نکته کلیدی در نگارش بی عیب و نقص یک متن خواه انگلیسی، خواه فارسی، بازبینی و ویرایش آن است. هرچند، ویرایش متن میتواند کاری سخت و زمانبر باشد؛ اما چاره چیست؟ برنامههای ویرایش متن، نرمافزارهای مفیدی هستند که میتوانید به کمک آنها به راحتی نوشتههای خود را از نظر غلط املایی و نگارشی و حتی انتخاب کلمات بهتر بررسی و ویرایش کنید.
نرمافزارهای ادیتوری، علاوه بر اینکه نیاز به نصب و راهاندازی دارند، اغلب خدمات خود رایگان خود را محدود کردهاند و برای کشور ما که امکان پرداخت و خرید امکانات برنامه را نداریم، عملا بیاستفاده خواهند بود. از طرفی، چه کسی میخواهد در دنیای پیشرفته امروز خودش را به کامپیوتر محدود کند؟
به ادیتورهای آنلاین سلام کنید! امروزه برنامههای آنلاین قدرتمندی برای ویرایش متن توسعه یافتهاند که به شما اجازه میدهند تا کاملا رایگان و به صورت آنلاین، به ویرایش متن فارسی یا انگلیسی و یا حتی هر زبان دیگری بپردازید. با ما باشید تا با پنج ابزار برتر ویرایش آنلاین متن و نحوه کار با آنها آشنا شوید.
در این مطلب خواهید خواند:
سایت ویرایش آنلاین StackEdit

کار با StackEdit برای تهیه اسناد در قالب Markdown بسیار آسان است. Markdown سبک و محتوا را از هم جدا می کند و با پلاگین مناسب امکان کپی بدون دردسر در CMS مورد علاقه شما را فراهم میکند. اگر چه این ویرایشگر امکان ویرایش متون فارسی را ندارد، اما میتوانید StackEdit را به Google Drive یا Dropbox متصل کنید و از همگام سازی خودکار به عنوان پشتیبان استفاده کنید.
همچنین میتوانید به راحتی نوشتههایتان را از داخل StackEdit در وردپرس،Tumblr ، Github و غیره منتشر کنید. همچنین میتوان از آن برای ساخت PDF استفاده کرد.
این برنامه از میانبرهای گرافیکی استفاده میکند، تنظیمات پیشرفتهای برای ایجاد الگو ارائه میدهد. همچنین، برای کار با آن نیازی به ثبت نام ندارید و میتوانید بلافاصله شروع به کار کنید.
مزیت دیگر این برنامه این است که فایل شما را به صورت محلی در جستجوگر شما ذخیره میکند تا حتی به صورت آفلاین هم به آن دسترسی داشته باشید. یکی از ویژگیهای فوقالعاده این ابزار ویرایش آنلاین، امکان نوشتن و تبدیل فرمولهای ریاضی است.

یکی از تنها نکات منفی StackEdit این است که هجیکننده یکپارچه ندارد که به درستی کار کند. یعنی تنها زیر غلطهای املایی خط میکشد و اصلاح آن را به شما واگذار میکند.
اما خوشبختانه توسعه دهندگان این سایت ویرایش آنلاین، روی این مساله کار میکنند، بنابراین ممکن است بزودی شاهد بهبود باشیم. نکته منفی دیگر آن است که برای ویرایش یک متن فارسی، استک ادیت انتخاب مناسبی نخواهد بود.
ویرایش متن فارسی و انگلیسی با Hemingway

این سایت ویرایش متن آنلاین که با الهام از نویسنده معروف ارنست همینگوی نامگذاری شده است، به شما کمک میکند تا سبک و خوانایی نوشتههای خود را بهبود ببخشید.
همینگوی از چند جهت به شما کمک میکند. این برنامه طول جملات شما را بررسی میکند و برای آسانتر شدن خواندن به شما در مورد چگونگی کاهش قیدها و همچنین ساده کردن متن خود به شما توصیه میکند.
در پایان به شما نمره ای در مورد خوانایی و همچنین پیگیری معیارهایی مانند تعداد کلمات، پاراگرافها و جملات می دهد.
همینگوی بهبودهای بالقوهای که می توانید ایجاد کنید را برجسته میکند، اما در بعضی موارد شما را در چگونگی ایجاد این بهبود رها می کند.
بنابراین اگرچه برنامه Hamingway برای ویرایش یک متن خیلی مفید و کاربردی است، اما نمیتوانید از آن به عنوان ویرایشگر مستقل استفاده کنید. حسن دیگر این برنامه ویرایش متن، رایگان بودن آن است و حتی به ثبت نام نیازی ندارد. ویژگی برحسته این سایت اینست که امکان ویرایش متن فارسی را نیز فراهم میکند.
ویرایش آنلاین متن با Draft

مجموعه ویژگیهای Draft کافی است تا آن را به عنوان بهترین برنامه ویرایش متن برگزینید. این برنامه شامل کنترل نسخه، هم برای استفاده و هم برای مقایسه با نسخه های قدیمی سند شما است. میتوانید آن را به Google Drive ، Dropbox ، Evernote و Box متصل کنید. حتی میتوانید فایلهای خود را به Draft ایمیل کنید.
آمار این وب سایت به قدری دقیق است که حتی میتوانید با استفاده از آن بفهمید که خوانندگان روز تمایل بیشتری به خواندن جملات طولانیتر دارند یا شب. بنابراین به نظر میرسد برنامه خوبی برای ویرایش محتوا باشد. این برنامه حالتهای مختلفی دارد، برای نمونه:
حالت Hemingway، با انتخاب این حالت، شما توانایی حذف هر چیزی را غیرفعال میکنید، بنابراین فقط میتوانید به آنچه که نوشتهاید اضافه کنید و چیزی را پاک نکنید.
حالت آفلاین، درست است که حالت آفلاین هم دارد اما لازم است که آن را همگام نگه دارید.
در استفاده از این سایت ویرایش متن، ثبت نام لازم است، اما رایگان است. البته میتوانید برای حمایت از سازنده 39.95 دلار در سال، هزینه پرداخت کنید اما پرداخت آن اجباری نیست و تنها جنبه حمایتی دارد.
یکی از نقاط ضعف این ادیتور آنلاین این است که هجی و دستور زبان (که حداقل انتظار دارید به عنوان یک ویژگی پولی وجود داشته باشد) وجود ندارد.
به علاوه Draft اصرار دارد شما را در جریان اقدامات جزئی قرار دهد و از ایمیل به عنوان رابط بین شما و نرمافزار استفاده میکند. برای همین هنگام ثبت نام توجه کنید که اگر ایمیل بیش از حد شما را آزار میدهد، آدرس ایمیل اصلی خود را وارد نکنید.
چرا که اگر مثلاً ۵۰ مقاله وارد کنید ۵۰ ایمیل جداگانه ارسال خواهد کرد!
ویرایش آنلاین WriteURL

تا اینجا با ویرایشگران Markdown خوبی آشنا شدید. بیایید نگاهی به WriteURL داشته باشیم. این سایت ویرایش متن ادعا میکند که یک “ویرایشگر متن آنلاین در زمان واقعی” هستند. اما این به چه معناست؟
یعنی که شما میتوانید با همکارانتان در یک مقاله به صورت همزمان کار کنید. یعنی همزمان که هرکدامتان تغییری در نوشتهها ایجاد میکنید، برای دیگری نیز نمایش داده میشود.
WriteURL نیازی به ثبت نام ندارد، بنابراین می توانید بلافاصله از آن استفاده کنید. تنها کافیست روی “new document” کلیک کنید. تا یک ویرایشگر متن اصلی، همانند ویرایشگر در وردپرس، مواجه شوید. هر چند نقاط ضعفی هم دارد:
- به نظر نمیرسد دکمه “Del” کار کند.
- امکان انتخاب چندین خط متن از قلم افتاده است.
- یافتن دکمه افزودن رنگ به متن به دلیل داشتن یک ناشناخته دشوار است.
- با تغییر اندازه صفحه ، برخی از دکمههای سمت راست ناپدید میشوند.
بنابراین ویرایش یک متن با WriteURL میتواند ایده خیلی خوبی هم نباشد، اما آنچه مهمتر است ویژگی امکان همکاری هم زمان است. اگر میخواهید خصوصیت عمل در زمان واقعی را ببینید، به دو پنجره جداگانه نیاز دارید و هر تغییری که در یک پنجره انجام دهید بلافاصله در پنجره دوم نمایش داده خواهد شد (در یک مرورگر دیگر). برای ایجاد این کار باید لینک عمومی را با حقوق ویرایش به اشتراک بگذارید.
همچنین میتوانید یک لینک که فقط حق خواندن را به دیگری میدهد را به اشتراک بگذارید که در آن افراد میتوانند نحوه پر کردن سند را تماشا کنند یا نسخهای از کار خود را منتشر کنند. همچنین میتوانید یک سند را در یک صفحه وب تعبیه کنید.
WriteURL همچنین امکان کار آفلاین را فراهم میکند و تمام اسناد شما در سرور ذخیره میشوند (به شرطی که پیوند را داشته باشید). در صورتی که فراتر از اصطلاحات نگاه کنید، این یک ویرایشگر کوچک عالی است و قسمت همکاری همزمان آن به خوبی کار میکند. حسن دیگر این برنامه، این است که امکان ویرایش متن فارسی را نیز به خوبی متن انگلیسی فراهم میکند.
ویرایشگر google doc

اگر به ویرایشگر آنلاین همزمان علاقه دارید، قطعا یکی از بهترین و آسانترین آنها گوگل داکیومنت است. google doc یک پردازشگر ورد است که امکانات گستردهای را فراهم میکند.
محیط این نرمافزار به مشابه ورد است و کار کردن با آن آسان است و اکثر امکاناتی که نرمافزار ورد در اختیار شما میگذارد را برایتان فراهم میکند. از جمله، ایجاد پاورقی و ویرایش زیرنویس متون، ویرایش متن، مشخص شدن غلطهای املایی و… . این ویرایشگر آنلاین، قابلیت کار با همه زبانهای دنیا را دارد. پس برای ویرایش یک متن فارسی نیز کاربرد دارد.
یکی از مهمترین ویژگیهای مثبت این سایت ویرایش آنلاین، امکان «ویرایش متن آنلاین در زمان واقعی» یا همان ویرایش همزمان است. با ایجاد یک لینک به راحتی میتوانید نوشتههایتان را باهم به اشتراک بگذارید و آن را به طور همزمان ویرایش کنید.
سرویس google doc امکان کار آفلاین برای ویرایش متن بدون نیاز به اینترنت را نیز فراهم میکند. به علاوه گوگل به نوعی فضای ابری خوبی را در اختیار شما قرار میدهد که میتوانید برای ذخیره فایلهایتان بدون نگرانی از از دست دادن آنها از آن استفاده کنید.
فراموش نکنید برای دسترسی به گوگل داکیومنت باید از طریق google drive وارد شوید و پس از کلیک بر new، google docs را انتخاب کنید.
نتیجهگیری
همانطور که میبینید ، به اندازه کافی گزینه برای انتخاب وجود دارد. از ویراستاران حرفهای آنلاین مانند StackEdit و Draft ، تا ویرایشگر تخصصی مانند همینگوی. یا همکاری در نوشتن با WriteURL و google doc.
سایتهای ویرایش آنلاین معرفی شده، تنها تعداد کمی از برنامهها و سایتهای ویرایش آنلاین موجود بودن. شما هم تجربیات خود را در مورد سایتهای ویرایش متن انگلیسی و فارسی با ما اشتراک بگذارید.