راهنمای جامع انتشار مقاله علمی در مجلات معتبر بین‌المللی

مشغول ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی (ارشد و دکتری) هستید؟ در یک مرکز تحقیقاتی معتبر کار می‌کنید؟ می‌خواهید به درجات بالای حرفه‌ای در دانشگاه دست یابید؟ پس بدون‌شک فراگیری کامل نحوه نگارش و چاپ مقالات معتبر علمی برای آینده شغلی و تحصیلی‌تان و نیز برای تقویت رزومه‌تان حیاتی است.

هر چه زودتر با فرایندهای انتشار مقاله آشنا شوید، بر آينده حرفه‌‌ای شما نیز تاثیر بهتری خواهد گذاشت. فرایند انتشار مقالات چندان هم دشوار نیست، به شرطی که اصولی جلو روید. شما ابتدا باید با دلایل منطقی، هدف خود از تحقیق را مشخص کنید. در حین انجام تحقیق و پژوهش، با دقت اطلاعات را ثبت کنید. پس از آن نیز نوبت به مقاله‌نویسی می‌رسد. پس از اتمام نگارش و پس از تهیه ترجمه مقاله، باید لیستی از مجلات معتبر بین‌المللی در زمینه پژوهش خود را شناسایی کنید و برای چاپ مقاله خود اقدام کنید.

برای آشنایی با مراحل مختلف مقاله‌نویسی جهت چاپ مقاله در مجلات معتبر بین‌المللی در ادامه این مقاله وبلاگ ترجمیک همراه ما باشید!

مطالب مرتبط:

معرفی بهترین روش‌های رفرنس‌نویسی

گام نخست: شناخت ژورنال‌های معتبر علمی بین‌المللی و فرصت‌هایی برای چاپ مقاله‌های ما!

چگونه یک ژورنال مناسب برای چاپ مقاله‌مان پیدا کنیم؟ در حال حاضر هیچ رقم دقیقی از کل تعداد ژورنال‌های علمی که در سراسر جهان منتشر می شود، وجود ندارد! اما برآورد می‌شود که این رقم به حدود ۳۰ هزار ژورنال برسد و در این مجلات سالیانه حدود ۲ میلیون مقاله چاپ می شوند. اما به قول ضرب‌المثل قدیمی ایرانی خودمان: «هر گردی گردو نیست!» بله! بهتر است بگوییم: «هر مجله‌ای و هر مقاله‌ای ارزشش را ندارد.»

آیا وب‌سایت‌هایی هستند که برای چاپ مقاله‌ام به من ژورنال پیشنهاد کنند؟

پاسخ: بله چنین وبسایت‌هایی وجود دارند. با یک جست‌وجوی ساده در وب می‌توانید آنها را پیدا کنید. هم‌چنین اغلب ناشران معتبر که منتشرکننده صدها ژورنال معتبر علمی بین‌المللی هستند، خودشان پلتفرم‌هایی را برای کمک به محققین توسعه داده‌اند.

مثلا Elsevier که یک ناشر معتبر بین‌المللی است، وب‌سایتی را برای کمک به شما برای جست‌وجوی مجله مناسب جهت ارسال مقاله‌تان راه‌اندازی کرده است.

برای پیدا کردن مجله به سایت‌های ژورنال‌یاب مراجعه کنید. سپس عنوان و کلمات کلیدی و خلاصه مقاله و حوزه زمینه کاری خود را وارد کنید. حتی کیفیت ژورنال هدف را نیز در بخش تنظیمات بیشتر می‌توانید مشخص کنید. اکنون چندین ژورنال مناسب مقاله شما توسط نرم‌افزار معرفی می‌شود.

سپس کافی است که ژورنال مورد نظر را انتخاب و مقاله خود را submit کنید. اکثر کسانی که از این روش بهره گرفته‌اند، اغلب با موفقیت مقالات خود را در ژورنال‌های پیشنهادی چاپ کرده اند.

اطلاعات مهم: برای راحتی شما چند سایت مهم در خصوص یافتن محل مناسب برای چاپ مقاله را در زیر آورده‌ایم:

مطالب مرتبط:

چگونه برای چاپ مقاله، ژورنال پیدا کنیم؟

چگونه اعتبار یک مجله را بسنجیم؟

در جامعه علمی بین‌المللی، یک مقاله از منظر موارد زیر ارزش‌گذاری می‌شود:

  • نوآورانه و باکیفیت بودن روش تحقیق و داشتن تحلیل‌ها، داده‌ها و نتایج قابل اطمینان (۵۰ درصد راه پذیرش مقاله)
  • اعتبار مجله یا ژورنال (Impact factor، Quartile، H-Index، SJR)
  • اعتبار نویسندگان مقاله (H-Index،Citations)
  • ساختار تدوین مقاله (Format and Structure)
  • کیفیت نگارشی مقاله (English)

مجله های معتبر بین المللی معمولا از طریق سه شاخص زیر سنجیده می شوند:

ضریب تأثیر (Impact Factor)

ضریب تاثیر یک شاخص کمی برای سنجش، مقایسه و رتبه‌بندی نشریات علمی در رشته‌های مختلف در سطح ملی یا بین‌المللی است. این شاخص نشان‌دهنده فراوانی ارجاع‌هایی (citations) است که در طول یک دوره زمانی مشخص به مقالات چاپ شده در یک نشریه داده می‌شود. هرچه قدر یک مجله ضریب تاثیر بالاتری داشته باشد، معتبرتر است.

چارک (Quartile)

مجلات بر حسب ضریب تاثیرشان در یکی از چهار دسته Q1، Q2، Q3 و Q4 قرار می‌گیرند. مجلات رده Q1  معتبرترین مجلات علمی به شمار می‌روند. پس اگر می‌خواهید مجله‌ای را برای چاپ مقاله تحقیقاتی ارزشمند خود انتخاب کنید، از بین دو چارک اول Q1 یا Q2 و ترجیحاQ1 را انتخاب کنید.

شاخص اچ (H-Index)

اچ‌ ایندکس، شاخصی عددی است که به دنبال کمی کردن میزان بهره‌وری و تأثیرگذاری علمی دانشمندان و ژورنال‌های علمی است. این شاخص با در نظر گرفتن تعداد مقالات زیاد ارجاع شده افراد یا مجلات و تعداد دفعات استناد شدن آن مقالات توسط دیگر محققین و مجلات محاسبه می‌شود. به یاد داشته باشید که ژورنال‎‌های دارای شاخص H-Index بالاتر سبب ارتقای شهرت علمی شما به عنوان نویسنده آن خواهد شد.

در مجموع هرچه قدر مجله معتبرتری را به چاپ مقاله خود ترغیب کنید، اعتبار علمی رزومه شما بالاتر خواهد رفت. مثلا اگر می‌خواهید برای مقطع دکتری اپلای کنید، اگر مقاله‌ای در ژورنال Q1 با ضریب تاثیر بالا منتشر کرده باشید، شانس بسیار زیادی برای پذیرفته شدن خود خواهید داشت.

در مجموع هرچه قدر مجله معتبرتری را به چاپ مقاله خود ترغیب کنید، اعتبار علمی رزومه شما بالاتر خواهد رفت. مثلا اگر شما دانشجوی ارشد هستید و می‌خواهید برای مقطع دکتری اپلای کنید، اگر مقاله‌ای در ژورنال Q1 با ضریب تاثیر بالا منتشر کرده باشید، شانس بسیار زیادی را برای پذیرفته شدن خود خواهید داشت.

چگونه اعتبار مجلات علمی را تشخیص دهیم؟

پاسخ: اغلب مجلات معتبر زیر مجموعه یک انتشارات معتبر هستند؛ مثلا انتشارات Springer مجموعه گسترده ای از حدود ۳۰۰۰ نشریه علمی را در سراسر جهان منتشر می کند. این انتشارات خودش نسبت به ارزیابی و امتیازدهی به نشریات زیرمجموعه خود اقدام کرده است.

اکنون برای نمونه سری به وب‌سایت springer بزنید و از منوی subjects زمینه تحقیقاتی خود را انتخاب کنید تا از بین ۳۰۰۰ ژورنال این ناشر، به تعدادی از مجله‌های مورد علاقه در زمینه های کاری خود برسید. با کلیک کردن بر روی نام هر نشریه، می‌توانید ارزیابی مجموعه Springer را در خصوص آن مجله شامل Impact Factor و نیز حداقل روزهایی که ارزیابی مقاله ارسالی زمان می‌برد، مشاهده کنید.

به‌همین ترتیب می‌توانیم انتشارات مختلف و معتبر دیگری را که هر کدام صدها یا هزاران ژورنال معتبر را منتشر می‌کنند، جستجو و مجلات مورد علاقه خود را در زمینه‌های کاری‌مان در این سایت‌ها جستجو و ارزیابی کنیم.

نکات مهم برای اعتبارسنجی مجلات علمی

اطلاعات مهم: برای توجه شما اسامی پنج ناشر معتبر بین‌المللی که بیش از نیمی از جریان نشر مقالات معتبر علمی دانشگاهی را در جهان در اختیار خود دارند، در زیر آورده‌ایم. کافی است روی نام آنها کلیک کنید تا به سایت‌هایشان بروید و کار جستجوی مجلات را آغاز کنید.

نکته مهم

برخی از وب‌سایت‌های معتبر بین‌المللی با ارزیابی دایمی مقالات و ژورنال های معتبر علمی، نسبت به رنک‌بندی و ارزش‌گذاری آن‌ها اقدام می‌کنند.

شما می‌توانید با مراجعه به این سایت‌ها، در یک نگاه سریع، وضعیت مجلات مختلف که توسط ناشران متفاوتی منتشر می‌شوند، را به راحتی رصد کنید. یکی از بهترین وب‌سایت ها برای این منظور، وبسایت Scimago است که توسط مجموعه Elsevier هدایت می شود.

کافی است در این سایت روی بخش Journal Ranking کلیک کنید. سپس در این صفحه با فیلتر کردن زمینه‌های علمی و حرفه ای مورد علاقه خود، ارزیابی و رتبه‌بندی ژورنال‌های مختلف موجود را بررسی کنید. مثلا در این لینک می توانید رتبه‌بندی بیش از ۲۵۰ ژورنال حوزه مهندسی و مدیریت منابع آب را ببینید.

همان طور که دیده می‌شود، در میان آن‌ها تنها حدود ۶۰ مجله Q1 به حساب می‌آیند و بیش از دو سوم کل آنها ژورنال‌های Q3 و Q4 هستند.

اطلاعات مهم: برخی از معتبرترین سایت‌های جهانی رتبه بندی ژورنال‌های معتبر بین‌المللی به شرح زیر هستند که هر دو توسط Elsevier هدایت می شوند:

نکته مهم: پس از این اگر کسی به شما پیشنهاد چاپ مقاله‌تان را در یک ژورنال بین‌المللی داد، خیلی راحت نام آن مجله را بپرسید و در این وب‌سایت‌ها ارزش علمی آن را بررسی کنید تا بتوانید با خیال راحت تصمیم بگیرید که چاپ مقاله‌تان در این مجله ارزشش را دارد یا خیر.

فراموش نکنید که اگر دنبال اپلای کردن برای یک دانشگاه معتبر هستید، در اغلب موارد، مقاله‌های Q3 و Q4، هیچ ارزشی را به رزومه علمی شما اضافه نمی‌کنند و در میان رقبا برای شما برتری خاصی فراهم نمی‌آورند.

گام دوم: آماده‌سازی مقاله طبق فرمت مورد انتظار ژورنال

این مرحله از کار کمی حساس و البته کاملا تخصصی است. اما نگران نباشید زیرا این بخش تخصص همکاران ما در بخش ترجمه در مجموعه ترجمیک است.

ما با بهره‌گیری از حضور مترجمان برتر و نیتیو در انبوهی از حوزه‌های تخصصی، کیفیتی بالایی از ترجمه را بر اساس زبان تخصصی رشته‌های مختلف در اختیار شما قرار می‌دهیم تا به راحتی و با خیال راحت از نظر نگارش زبان انگلیسی نسبت به ارسال مقاله خود اقدام کنید و امید بالایی برای پذیرش آن داشته باشید.

مجموعه ترجمیک با ایجاد فرصت‌های ویژه در خصوص ویرایش انگلیسی، ویرایش نیتیو و ترجمه مقاله، با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین هزینه ترجمه مقاله از آغاز تا پایان چاپ مقاله همراه و در کنار شما خواهد بود.

چه عواملی در افزایش شانس پذیرش مقاله تاثیر می‌گذارند؟

سوال مهم: آیا یک ترجمه خوب و باکیفیت برای نشر مقاله من در یک ژورنال معتبر Q1 کافی است؟

پاسخ: نه لزوما!

فراموش نکنید که داوران و ویراستاران مجله های معتبر Q1 با تاکید بر Peer Review Assessment یعنی ارزیابی مقاله توسط همکاران دارای دانش در هر حوزه تخصصی، مقاله شما را از نظر کیفیت کار تحقیق و روش تحقیق و نتایج حاصل شده، به طور دقیق بررسی می‌کنند.

حتی مسئله Plagiarism (یعنی کنترل سرقت ادبی) بسیار برای آنها اهمیت دارد. در کنار این‌ها، نوآوری و خلاقیت نیز در روش تحقیق مهم است. همچنین اینکه مقاله شما نتایج قابل‌توجه و قابل دفاع و متقنی را برای ارائه داشته باشد، بسیار اهمیت دارد.

در نهایت کیفیت و خلاقیت در تصاویر، نمودارها و جداول نیز در ارزیابی مقاله موثر هستند.

اگر شما از آن دسته محققینی هستید که همواره تلاش می‌کنند تا یک تحقیق باکیفیت و نوآورانه انجام دهند. پس نگران نباشید و با خیال راحت کار ترجمه مقاله خود را به مترجمین خبره ترجمیک بسپارید.

گام سوم: ارسال مقاله و درخواست داوری (Submit)

این مطلب را درباره سابمیت مقاله‌تان در وبلاگ ترجمیک بخوانید

اکنون که ژورنال هدف خود را مشخص کرده اید و متن مقاله را نیز به خوبی و طبق اصول بین‌المللی نوشته‌اید، این پرسش مطرح می‌شود که: چگونه مقاله را برای ژورنال دلخواه خود ارسال کنیم؟

پاسخ: تقریبا تمامی ژورنال های معتبر Q1 و حتی Q2 وبسایت های رسمی و ساده‌ای برای ارسال مقاله دارند. برخی نیز از پلتفرم مرکزی انتشاراتی که آن ژورنال را منتشر می کند، بهره می گیرند. مثلا ژورنال‌های انتشارات Springer معمولا از پلتفرم editorialmanager استفاده می‌کنند.

به عنوان نمونه، ژورنال Natural Hazards که یک نشریه معتبر در حوزه علوم و مهندسی بلایای طبیعی و از زیرمجموعه های انتشارات Springer است، از این لینک برای مکاتبات بین نویسنده و ویراستاران و داوران مجله و همچنین برای ارسال مقاله بهره می گیرد. یا ژورنال‌های انتشارات Elsevier از پلتفرم ees.elsevier بهره می‌گیرند.

یک پیشنهاد خیلی مهم و حیاتی

اگر می خواهید یک محقق بین المللی شناخته‌شده و معتبر باشید، از همین ابتدا در وبسایت Orcid برای خود یک پروفایل محقق ایجاد کنید (ORCID ID). سپس هنگامی که می خواهید برای یک ژورنال معتبر مقاله خود را ارسال کنید، در پلتفرم‌های مکاتبه این ژورنال‌ها، برای ورود از ID خودتان در ORCID کمک بگیرید. این کار سبب می‌شود وقتی مقاله شما منتشر شود، به صورت خودکار، مقاله شما بر بستر گسترده‌ای از وب در اختیار سایت‌های علمی قرار بگیرد و پروفایل یکه عملی شما با شماره علمی مشخص خودتان در مقاله برای همه مشخص باشد. (این همان علامت سبزرنگ  است که شاید در کنار نام بسیاری از محققین بین المللی در آغاز مقالات معتبر علمی دیده اید.)

گام چهارم: اصلاح و بازنویسی مقاله (Revise)

تقریبا غیرممکن است که مقاله‌ای برای یک ژورنال ارسال شود و بدون هیچ بازخوانی، خبر پذیرش آن به نویسنده ارسال شود. البته شاید در موارد بسیار نادر که خود ویراستاران یا سردبیران ژورنال‌ها قبلا در نگارش این مقالات دخیل بوده اند، چنین چیزی رخ دهد.

در حقیقت، پس از ارسال نهایی مقاله در پلتفرم‌های submit مجله مورد نظرتان، دوران طلایی صبر آغاز می شود.

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که زیاد صبر ندارند یا از نظر زمانی محدودیت برای انتشار مقاله خود دارید (مثلا می‌خواهید از پایان نامه خود دفاع کنید و نمی توانید مدت طولانی منتظر بمانید)، پس پیشنهاد می‌کنیم که نه تنها مجلات Q1 که حتی نشریات Q2 را نیز برای چاپ مقاله خود انتخاب نکنید. زیرا کمترین زمان پذیرش مقاله در این ژورنال‌ها، آن هم برای نویسندگان شناخته شده، حداقل ۳ ماه است. فراموش نکنید که گاهی برای محققین تازه‌کار، این دوران صبر تا ۲ سال هم زمان می‌برد!

در طول دوران داوری چه کنیم؟

حقیقت این است که باید صبر پیشه کنیم. ولی با توجه به تجربیات گذشته محققین دیگر، پیشنهاد می‌شود هر دو یا سه ماه یکبار با داوران و ویراستاران مجله از طریق همان پلتفرم ارسال مقاله، ارتباط داشته باشید و پیگیر وضعیت مقاله خود شوید. سعی کنید در متن ارسالی اشتیاق خود را به انتشار مقاله در آن ژورنال دوباره بیان کنید و بگویید که این مقاله را تنها برای همان مجله ارسال کرده‌اید زیرا آن مجله برای شما بسیار اهمیت دارد و مراجع مقاله‌تان نیز قبلا در این ژورنال منتشر شده بوده‌اند و لذا انتشار این کار برای مجله نیز خوب خواهد بود.

پس از داوری چه می‌شود؟

پس از مدتی شما ایمیلی دریافت خواهید کرد که اگر مقاله شما از فرمت ژورنال تبعیت کرده باشد و چاپ آن موضوع در حیطه ملاحظات ویراستاران و سردبیران ژورنال هدف باشد، معمولا درخواست یک ویرایش از شما خواهد شد.

این ویرایش ممکن است کلی یا جزئی باشد. کلی یا جزئی بودن ویرایش بستگی به اهمیت موضوع، ملاحظات مجله، نگرش داوران و احتمالا نیاز به اصلاحات زبانی و گاهی ساختاری و نیز اصلاح گراف‌ها و جداول و در برخی موارد نیاز به اضافه کردن برخی نتایج دیگر به مقاله دارد.

در این زمان معمولا شما یک بازه چند هفته‌ای تا گاه دو ماهه فرصت خواهید داشت تا مقاله خود را اصلاح (Revise) و مجددا ارسال (Resubmit) کنید.

پس از آن دوباره دوران صبر و انتظار فرا خواهد رسید و ما باز هم به شما پیشنهاد می‌کنیم این بار هر ماه یا حداکثر دو ماه یکبار پیگیر وضعیت مقاله خود شوید تا روزی که نامه پذیرش مقاله شما بدست‌تان برسد.

اگر مقاله رد (Reject) شد، چه کنیم؟

پاسخ: هرگز ناامید نشوید. رد شدن مقاله یک اتفاق محتمل است که برای هر کسی ممکن است رخ دهد حتی برای افراد شناخته شده. رد شدن مقاله دلایل متفاوتی دارد. در صورت دریافت نامه رد شدن مقاله، اول مشکلات اشاره شده را رفع کنید. سپس اگر هنوز بر انتشار مقاله در آن نشریه پافشاری می کنید، به سردبیر نامه بزنید و درخواست بررسی مجدد مقاله را کنید. اما اگر امیدی به نشر مقاله در آن ژورنال ندارید، سراغ گزینه های بعدی خود بروید. یادتان باشد، اگر ناامید نشوید حتما نتیجه خواهید گرفت.

مطالب مرتبط:

چگونگی پذیرش مقالات علمی و انتشار آن

گام پنجم: پیگیری وضعیت مقاله (Track) پس از پذیرش

اگر شما به اندازه کافی خوش‌شانس باشید و البته اگر مقاله شما موضوع نوآورانه و مورد علاقه داوران و ویراستاران باشد و همین طور اگر مقاله را خوب نوشته باشید و اصلاحات مورد انتظار سردبیر را نیز اعمال کرده باشید، معمولا چند هفته پس از اصلاح و ارسال مجدد کار (Revise)، مقاله شما پذیرفته می شود. در این مرحله شما ایمیل Acceptance را دریافت خواهید کرد.

در این زمان اولین کاری که باید بکنید این است که دوستانتان را جمع کنید و یک جشن کوچک به افتخار موفقیت‌تان بگیرید.

گام ششم: اشتراک‌گذاری مقاله منتشر شده و اضافه کردن آن به رزومه شخصی

صبر کنید. هنوز کار تمام نشده است. چند نکته پایانی را فراموش نکنید. پس از پذیرش مقاله، معمولا انتشارات اصلی به شما ایمیل می زند و از شما خواسته خواهد شد تا در خصوص حق کپی‌رایت و برخی مسائل دیگر تصمیم بگیرید.

در این گام اگر بخواهید حق کپی‌رایت را به انتشارات بدهید، معمولا مقاله شما جزو آن دسته مقالاتی خواهد شد که محققین دیگر برای دانلود آن باید پول پرداخت کنند. ولی اگر شما حق کپی‌رایت مقاله را از انتشارات بخرید، مقاله شما به صورت رایگان در وب قابل دانلود خواهد بود. (این همان دلیلی است که برخی از مقالات را در سایت‌های معتبر علمی می توانید رایگان دانلود (Free access) کنید ولی برخی دیگر این طور نیستند).

این تصمیم بر عهده شما و استاد و همکاران‌تان است. معمولا هزینه خرید حق کپی‌رایت بسته به ارزش مجله ممکن است تا ۵۰۰۰ دلار یا بیشتر هم برسد. البته فراموش نکنید در آینده کاری شما مقالات رایگان ممکن است سبب ارجاع بیشتر و افزایش اعتبار علمی مقاله شما شود. پس شاید ارزشش را داشته باشد که این مسئله را با همکاران و مرکز تحقیقاتی خود مطرح کنید.

سخن پایانی

در این مقاله با فرایند انتشار مقاله در مجلات معتبر بین‌المللی آشنا شدیم. توجه داشته باشید که این فرایند تا حدودی زمان‌بر است. می‌توان گفت که از نگارش مقاله تا انتشار آن به صورت معمول حدود ۱ سال طول می‌کشد. البته بعضی مجلات به شما وعده چاپ سریع‌تر مقاله هم می‌دهند. اما باید حواستان باشد که این مجلات از نوع مجلات غارتگر نباشند.

اگر به خدماتی چون ترجمه مقاله، ترجمه رسمی، ویرایش نیتیو و پارافریز نیاز دارید، با خیالی آسوده از خدمات سایت ترجمه ترجمیک استفاده کنید. برای مشاهده تعرفه خدمات به صفحه هزینه و قیمت ترجمه مراجعه کنید.

19 دیدگاه در «راهنمای جامع انتشار مقاله علمی در مجلات معتبر بین‌المللی»

  1. سلام ، من لينك تماس با شما را در سايت نديدم . سوالي داشتم ، هزينه ترجمه فارسي به اتگليسي و پيگيري تا چاپ يك مقاله اقتصادي در مجلات مناسب با رده مناسب ، چه مقدار است.

  2. واقعا توضیح کاملی بود و به من خیلی کمک کرد. واقعا ممنونم. شاید یه روزی از این سرویس شما هم استفاده کنم.

  3. سلام و سپاس از اطلاعات ارزنده تون.
    Unassigned معمولا چه معنایی در پروسه ارسال مقاله دارد.
    با توجه به طولانی شدن زمان ارسال مقاله و عدم دریافت پاسخ، آیا میتوان آن را به معنای رد شدن مقاله تلقی کرد؟

  4. درود و سپاس
    فرایند مشابهت یابی و چک کردن سرقت ادبی را خود نشریه های خارجی انجام می دهند یا مثل برخی نشریات داخلی علمی ما، لینک همانندجو و مشابهت یاب دارند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.