقاله انگلیسی آن (در صورتی که هدفتان مجلات انگلیسی‌‌زبان است)، با ابزارهای ژورنا‌ل‌یاب مجله‌ای مناسب را پیدا کرده‌اید.

اکنون و پس از ارسال مقاله چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. همراه ما باشید تا این موارد را بررسی کنیم.

به صورت کلی، پس از سابمیت مقاله، یکی از این حالات برای شما اتفاق می‌افتد.
به صورت کلی، پس از سابمیت مقاله، یکی از این حالات برای شما اتفاق می‌افتد.

سابمیت مقاله یا ارسال مقاله (Manuscript Submitted)

اگر عبارت Manuscript Submitted به شما نشان داده می‌شود، بدین معناست که مقاله شما با موفقیت ارسال و ثبت شده است. در این مرحله، مقاله معمولاً توسط کارکنان مجله از نظر قالب‌بندی بررسی می‌شود و سپس برای ویراستار ارسال می‌شود.

مطالب مرتبط:

آموزش گام به گام سابمیت مقاله در مجلات ISI

Manuscript به چه معناست؟

Manuscript یا دست نوشته به معنای سندی اولیه است که توسط نویسنده نوشته شده و در مرحله‌ی پیش از انتشار قرار دارد. در واقع هنگامی که شما مقاله‌ای علمی را می‌نویسد، لزوما به همان صورت اولیه منتشر نمی‌شود. نسخه‌ای که برای مجله ارسال می‌کنید، Manuscript نامیده می‌شود. پس از این‌که مقاله شما چاپ شد، به آن Article (مقاله) یا Published Paper (مقاله منتشرشده) هم گفته می‌شود.

تفاوت سابمیت مقاله و اکسپت مقاله

همان‌طور که در سطور پیشین هم توضیح دادیم، سابمیت به معنای ارسال مقاله به یک ژورنال است. اکسپت نیز به معنای پذیرش کامل مقاله شما از سمت مجله و چاپ آن است. برای این‌که از سابمیت به اکسپت برسیم، فرایندهای مختلفی انجام می‌شود که معمولا چند ماه هم طول می‌کشد. این فرایندها را در ادامه توضیح داده‌ایم.

البته همیشه هم پایان راه سابمیت، پذیرش و چاپ آن نیست، بلکه گاهی مقاله رد می‌شود. در این حالت، پس از بررسی مقاله خود و اعمال اصلاحات مورد نیاز باید به دنبال مجله‌ای جدید برای چاپ آن باشید.

مطالب مرتبط:

بعد از رد شدن مقاله چه کار کنیم؟ (راهنمای نگارش ایمیل اعتراض)

دعوت از ویراستار (Editor Invited)

این مرحله اختیاری است و در همه ژورنال‌ها وجود ندارد. در واقع، Editor Invited نشان می‌دهد که مقاله به یک ویراستار پیشنهاد داده شده و در انتظار پذیرش آن توسط ویراستار است.

معمولا قبل از این‌که نتیجه داوری اعلام شود، این اصطلاحات را خواهید دید.
معمولا قبل از این‌که نتیجه داوری اعلام شود، این اصطلاحات را خواهید دید.

در اختیار ویراستار (With Editor)

With Editor نشان می‌دهد که ویراستار مقاله را دریافت کرده و در حال انجام ارزیابی اولیه است. اگر مقاله مناسب حوزه و استانداردهای ژورنال باشد، برای داوران تخصصی ارسال می‌شود. در غیر این‌صورت، ممکن است که مقاله بدون داوری رد شود و وضعیت بعدی به «تصمیم در حال بررسی (Decision in Process)» تغییر کند.

دعوت از داور (Reviewer Invited)

Reviewer Invited نیز مرحله‌ای اختیاری است. این عبارت نشان می‌دهد که ویراستار پس از بررسی اولیه در حال دعوت از داوران برای بررسی مقاله است، اما هنوز کسی دعوت را نپذیرفته است. اگر این وضعیت مدتی باقی بماند و سپس به «With Editor» بازگردد، احتمالاً داوران دعوت را نپذیرفته‌اند و ویراستار به‌دنبال داوران جدید می‌گردد.

در حال داوری (Under Review)

اگر این عبات را دیدید، بدین معناست که مقاله اکنون در حال داوری تخصصی توسط داوران علمی است. بخش Under Review یکی از زمان‌برترین مراحل فرآیند انتشار است. این مرحله ممکن است بین یک تا چهار ماه و حتی بیشتر طول بکشد.

مطالب مرتبط:

پاسخ به ۱۲ سوال متداول درباره فرایند داوری مقالات علمی

اتمام فرایند داوری (Required Reviews Complete)

Required Reviews Complete نشان می‌دهد که تمام نظرات داوران دریافت شده است. گاهی ممکن است ویراستار تشخیص دهد که به نظر داور دیگری هم نیاز است. در این صورت ممکن است وضعیت دوباره به «Under Review» تغییر کند و بعد از دریافت نظر جدید، مجدد به حالت «Required Reviews Complete» برگردد.

در حال بررسی نظرات داوران (Decision in Process)

اگر با Decision in Process برخورد کردید، نشان می‌دهد که ویراستار در حال تصمیم‌گیری درباره مقاله بر اساس نظرات داوران و نظر شخصی خود است. او ممکن است که با هیئت تحریریه نیز مشورت کند. در این مرحله، معمولاً نویسنده ظرف چند روز نتیجه را دریافت می‌کند. البته گاهی ممکن است که به‌دلیل مشغله زیاد ویراستار، این مرحله چندین هفته طول بکشد.

ریوایز یا نیاز به اعمال اصلاحات (Revise)

اگر با Revise برخورد کردید، هم یک خبر خوب برای شما محسوب می‌شود و هم یک خبر بد. خبر خوب این است که مقاله شما مستقیما رد نشده است و شما شانسی برای چاپ آن در مجله مورد نظر دارید. خبر بد هم این است که دوباره باید قلم خود را بردارید و اصلاحات خواسته‌شده را اعمال کنید.

در واقع ریوایز نشان می‌دهد که نویسنده براساس نظرات داوران برای اعمال اصلاحات دعوت شده است. بسته به ماهیت اصلاحات، مهلتی بین چند هفته تا چند ماه تعیین می‌شود. نویسنده باید نسخه اصلاح‌شده و پاسخ به تک‌تک نظرات داوران را ارسال کند.

در صورت اعلام ریوایز، مقاله شما یا به اصلاحات جزئی نیاز خواهد داشت با اصلاحات کلی.
در صورت اعلام ریوایز، مقاله شما یا به اصلاحات جزئی نیاز خواهد داشت با اصلاحات کلی.

انواع ریوایز مقاله

اصلاحات معمولاً به دو دسته تقسیم می‌شوند:

اصلاحات جزئی (Minor Revisions)

این نوع اصلاحات معمولاً آسان بوده و با دقت و توجه کافی، قابل انجام هستند. دراین حالت ممکن است که عبارت «Minor Revision – No Additional Reviews Required» برای شما نشان داده شود. اما این وضعیت به چه معناست؟

هیئت تحریریه ژورنال می‌تواند تصمیم بگیرد که آیا پس از اعمال اصلاحات جزئی، نسخه بازبینی‌شده مقاله باید مجدداً برای داوران ارسال شود یا خیر. در چنین مواردی، عبارت «نیازی به داوری مجدد نیست» (No Additional Reviews Required) به این معناست که ویراستاران ژورنال شخصاً بررسی می‌کنند که آیا اصلاحات پیشنهادی به‌درستی اعمال شده‌اند یا نه. در این حالت، مقاله دوباره برای داوران ارسال نخواهد شد. این روند باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود و امکان اعلام سریع‌تر تصمیم نهایی به نویسنده را فراهم می‌سازد.

آیا «بازنگری جزئی یا(minor revision) » به معنی «پذیرش با اصلاحات جزئی یا (accepted with minor revision)» است؟

به‌طور کلی، نیاز به اعمال اصلاحات جزئی، معمولاً به این معناست که داوران و ویراستار بر این باورند که نویسندگان می‌توانند مقاله را طوری اصلاح کنند که تمام نکات مورد نظر برطرف شود. در این حالت، معمولا نیازی نیست که مقاله برای داوری مجدد به داوران ارسال شود.

از دیدگاه داور، «بازنگری جزئی» یعنی: «نویسندگان باید تمامی موارد خواسته‌شده را اصلاح کنند ولی دیگر برای بررسی دوباره مزاحم من نشوید؛ مقاله در کل قابل قبول است.»

با این حال، اگر نویسنده نتواند در نسخه‌ی اصلاح‌شده‌ی مقاله، به درستی به نکات مطرح‌شده پاسخ دهد، ویراستار ممکن است که مقاله را برای یک دور دیگر از «بازنگری جزئی یا (minor revision)» ارسال کند. هم‌چنین در موارد نادر، ممکن است که بازبینی به «بازنگری عمده یا (major revision)» تغییر یابد. این حالت بیشتر زمانی رخ می‌دهد که اصلاحات جزئی باعث شود که مشکلات بزرگ‌تری در مقاله آشکار شوند که در ابتدا دیده نشده بودند.

نیاز به اصلاحات کلی (Major Revisions)

در این حالت، مقاله شما اشکالات اساسی است که معمولا از حالت‌های زیر پیروی می‌کند:

  • اگر نظرات داوران درست است: دستورالعمل‌های داوران را به‌دقت دنبال کرده و اصلاحات را اعمال کنید.
  • اگر برخی نظرات نادرست است: نظرات منطقی را بپذیرید و درباره مواردی که با آن‌ها مخالف هستید، توضیحی مستند و منطقی ارائه دهید. این توضیح باید به‌شکلی مؤدبانه در قالب یک نامه (Response Letter) به ویراستار و داوران ارائه شود.
  • اگر مقاله به‌اشتباه درک شده است: گاهی داوران یا حتی ویراستار به‌دلیل سوءتفاهم، مقاله را نادرست تفسیر می‌کنند. در این صورت دو راه دارید:
  • مقاله را از فرایند داوری ژورنال خارج کرده و برای ژورنالی دیگر ارسال کنید.
  • اگر مایل به ارسال مجدد برای همان ژورنال هستید، باید با لحنی مؤدبانه و مستدل به مخالفت با نظرات نادرست بپردازید.

مطالب مرتبط:

هزینه چاپ مقاله در مجلات خارجی

نسخه اصلاح‌شده ارسال شده است (Revised Manuscript Submitted)

اگر شما نیاز به اصلاحات را پذیرفته‌اید و نسخه اصلاح‌شده را ارسال کرده‌اید، با عبارت Revised Manuscript Submitted برخورد خواهید کرد. این عبارت نشان می‌دهد که مقاله شما اکنون در انتظار بررسی قالب و ارسال برای داوری مجدد است.

پس از ریوایز بسته به تصمیمات شما و نظرات ویراستاران، یکی از این حالات رخ خواهد داد.
پس از ریوایز بسته به تصمیمات شما و نظرات ویراستاران، یکی از این حالات رخ خواهد داد.

اصلاحات توسط نویسنده رد شده است (Author Declines to Revise)

Author Declines to Revise در حالتی نشان داده می‌شود که نویسنده اعلام می‌کند که تمایلی به اعمال اصلاحات ندارد و مایل است که مقاله را از فرایند بررسی خارج کند.

انصراف کامل نویسنده از چاپ مقاله در مجله موردنظر (Completed Withdrawal)

Completed Withdrawal نشان می‌دهد که نویسنده رسماً درخواست انصراف داده و ویراستار آن را تأیید کرده است. تا زمانی که ایمیل تأیید انصراف از سوی ویراستار دریافت نشود، نباید مقاله را برای ژورنال دیگری ارسال کرد.در غیر این صورت، به‌عنوان ارسال همزمان (Simultaneous Submission) تلقی می‌شود که خود نوعی تخلف علمی محسوب می‌شود.

مطالب مرتبط:

چرا نباید یک مقاله را برای چندین مجله ارسال کنیم؟

رد کامل (Completed Reject)

اگر نویسنده اصلاحات را انجام داده ولی ویراستار یا داوران از نتیجه رضایت نداشته باشند، مقاله رد می‌شود. این وضعیت نشان‌دهنده تصمیم نهایی ویراستار برای رد مقاله است.

انواع ریجکت یا رد شدن مقاله (Rejection)

معمولا رد کامل مقاله به دو صورت رخ می‌دهد.

رد مقاله براساس نظر ویراستار پیش از داوری (Desk Rejection)

در بسیاری از موارد، اگر مقاله شما با حوزه تخصصی ژورنال همخوانی نداشته باشد یا اگر پیشینه پژوهشی مربوط به مقاله شما اشباع شده باشد، احتمال رد شدن مقاله در مرحله ابتدایی وجود دارد.

البته ژورنال‌های سطح بالا ممکن است مقاله‌ای را به دلیل کیفیت پایین نگارش، اشکالات گرامری یا نبود نوآوری کافی رد کنند. در چنین حالتی، مقاله را بازنویسی کرده و برای ژورنال دیگری ارسال کنید. بهتر است که قبل از ارسال دوباره مقاله خود اقداماتی مانند ویرایش تخصصی، فرمت‌بندی مقاله، بازخوانی مقاله توسط افراد متخصص و … را انجام دهید.

رد مقاله بر اساس نظر داوران (Rejection After Peer Review)

در این حالت، ویراستار با استناد به نظرات داوران مقاله را رد می‌کند و معمولاً در ایمیل ارسالی تأکید می‌کند که مقاله را مجدداً به همان ژورنال ارسال نکنید. با این حال، شما می‌توانید با اصلاح مقاله براساس نظرات داوران، آن را برای ژورنالی دیگر ارسال کنید. البته ارسال مجدد به همان ژورنال نیز امکان‌پذیر است اما توصیه نمی‌شود.

پذیرش نهایی (Completed Accept)

ویراستار از اصلاحات انجام‌شده رضایت داشته و تصمیم نهایی برای پذیرش مقاله را اعلام کرده است. در این حالت مقاله شما وارد فرایند چاپ می‌شود و پس از مدتی در سایت مجله و نسخه کاغذی (در صورت وجود یا تمایل نویسنده) قابل مشاهده خواهد بود.

مطالب مرتبط:

چگونه مقاله و پژوهش خود را جهانی کنیم؟

چه فردی مسئول پیگیری وضعیت مقاله است؟

حتما شما هم عبارت نویسنده مسئول (Corresponding Author) را شنیده‌اید. نویسنده مسئول پیگیری وضعیت مقاله را برعهده دارد و در واقع رابط تیم پژوهشی و مجله به حساب می‌آید. او مسئول ارتباط اصلی با مجله در طول فرایند ارسال مقاله، داوری همتا و انتشار است.

معمولاً نویسنده مسئول همچنین اطمینان می‌دهد که تمام الزامات اداری مجله، مانند ارائه جزئیات نویسندگی، تایید کمیته اخلاقی (Ethics Committee Approval)، مستندات ثبت آزمایش‌های بالینی (Clinical Trial Registration) و جمع‌آوری فرم‌ها و بیانیه‌های تضاد منافع (Conflict Of Interest) به درستی تکمیل شوند. اگرچه این وظایف ممکن است که به یک یا چند نویسنده همکار واگذار شود.

نویسنده مسئول پیگیری وضعیت مقاله را برعهده دارد و در واقع رابط تیم پژوهشی و مجله به حساب می‌آید. او مسئول ارتباط اصلی با مجله در طول فرایند ارسال مقاله، داوری همتا و انتشار است.
نویسنده مسئول پیگیری وضعیت مقاله را برعهده دارد و در واقع رابط تیم پژوهشی و مجله به حساب می‌آید. او مسئول ارتباط اصلی با مجله در طول فرایند ارسال مقاله، داوری همتا و انتشار است.

عموماً نویسندگان مسئول، پژوهشگران ارشد یا رهبران گروه‌های تحقیقاتی هستند که چندین تجربه در زمینه ارسال و انتشار تحقیقات علمی دارند. آنها افرادی هستند که نه تنها به طور قابل توجهی در نگارش مقاله مشارکت داشته‌اند، بلکه توانایی این را دارند که فرایند انتشار را به طور موفقیت‌آمیز و بدون مشکل پیش ببرند.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی انواع حالت‌های مختلف مقاله پس از سابمیت آن برای مجلات بین‌المللی پرداختیم. فراموش نکنید که اگر مقاله شما توسط یک مجله رد شود، به معنای پایان راه نیست. گاهی رد شدن مقاله شما حتی به کیفیت آن ربطی ندارد و به این دلیل است که مجله به تازگی مقاله‌ای مشابه چاپ کرده است یا این‌که مقاله شما با سیاست‌های مجله هم‌خوانی ندارد. در این حالت، ناامید نشوید و به دنبال مجلات دیگری باشید.

شما چه تجربیاتی در زمینه نگارش و چاپ مقاله دارید؟ آن‌ها را با ما و دیگران در ارتباط بگذارید.

از ترجمه مقالات مهندسی برق و کامپیوتر گرفته تا ترجمه مقالات حقوق و ۷۰+ رشته دانشگاهی دیگر، همه را از سایت ترجمه تخصصی ترجمیک بخواهید. همراه با مترجمان متخصص، بهترین کیفیت خدمات ترجمه را با مناسب‌ترین هزینه به شما ارائه می‌دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.