با دنیای ویراستاری آشنا شوید!

ویرایش متون از جمله دلایلی است که باعث ارزشمندتر شدن نوشته‌ها می‌شود. شما با ویرایش متن‌ها می‌توانید ایرادات خود را برطرف کنید و متن بهتری ارائه دهید.

ویرایش عبارت است از آماده‌سازی متن برای انتشار. شما با ویراستاری متن، نوشته‌ای پیش‌نویس و خام را به قطعه‌ای نهایی و جذاب تبدیل می‌کنید. رفع اشتباهات، شفاف‌سازی متن، تغییر لحن و اصلاح طول جملات از جمله هدف‌هایی است که با ویرایش متن‌ به آن‌ها می‌رسید.

یادگیری این که ویراستار خوبی باشید در نهایت شما را به نویسنده بهتری تبدیل خواهد کرد. هنگام ویرایش، شما به ذهن خواننده قدم می‌گذارید و از دید او، بار دیگر متن را به شیوه بهتر و روان‌تری می‌نویسید.

ترجمیک یکی از معتبرترین مراکز ویراستاری در ایران است.
ویراستاری، علاوه بر این که متن‌های بهتری ارائه می‌دهد، تمرین خوبی برای نویسندگی است

در ادامه مطلب شما را با انواع ویرایش و سپس راه‌هایی برای ویرایش نوشته‌هایتان آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید.

مطالب مرتبط:

با پدر ویرایش ایران آشنا شوید

انواع ویرایش کدام‌اند؟

قبل از این که قلم ویرایش خود را بردارید و به سراغ ویرایش متن‌های‌تان بروید، بهتر است انواع ویرایش را بشناسید. شش راه مختلف برای ویراستاری نوشته وجود دارد. برخی از متن‌ها فقط به یک نوع ویرایش نیاز دارند و بعضی دیگر به تمام آن‌ها!

یک ویراستار زمانی موفق خواهد بود که بر هر شش نوع ویرایش مسلط باشد و توانایی اصلاح آن‌ها را در متن داشته باشد.

ویرایش توسعه‌ای (Developmental editing)

ویرایش توسعه‌ای اولین قدم برای ویرایش نوشته است. شما در ویرایش توسعه‌ای باید کلی متن را بررسی کنید. آیا پیامی که به دنبال انتقال آن بوده‌اید، شفاف است و خواننده متوجه آن می‌شود؟

در این نوع ویراستاری، نحوه ارائه متن خود را بررسی کنید و ببینید که چه اندازه در رسیدن به اهداف‌تان موفق بوده‌اید. برای مثال اگر در حال ویرایش متنی داستانی هستید باید به این توجه کنید که آیا شخصیت‌ها با موضوع داستان و انتظار خواننده همخوانی دارند یا خیر!

ویرایش ساختاری

ویرایش ساختاری، نوعی از ویراستاری است که در آن متن را از ریشه تغییر می‌دهید. در ویرایش ساختاری، مانند ویرایش توسعه‌ای نحوه انتقال پیام را بررسی می‌کنید اما با یک تفاوت اصلی: در ویرایش توسعه‌ای شما به طور کلی نحوه ارائه پیام را بررسی می‌کنید اما در مقابل، در ویرایش ساختاری وارد جزئیات انتقال پیام می‌شوید.

همانطور که از نام ویرایش ساختاری پیداست، در این نوع ویرایش ساختار کلی نوشته را بررسی می‌کنید. آیا مسیر مناسبی را برای انتقال پیام خود انتخاب کرده‌اید؟ آیا مخاطب متوجه لحن شما و منظور جملات‌تان می‌شود؟

ویرایش محتوایی

در ویرایش محتوایی، کمی جزئی‌تر می‌شویم. به تک‌تک جملات‌تان دقت کنید! غلط‌های املایی و نگارشی خود را اصلاح کنید. به این توجه کنید که آیا لحن نوشتاری شما در کل متن ثابت بوده‎است یا خیر.

در واقع یک ویرایشگر محتوا جریان متن را دنبال می‌کند. او متن‌ها را با هدف استاندارد بودن جملات، خوانایی بهتر متن، افزایش سرعت خواننده هنگام مطالعه و تناسب جملات ویرایش می‌کند. در نهایت متنی را به مخاطب ارائه می‌دهد که برای مخاطب قابل فهم باشد و او را گیج نکند!

ویرایش خط (Line editing)

ویرایش خط، جزو آخرین مراحل ویراستاری است. در این مرحله ویراستار با دقت بسیار بالایی تمام جمله‌ها را –کلمه به کلمه- بررسی می‌کند.

شما به عنوان یک ویراستار خط، باید با ویرایش متن، بهترین اصطلاحات و کلمات را جایگزین کنید. هنگام اصلاح متن به این نکته توجه کنید که استفاده از چه کلمات جایگزینی، تاثیرپذیری متن را بالا می‌برد.

راستی آزمایی

همانطور که از نام راستی آزمایی پیداست، شما باید صحت متن خود را بررسی کنید. درباره اطلاعات و درصدهایی که در متن خود داده‌اید تحقیق کنید. اگر محتوای شما مخاطب را فریب دهد یا در آن دروغی باشد، مخاطب خود را از دست می‌دهید.

توجه داشته باشید که مخاطب به دروغ بسیار حساس است! در نتیجه یک ویراستار باید در مراحل آخر ویرایش، متنی با صداقت کامل ارائه دهد.

ویرایش نیتیو مقالات انگلیسی خود را به ترجمیک بسپارید.
پیش از انتشار متن‌های‌تان درباره صحت اطلاعات داده شده، تحقیق کنید.

تصحیح

به آخرین نوع از ویراستاری رسیدیم: تصحیح.

تصحیح آخرین گامی است باید به عنوان ویراستار بردارید. متن را برای بار آخر بازخوانی کنید. به علائم نگارشی، ایهام جملات، تشبیه‌ها و املای کلمات به طور کلی نگاه کنید. مطمئن شوید که متن شما فاقد هرگونه اشتباهات املایی، نگارشی، قالب‌بندی یا نقص جملات باشد.

اکنون متن شما قابلیت انتشار را دارد!

مطالب مرتبط:

ویرایش کتاب و هر آنچه باید درباره آن بدانید

مراحل ویرایش متن چیست؟

ویرایش متن، فرآیند ثابت و یکسانی نیست. برخی از نوشته‌ها نیاز به ویراستاری بیشتر و دقیق‌تری نسبت به سایر متن‌ها دارند. با این حال، هر ویرایشی یک هدف را دنبال می‌کند: متن را تا حد امکان قوی‌تر کند!

هر چه نوشته و متن‎تان قوی‌تر و حرفه‌ای‌تر باشد، شما را به هدف‌تان نزدیک‌تر می‌کند. اگر بازاریاب هستید، مخاطب و مشتری بیشتری را جذب می‌کنید یا اگر دانش‌آموز و دانشجو هستید، نمره‌ بهتری را برای مقاله‌تان کسب می‌کنید.

یک ویراستار حرفه‌ای مراحل زیر را برای ارائه محتوای باکیفیت طی می‌کند.

چه چیزی را ویرایش می‌کنید؟

پیش از شروع ویرایش، پاسخ این سوال را بدهید: چه متنی را قرار است ویرایش کنید؟ نوع ویراستاری شما بسته به پاسخ این سوال تغییر می‌کند. برای مثال اگر در حال ویرایش نامه خواهرتان باشید، احتمالا به سراغ ویراستاری توسعه‌ای یا ساختاری بروید. در مقابل اگر بیانیه‌ای مطبوعاتی را ویرایش می‌کنید، باید به سراغ راستی آزمایی بروید!

با نویسنده صحبت کنید

قبل از این که ویراستاری را شروع کنید، با نویسنده مکالمه‌ای داشته باشید تا با اهداف او و دیدش در نوشتن آشنا شوید. آشنایی با نویسنده و اهداف او به شما می‌فهماند که چه چیزی را در کجا تغییر دهید تا متن بهتری را ارائه دهید.

گاهی ممکن است که نویسنده به شما بگوید که برخی از ساختارها و قواعد را به دلیل مشخصی رعایت نکرده است. در این صورت تمرکز شما روی محتوا و جذابیت آن خواهد بود تا اصطلاح اشکالات ساختاری!

خود را جای خواننده بگذارید

هنگام ویراستاری، خود را جای مخاطب بگذارید. این کار به شما در انتخاب کلمات مناسب‌تر و لحن جذاب‌‌تر کمک می‌کند. هنگامی که خود را جای خواننده بگذارید، ناخودآگاه دید غلط‌گیر می‌گیرید. این دید به غلط‌ها حساس است و به سرعت جزئی‌ترین اشتباهات را شناسایی می‌کند.

در نظر داشته باشید که مخاطب باید بداند که چرا این متن را بخواند و آن را دنبال کند. از این رو شما باید در ویرایش محتوا حتما این را در نظر داشته باشید که آیا متن خواننده را برای همراهی قانع می‌کند یا نه.

جملات اضافه را حذف کنید

اصطلاحی در دنیای ویراستاران وجود دارد: عزیزانت را بکش! ممکن است در متن‌تان، جمله‌ها و پاراگراف‌هایی داشته باشید که به آن‌ها افتخار کنید ولی به هدف نوشته کمک خاصی نکنند. شما باید آن‌ها را رها کنید و از نوشته خود حذف کنید.

هر چه موضوعی را خلاصه‌تر و در تعداد جملات کمتر شرح دهید، راحت‌تر به ذهن مخاطب می‌‎نشینید و او بیشتر با شما ارتباط برقرار می‌کند. در نتیجه هنگام ویرایش، از شر جمله‌هایی که در راستای اهداف‌تان نیستند، خلاص شوید! قول می‌دهم نتیجه بهتری بگیرید.

به خودتان زمان بدهید!

اکنون نوبت ویرایش مجدد و نهایی متن خودتان است! بلافاصله بعد از ویرایش متن، به سراغ آن نروید. از متن فاصله بگیرید و بعد از مدت زمانی به آن برگردید و دوباره آن را بخوانید.

این کار به شما کمک می‌کند تا با دیدی جدید به متن نگاه کنید و ایرادات نوشته را با دقت بیشتری بررسی کنید.

اگر زمان کافی برای فاصله انداختن ندارید، از فرد دیگری کمک بخواهید. او باید متن شما را بخواند و اشکالات‌تان را بگوید.

سخن پایانی

ویراستاری متن‌ها یکی از مهم‌ترین قدم‌هایی است که پیش از انتشار محتوا باید بردارید. با ویرایش متن‌ها، محتوایی با کیفیت بالاتر به مخاطبین خود ارائه می‌دهید و در نتیجه توجه بیشتر او را جلب می‌کنید. در این مقاله شما را با انواع ویرایش و مراحل ویراستاری آشنا کردیم.

پارافریز تخصصی از جمله خدمات ترجمیک است. شما می‌توانید ویراستاری مقاله‌ها و سایر متن‌های‌تان را به ترجمیک بسپارید. برای اطلاعات بیشتر به صفحه پارافریز تخصصی مراجعه کنید.

تولید محتوا از دیگر خدمات پلتفرم ترجمیک است. نویسندگان متخصص در ترجمیک، محتواهای متنی شما را با توجه به اصول سئو و پرسونای مخاطبان‌تان تولید می‌کنند.

3 دیدگاه در «با دنیای ویراستاری آشنا شوید!»

  1. ویرایش توسعه‌ای اولین قدم برای ویرایش نوشته است. شما در ویرایش توسعه‌ای باید کلی [یا کل؟] متن را بررسی کنید. آیا پیامی که به دنبال انتقال آن بوده‌اید، شفاف است و خواننده متوجه آن می‌شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.