تولید محتوا چیست و چرا باید در راستای رشد و توسعه یک استارتاپ و برندسازی آن، بازاریابی انجام داد؟ یک شرکت تولید محتوا چگونه میتواند برای رونق یک کسب و کار نوپا، استراتژی محتوا تعیین کرده و با توجه به نیاز مشتری پلتفرم تولید محتوا مناسبی ارائه دهد؟ به چه چیز بازاریابی محتوا گفته میشود؟ و انواع رویکردهای آن کدام است؟ در این مقاله میتوانید با مطالعه راهنمای گام به گام توسعه یک استراتژی محتوا با یک بازاریابی قدرتمند، استارتاپ خود را به صحیحترین شکل ممکن توسعه دهید.
در این مطلب خواهید خواند:
محتوا چیست و چگونه میتواند روی برندسازی استارتاپها تاثیر بگذارد؟
در انتشارات، هنر و ارتباطات محتوا اطلاعات و تجربههایی است که به سوی مخاطب هدایت میشود. محتوا چیزی است که از طریق سخنرانی، نوشته، تصویر و هر هنر دیگری بیان میشود.
این کار میتواند به وسیله تولید محتوای متنی و خواندن، تولید محتوای صوتی و شنیدن، تولید محتوای تصویری و دیدن، تولید محتوای حسی و هر شکل دیگری درک شود. محتوا برندسازی شده یک تکنیک بازاریابی شامل تولید محتوایی است که به طور مستقیم به یک برند وصل میشود.
به مصرفکنندگان اجازه میدهد ارتباط خود را با برند برقرار کرده و حفظ کنند. محتوا برندسازی شده ویژگیهای زیر را در بر میگیرد:
- به تمرکز روی ارزشها و ویژگیهای خاص برند کمک میکند و نه محصول یا خدمات آن
- به توصیف و جان بخشیدن به آن برند کمک میکند.
- ارزشی اضافهتر از آنچه که یک محصول یا خدمت عادی دارد به آن میبخشد.
- در خودش داستان برای بازگویی دارد.
- احساسات مخاطب را به آن جذب میکند.
- موجب به وجود آمدن حس وفاداری در مخاطب یا خریدار میشود.
- میتواند در هر فرمت، شکل همچون تولید محتوای متنی، محتوای تصویری، محتوای صوتی و حتی کانال پخش متفاوت مثل رادیو، تلویزیون، روزنامه، شبکه اجتماعی و غیره ظاهر شود.
با توجه به تاثیراتی که یک محتوای برندسازیشده بر برند دارد، میتوان از آن برای شروع یک استارتاپ و برندی نوپا استفاده کرد. یا حتی رشد و روند پیشبرد استارتاپهای قدیمیتر را رونق بخشید.
استراتژی تولید محتوا
برای استفاده از محتوا باید استراتژی داشته باشید. استراتژی به شما کمک میکند تا مطابق برنامه عمل کنید و دلسرد نشوید. باید با کمک استراتژی مخاطب هدف اصلی خود را تعیین کنید؛ زیرا محتوایی که تولید میکنید باید با مخاطب شما هماهنگ باشد تا بهترین نتیجه را دریافت کنید. گروههای مختلف مخاطب، دغدغههای متفاوتی دارند.
در تولید محتوا باید بر احساسات مخاطب تاثیر بگذارید؛ در این مورد دو گروه کلی از مخاطبین وجود دارند:
- بصری و معاشرتی
- منطقی
حدود ۸۰ درصد از مردم جزو گروه اول هستند، این گروه با احساسات خود تصمیم میگیرند و قانع کردن آنها به خرید محصول و یا استفاده از خدمات استارتآپ راحتتر است.
گروه دوم افراد منطقی هستند که برای تحتتاثیر قرار دادن آنها نیاز به حقایق عددی و اثبات منطقی هست. راضی کردن این افراد کمی سختتر است.
در تولید محتوای متنی، نیاز به استفاده درست از کلمات تاثیرگذار است. شما با کلمات مناسب میتوانید همان احساسی را که میخواهید در مخاطب خود ایجاد کنید. کلمات بار معنایی دارند.
به چه چیز بازاریابی محتوا گفته میشود
استفاده از اعداد، صفت و تیتر میتواند تاثیر محتوا را بیشتر کند. در محتوای متنی از اضافهگویی پرهیز کنید. زیرا حوصلهی مخاطب اندک است و اگر محتوا خستهکننده باشد آن را رها میکند؛ بهعلاوهی اینکه درصد کمی از مطالب در ذهن مخاطب باقی میماند پس باید تلاش کنید محتوای متنی شما، بهاندازهی کافی جذاب باشد؛ و باید گویای این موضوع باشد که محصول یا خدمات کسبوکار شما نیاز مخاطب را برطرف میکند.
برای جلب اعتماد بیشتر باید محتوای شما نشاندهنده اطلاعات بالا و دانایی شما باشد، زیرا مخاطب نسبت به دانایی باورپذیرتر میشود، که این خود موجب افزایش فروش و سود خواهد بود.
بازاریابی محتوا که در دهه گذشته در دنیای دیجیتال مارکتینگ یک اصطلاح نامشخص داشت، مفهومی است که برای اکثر مردم، اغلب به درستی معنی نشده است.
بازاریابی محتوا به معنی صحبت در مورد محصول یا خدمات شما در قطعهای متن و محتوا نیست. بازاریابی محتوا در مورد نشر درست، مفید، مرتبط و با ارزش محتوا برای حل مشکلات مخاطبان هدف شما است.
سوال این است که چطور میتوان با استفاده از بازاریابی محتوا، مردم را برای خرید محصول یا خدمت ترغیب کرد؟ هرچند روشهای گوناگونی برای پیادهسازی این کار وجود دارد، مدل نمونه به شرح زیر است:
- جذب مخاطب به وبسایت یا پلتفرم تولید محتوا به منظور استفاده از محتوا
- ذخیره اطلاعات تماس. یک کار رایج این است که یکی از محصولات یا خدمات را به ازای اطلاعات به صورت رایگان در اختیار مخاطبان قرار دهیم. (مثل یک مقاله، کتاب صوتی یا فایل آموزشی)
- استفاده از کمپینهای تبلیغاتی گوناگون برای رسیدن به اهداف و چشم اندازها به منظور بازدید یا یادآوری شما در هر زمان. (برای مثال کمپینهای کلیکی، بازاریابی ایمیل، نشرهای پیوسته از محتوا و غیره)
همانطور که میبینید، بازاریابی تولید محتوا چیزی بیش از تولید یک محتوا است.
انواع رویکردهای بازاریابی محتوا
سه رویکرد مختلف بازاریابی محتوا در بین استارتاپها وجود دارد. بعضی از استارتاپها فکر میکنند، بازاریابی تولید محتوا باید بخش ثانویه و فرعی رشد کسب و کارشان را در بر بگیرد. تعدادی دیگر به عنوان اولین قدم بر روی یک استراتژی محتوا متمرکز میشوند.
آنها از اهمیت بازاریابی محتوا برای رشد استارتاپ خود آگاه هستند اما یک استراتژی قوی و مشخص برای پیشبرد اهداف خود ندارند و با ادامه این روند یعنی بدون داشتن یک طرح برنامهریزی شده، به تلاشی بدون منفعت خواهند رسید.
تنها تعداد کمی از استارتاپها برای استراتژی محتوا خود برنامهریزی مناسب انجام داده و در بلند مدت به منافع قابل قبولی دست پیدا میکنند. در این مقاله آموزشی به شما یاد خواهیم داد که چطور بتوانید گروه سوم باشید.
شیوههای استراتژی بازاریابی محتوا
از انواع شیوههای استراتژی بازاریابی میتوان به روش b2b (کسب و کار به کسب و کار)، b2c (کسب و کار به مشتری)، c2b (مشتری به کسب و کار)، c2c (مشتری به مشتری) و غیره اشاره کرد. در روش b2c، مصرفکنندگان یا مخاطبان به طور مستقیم محصول یا خدمت را مورد استفاده قرار میدهند. در حالی که در روش b2b تولیدکنندگان نیاز دارند تا محصولات خود را به طور غیر مستقیم به دست مصرفکننده برسانند و یا اینکه سایر ارگانها و شرکتها، به محصولات آنها برای پیشبرد اهداف خود نیاز خواهند داشت.
در بازاریابی محتوا، هر چهار شیوه استراتژی مورد استفاده قرار میگیرد.
(c2c) به این صورت که در وبسایتهایی که مردم به طور مستقیم کالاهای خود را بهم میفروشند، محتوا درواقع تصویر یا معرفی کالا است .
(b2b) یک شرکت تولید قطعات کامپیوتر و یک شرکت اینترنتی میتوانند با تبادل محتوا به هر شکل محصولات و خدمات خود را بهم منتقل کنند که درنهایت مصرفکننده مشتری خواهد بود .
(c2b) در سایتهایی که مردم خدماتی بصورت فریلنس برای شرکت خدماتی انجام میدهند، در نهایت مصرفکننده شرکت خدماتی خواهد بود.
(b2c) در آخر شرکتهای خدماتی یا سایتهای فروشگاهی که محصولات و خدمات خود را به طور مستقیم به مردم یا مشتری میفروشند.
راهنمای گام به گام توسعه یک استراتژی محتوای صحیح
از نظر اصولی، اهداف بازاریابی محتوا باید اهداف هوشمندانهای به شرح زیر باشد:
مشخص کردن اهداف بازاریابی محتوا
خاص: مشخص و متمایز باشد تا اعضای تیم شما بتوانند آن را بدون هیچ مشکلی بشناسند. اهداف انتزاعی خود را به اهداف خاص تبدیل کنید.
قابل قیاس: شما میتوانید به اهداف خود شاخص کلیدی عملکرد یا به اختصار (kpl) اضافه کرده و سنجشهای قابل قیاس برای هر kpl تعیین کنید.
در دسترس: اهداف باید در دسترس و واقع گرایانه باشد. با در دسترس قرار دادن اهداف به خود و اعضای تیم خود روحیه داده و حس دستیابی به هدف نهایی را در آنها تقویت میکنید. هدفهای بزرگتر را به هدفهای کوچکتر تقسیم کنید، تا با انتظارات معقول و بجا راه را بدون ناامیدی دنبال کنند.
مرتبط: اهداف و مقاصد بازاریابی محتوا شما باید مرتبط با کسب و کارتان باشد. برای مثال اگر روش بازاریابی شما از نوع b2b است و به دنبال جذب فالور در اینستاگرام هستید بهتر است به دنبال مخاطبان مرتبط با کسب و کار خود باشید.
زمانبندی شده: زمان واقعبینانه برای اهداف مختلف خود در نظر بگیرید.
در کل سه روش اصلی برای اینکه تصمیم بگیرید چه کسی باید برای پروژه بازاریابی محتوا استارتاپ شما کار کند وجود دارد.
روش اول: تمام امور را خود به تنهایی انجام دهید. اگر هنوز یک استارتاپ کوچک هستید، این کار ممکن خواهد بود. اگرچه به طور مشخص این هدف برای بلند مدت پیشنهاد نمیشود. از آنجا که شما قادر نخواهید بود هم زمان که برای بازاریابی محتوای استارتاپ در حال رشد خود تلاش میکنید، آن را نیز به طور مرتب مورد سنجش و بررسی قرار دهید.
روش دوم: از منابع خارجی برای بازاریابی محتوا خود استفاده کنید. برای مثال میتوانید یک بازاریاب محتوا فریلنس از یک کمپانی یا شرکت تولید محتوا استفاده کنید یا آن را به صورت آزاد استخدام کنید.
روش سوم: تیم بازاریابی محتوا خود را تشکیل دهید. این کار یکی از مفیدترین روشهای ممکن است، هرچند به سرمایه اولیه نیاز داشته و هزینه زیادی را به خود اختصاص میدهد. از جمله اعضای تیم میتوان به کارشناس تولید محتوا، ویراستار، گرافیست، طراح و ادیتور ویدئو، کارشناس تحلیلگر داده و غیره اشاره کرد.
بازاریابی محتوای شما هیچ ارزش و منفعتی به کسب و کار شما نخواهد بخشید، مگر اینکه به دست مخاطب صحیحی برسد.
برای مثال اگر شما بیش از یک میلیون نفر را بسوی سایت خود هدایت کنید، اما فقط ۱۰۰۰ نفر از آنها مخاطب مورد نظر شما باشد، نمیتوان گفت که استراتژی محتوای شما مفید بوده است. از سوی دیگر دانستن اینکه چه کسی مخاطب هدف شما است؟ چه نیازی دارد؟ چه رفتاری از خود بروز میدهد؟ به همراه تمام مشکلات و نکات مهم در رابطه با آنها، میتواند به طور قابل توجهی به مشخص کردن نوع موضوع و کلمات کلیدی هدف کمک کند.
عواملی چون موقعیت جغرافیایی، ویژگیهای جمعیتی، روانشناسی و غیره از جمله این عوامل هستند.
بنابراین، اینکه چطور محتوایی برای استارتاپ خود انتخاب کنیم، بسته به اولویت مخاطبان هدف ما خواهد داشت. برای مثال اگر مخاطب هدف ما زمان زیادی را صرف تماشای ویدئوهای یوتیوب میکند، شما باید روی تولید محتواهای ویدئویی سرمایهگذاری کرده و زمان صرف کنید. اگر آنها در اینستاگرام فعال هستند، پس محتوا باید در پلتفرم تولید محتوای اینستاگرام به شکل پست، استوری یا IGTV تولید شود.
قبل از اینکه حتی بخواهید محتوای خود را توسعه دهید، این خیلی مهم است که مسیر رشد و انتشار برای محتوا را مشخص کنید. اهمیت ندارد که محتوا چقدر برای مخاطبان خوب و با ارزش تهیه شده است. درواقع بحث پر اهمیت بعدی در بازاریابی محتوا توزیع محتواست. تا زمانی که کسی محتوای شما را مورد استفاده قرار ندهد، هیچ ارزشی نخواهد داشت.
در قسمت زیر نمونهای از راههای مهم ارتقا محتوا را شرح دادهایم:
سئو: محتوایی که در اولین صفحه از صفحههای موتور جستجوگر گوگل آمده است، بیشترین میزان ترافیک سایت را به خود اختصاص میدهد. بنابراین سئو هنوز راهی بشدت موثر و سودآور برای ارتقا محتوا شما است. بر طبق کارشناسان ارشد سئو، محتوای با کیفیت هنوز مهمترین عامل موفقیت در سئو هستند.
بازاریابی ایمیل: این تکنیک، یکی از موثرترین راههای ارتقا انواع مختلف محتوا است. بازاریابی ایمیلی علاوه بر رساندن محتوا به مخاطب مورد نظر، موجب حفظ ارتباط بین مخاطب و تیم استارتاپ خواهد شد.
بازاریابی شبکههای اجتماعی: این روش شامل فعالیت در شبکه اجتماعی (ساخت پروفایل، بدست آوردن فالوور)، تبلیغات در شبکه اجتماعی و بازاریابی اینفلوئنسر هستند. این روزها اجتماع جایی است که مخاطبان ما در آن هستند. بنابراین بدیهی است که بخواهیم از این تکنیک برای توسعه استراتژی ارتقا محتوا خود بهره بگیریم.
خلق محتوا
برای تولید و خلق یک محتوا نیاز هست مراحل خاصی را پیش ببریم. این مراحل عبارتند از:
تحقیق کلمات کلیدی
همانطور که قبلا شرح داده شد، سئو عنصری مهم برای رشد محتوا شما محسوب میشود. به همین دلیل نیاز است که محتوا خود را بر اساس کلمات کلیدی مناسب تهیه کنید. در کل، سه قاعده اصلی برای تحقیق کلمات کلیدی بکار برده میشود.
اول اینکه کلمات باید با مخاطب هدف مطابقت داشته و به اندازه کافی در سرچ مورد استفاده قرار گرفته باشند. دوم، با کسب و کار یا استارتاب شما مرتبط بوده و با ارزش باشند. سوم اینکه قابلیت رقابتپذیری و مدیریت مطابق با منابع، زمان و برنامه شما داشته باشند.
طرح تقویم محتوا
بازاریابی محتوا یک بازی بلند مدت است. ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که فقط با انتشار یک محتوا به نتیجه برسیم.
برای موفقیت در سئو محتوا نیاز است که هم به کمیت و هم به کیفیت محتوا در کنار همکاری با کارشناسان سئو در استارتاپ خود توجه کنیم.
بنابراین نیاز به طرح یک تقویم محتوا برای حفظ رشد استارتاپ یا کسب و کار خود خواهیم داشت. این تقویم میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تاریخ انتشار
- کلمات کلیدی هدف
- موضوعات محتوا
- متا دیسکریپشن (متنی کوتاه که به هنگام جست و جو در موتورهای جستجوگر، زیر هر عنوان آورده میشود)، تگها یا برچسبها و دسته بندیها
- کسی که قرار است روی محتواها کار کند
- فرمت یا نوع محتوا
- مکانی که محتوا قرار است در آن منتشر شود
یک تقویم ایدهآل برنامهای یک ساله است. اما اگر فقط برای چندین ماه نیز برنامهریزی کرده باشید، باز هم امکانپذیر و ارزشمند خواهد بود.
بررسی و مقایسه پیشرفت کار از طریق شاخصهای کلیدی عملکرد
آخرین گام توسعه استراتژی بازاریابی محتوا برای استارتاپ شما ایجاد یک سیستم جهت تخمین پیشرفت شما است. آماده کردن شاخصهای کلیدی عملکرد یا همان kpl میتواند به شما کمک کند تا بفهمید آیا بازاریابی محتوا شما در مسیر درستی قرار گرفته است یا خیر.
انتخاب شاخصهای کلیدی عملکرد باید بر اساس موضوعات بازاریابی محتوا شما باشد. نمونهای از شاخصهای کلیدی عملکرد رایج در بازاریابی محتوا در زیر ذکر شدهاند.
- ایجاد رابطه، برای مثال بدست آوردن یکسری ایمیل جدید از مشترکان
- افزایش ترافیک طبیعی وبسایت
- دستیابی به یک درآمد ویژه در یک بازه زمانی خاص
- ارزیابی جایگاه در شبکههای اجتماعی از طریق تخمین فالوور، لایک، کامنت، بازدید، اشتراک یا ذخیره محتوا
بازاریابی و برون سپاری محتوا یک استراتژی مقرون به الصرفه برای ایجاد ترافیک و رسیدن به اهداف است که میتواند برای هر استارتاپی مفید واقع شود. با سپری کردن گامهایی که در بالا به آن اشاره کردیم، قادر خواهید بود یک استراتژی موفق بازاریابی محتوا برای استارتاپ یا کسب و کار کوچک خود خلق کنید. بازاریابی محتوا میتواند به طور موثر و قدرتمند، موقعیت شما را در صنعت مورد نظر تثبیت کرده و موجب پیشرفت کار شما بشود.
در پایان ترجمیک، برای شما آرزوی موفقیت میکند و امید است که این مقاله توانسته باشد راهنمایی مفیدی برای استارتآپ شما داشته باشد. فراموش نکنید که ابتدای هر راهی موانع و مشکلات زیاد وجود دارد و برای به نتیجه رسیدن باید صبور باشید.
در این راه ترجمیک همواره در کنار شما خواهد بود و با تولید محتوا، ترجمهی کتاب، مقاله، فیلم و کلیپ، ویراستاری، پارافریز تخصصی و حتی گویندگی نیز به شما در پیشبرد اهداف خود، یاری خواهد کرد.
دوره آموزشی میتونید معرفی کنید ؟